OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
ContactRSS-feed


Imposant boek over de zusters van de Hoogstraat in Eindhoven

EINDHOVEN, 9 december 2022 - Ruim achttien jaar waren zij de naaste buren van Omslag: Veronique, Bets, Theofrieda en Albertha, zusters van Liefde. In 1983 gaven zij het destijds leegstaande klooster aan de Hoogstraat 301a in Eindhoven een nieuwe invulling, als dak boven vele hoofden. Eind 2017 vertrokken de vier zusters uit hun geliefde pand, naar Schijndel. Maar hun inspiratie leeft voort en het door hen gestarte werk wordt voortgezet.

Over ruim 30 jaar leven, werken en wonen van de zusters in de Hoogstraat, schreef Ans van der Staak een prachtig boek: Verbind de verschillen.

Interview in Eindhovens Dagblad: www.ed.nl

Dit unieke boek, gedrukt in een beperkte oplage, is te koop bij Omslag.

Rode draad door het boek is de niet aflatende inzet van de zusters voor vluchtelingen, die zich vaak ook vertaalde in (politieke) actie. En in de oprichting - in 1992 - van de organisatie Vluchtelingen in de Knel, die nog steeds in het pand is gevestigd.

Medemenselijkheid, gastvrijheid, vertrouwen en veiligheid

Ans van der Staak neemt de lezer mee in de rijke geschiedenis van de ruim 30 jaar die de zusters op de Hoogstraat leefden. Hoe ging dat in de praktijk, wie mochten er allemaal rekenen op hun steun en opvang? Welke dilemma's kwamen ze daarbij tegen en hoe gingen ze daarmee om? De opvang in eigen huis ging hand in hand met acties tegen het inhumane asielbeleid: waken bij detentiecentra, ingezonden brieven en demonstraties. Anno 2022 is het vluchtelingenvraagstuk actueler dan ooit. Het boek wil voeding geven aan het motto van de zusters: We mogen geen kabbelende beek worden, maar vuur en verontwaardiging blijven behouden. Niet stilzitten, maar handelen! Alleen zo verbinden we de verschillen.

Het boek is opgedragen aan zuster Veronique van Woerkum (1920-2018), die samen met haar medezusters de grondslag legde voor de organisatie Vluchtelingen in de Knel (www.www.vidk.nl) en zich inzette voor het behoud van het kloostercomplex aan de Hoogstraat.

Een dak boven veel hoofden

Het boek is tamelijk chronologisch opgebouwd en begint met een stukje historie van het klooster van de Congregatie van de Zusters van Liefde, gevolgd door hoofdstukken met titels als Bidden alleen is niet genoeg, Vuur en verontwaardiging, Op zoek naar een beschaving en het vinden van een menswaardig bestaan. Daarna wordt ingegaan op de uitbreiding van de leefgroep van de zusters met het echtpaar Van de Ven en de oprichting van de Hoogstraatgemeenschap; de overdracht van het klooster van de congregatie naar een zelfstandige stichting (De Hoogstrater) en het vormgeven van de samenwerking tussen de inmiddels zeven organisaties in het pand binnen Vereniging Het Kloosterhof van Gestel.

Op 6 december werden de eerste exemplaren van het boek aangeboden aan zuster Bets en zuster Albertha.

Te koop bij Omslag

Het boek telt 146 pagina's en is voorzien van prachtige kleurenfoto's. Uitgegeven in eigen beheer, in een beperkte oplage. Het is te koop bij Omslag. Prijs: E. 10,-,.

Wie een exemplaar van het boek wil aanschaffen, kan daarvoor terecht bij Omslag (Hoogstraat 301a). Maak vooraf een afspraak als je langs wilt komen: 040-2910295 of mail naar omslag@omslag.nl Betaal contant, pinnen is niet mogelijk. Het boek is ook te bestellen via Omslag's webwinkeltje: www.omslag.nl

Het boek is ook te koop bij Boekhandel Spijkerman, op de Kleine Berg 5 in Eindhoven.

Solidaire broedplaats

Op uitnodiging van de zusters, verhuisde Omslag begin 2000 naar het voormalige klooster. Dat gaf niet alleen een krachtige nieuwe impuls aan ons werk, het was ook de start van een vaak nauwe samenwerking met de zusters. Veel (oud)medewerkers en bezoekers van Omslag koesteren warme herinneringen aan onze naaste buren. Ze blijven ons nog dagelijks inspireren.

Meer lezen:

  • over het huidige gebruik van Het Kloosterhof van Gestel: www.omslag.nl

  • artikel over de overdracht van het pand aan stichting De Hoogstrater (in 2008): 'Klooster als solidaire broedplaas''s: www.omslag.nl


    Meer nieuws


  • 
          ^   ¬© 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact