OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed

Vredesactiekamp bij vliegbasis Volkel

Van vrijdagmiddag 4 t/m donderdagochtend 10 augustus is bij vliegbasis Volkel (NB) een internationaal vredesactiekamp met een focus op het klimaat en een kernwapenvrije wereld. Het kamp wordt georaniseerd door de leefgemeenschap van het Jeannette Noëlhuis, in samenwerking met anderen. Ook Omslag roept op tot deelname aan het kamp.

Aanleiding is de herdenking van de (Amerikaanse) atoombom-aanvallen op Hiroshma en Nagasaki in 1945. Ook op Vliegbasis Volkel liggen (Amerikaanse) kernwapens opgeslagen, klaar voor gebruik door Nederlandse bommenwerpers.

Wie wil deelnemen aan het actiekamp - een paar uurtjes, een dag of de hele week - wordt gevraagd zich zo vroeg mogelijk aan te melden: noelhuis.nl Er wordt overnacht in een groepsaccommodatie en op een camping nabij de vliegbasis. Er zijn huurfietsen voor iedereen. Ter voorbereiding is er training in geweldloos actievoeren. Op maandag 7 augustus rijdt de bus van Theaterstraat vanaf Amsterdam via station Den Bosch naar de blokkade.

Uit de oproep:

Klimaat

De jachtbommenwerpers op Volkel stoten meer dan 10 ton CO2 per vlieguur uit om te oefenen in het bombarderen met nieuwe, nog ‘betere’ atoombommen. Als die ooit worden gebruikt, is dit catastrofaal voor al het leven op aarde. Doe mee om ‘stop!’ te roepen tegen deze waanzin.

Vrede

Er is een nieuwe generatie Amerikaanse atoombommen (B61-12) voor Europese NAVO-vliegbases als Volkel. Doe mee om op te roepen tot een kernwapenvrije wereld.

Acties

We waken dagelijks bij de hoofdpoort. Op zondag 6 augustus herdenken we de slachtoffers van de atoombom op Hiroshima. Als het luchtalarm op maandag 7 augustus afgaat, blokkeren we de poort(en) van de basis. Op 9 augustus, Nagasaki Dag, graven we één of meerdere tunnels onder het hek met de bedoeling om op de startbaan te gaan zitten en het oefenen voor oorlog & vernietiging stil te leggen. Er worden trainingen in geweldloos verzet aangeboden, zodat ieder van ons in zichzelf kan voelen of je mee wil doen aan blokkeren en/of tunnelen, of dat je liever een ondersteunende rol hebt: allebei even belangrijk!

Kamp

We zijn welkom in een groepsaccommodatie en op een camping nabij de vliegbasis. Er zijn huurfietsen voor iedereen. Voor onze planning is het fijn om te weten met hoevelen we zijn, dus geef je a.j.b. zo vroeg mogelijk op als je mee wilt doen: noelhuis.nl

Voertaal Engels

Mensen uit Duitsland, de VS, België en andere landen zijn ook welkom. Daarom is de voertaal Engels. Kijk hier voor het (Engelstalige) programma: noelhuis.nl

We rekenen op ieders hulp bij het koken & afwassen. Er kan gezwommen worden in de buurt en ‘s avonds brandt er een vuurtje. Dus neem zwemspullen en je gitaar mee.

We hopen dat een paar mensen een ochtend- en avondgebed willen verzorgen bij de hoofdingang van de basis en/of in ons kamp, voor degenen die graag samen bidden voor vrede en het beschermen van de schepping.

Uitgebreidere oproep van OnkruitVergaatNiet (inclusief code an geweldloosheid - Nederlands) onkruitvergaatniet.nl

  • --

    Kijk hier voor een (foto)verslag van de actie bij vliegbasis Volkel in juni 2022, tegen de komst van de nieuwe F-35 jachtbommenwerpers: www.omslag.nl

  • --


    Meer nieuws


  •  ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact