|


Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
Hoogstraat
301a
5654
NB Eindhoven
Tel.
040-2910295
omslag@omslag.nl
NL66 TRIO 0784 8731 86
KvK:
V 40220544
Omslag is een landelijke,
niet-gesubsidieerde onafhankelijke organisatie.
Steun Omslag met een gulle donatie:
NL66 TRIO 0784 8731 86 t.n.v.
Omslag, Eindhoven

|
We bouwden een strolemen pizza-oven in de tuin van
Omslag 
EINDHOVEN, 7 september
2018 - Afgelopen zomer werd in de tuin van Omslag door
een wisselende groep mensen een pizza-oven gebouwd uit
duurzame en hergebruik materialen uit de directe
omgeving: hout, leem, stro en zand. Recent kreeg de
oven een zelfdragend, sprookjesachtig dak, gemaakt uit
rondhouten palen, pallethout en oude binnenbanden. De
oven is al verschillende keren gebruikt om pizza's in
te bakken. Kom het resultaat maar bewonderen!
Het was al een poos een wens van Omslag-medewerkster
Marta Resink om in de tuin een pizza-oven te bouwen uit
natuurlijke materialen. Nadat het idee spontaan was
geopperd tijdens een Vuur &
Soep-bijeenkomst, ontstond er een concreet plan.
Begin februari werd gestart met de bouw van het stevige
onderstel. Tijdens een workshop op 11 maart werd de
leemoven gebouwd.
In de zomermaanden werd gewerkt aan de constructie van
een zelfdragend dak met ruime overkapping. En op 7
september werd de bouw afgerond met de voltooiing
van het dak.
In de verschillende fases hebben zo'n twintig mensen
meegewerkt. De plannen werden telkens weer bijgesteld in
een gezamenlijk co-creatief proces.
Onderstaand fotoverslag geeft ruwweg
een beeld van de verschillende bouwfases.
Het
ontwerp- en bouwteam
De eerste ideeën
werden samen met Marta aan de keukentafel
doorgesproken met Martijn van den Heuvel, Arjan de
Vries en Joppe Nijssen, die ervaring hebben met het
maken van een pizza-oven. Joppe wilde ook graag mooie
houtverbindingen maken, en daar heeft Evert Engwerda
veel ervaring mee. Zo ontstond er een bouwteam dat
meteen een eerste constructietekening maakte.
Later sloot ook John aan.
Oven-bodem op hout en beton,
volgestort met een laag aarde waarin een bed van glazen
flessen voor extra warmte-isolatie. Aanbrengen van
vuurvaste stenen voor de ovenbodem
Het
bouwen van de oven
Tijdens een dagworkshop op 11 maart
bouwden twaalf mensen de oven, met deskundige
begeleiding van Martijn.
Zand uit eigen tuin en uit het Eindhovense voedselbos,
leem uit het voedselbos en van een sympathisant
uit Wijbosch (NB), stro van biologische
stadsboerderij de Genneper
Hoeve.
Vormen van de aarden mal, met daaroverheen vochtig
krantenpapier
Aanbrengen van twee lagen stro met
leem - droogtijd zes weken

Zes weken later wordt de mal
uitgeschept en kan de oven ook van binnen goed
uitdrogen. Tijdens de Dag van de Aarde (22 april) is de
oven zover klaar! Bekijk
hier een filmpje >>>
De eerste pizza's
De eerste pizza's worden gebakken om de oven te testen.
Het gaat prima, en de pizza's zijn erg lekker. Er
ontstaan wat barsten in de buitenschil, maar dat
hoort erbij. Diepe scheuren zijn later gerepareerd.


Tijdens het kampeerweekend bij Omslag,
in het laatste weekend van juni, werden ook pizza's
gebakken. Bekijk
het verslag van dat weekend >>>
Een
reciprocaal dak
De constructie van het dak met tweedehands
rondhout kwam tot stand met deskundige begeleiding van
John, die daar veel ervaring mee heeft.
Het dak werd afgetimmerd met
hout van oude pallets. Ook hierbij ging het om veel
ambachtelijk precisiewerk door Evert, Joppe, John en
Martijn


Aanbrengen van de toplaag uit oude
binnenbanden van tractoren
Een dakje erop van een oude
lampenkap. En dan: het eindresultaat!!

In co-creatie ontworpen en gebouwd door
Ad, Anet, Arjan, Armando, Dick, Dirk, Evert, Joep, John,
Joppe, Marion, Marta, Martijn, Mieke, Peter, Petra, Rob,
Ron, Terry, en Ton.
De oven zal bij speciale gelegenheden
worden gestookt om pizza's te bakken. Houd de
aankondigingen op de website in de gaten!
|