Omslag bezoeken Servicepunt Anders Wonen en Leven Activiteiten bij Omslag Workshopruimte huren Webwinkeltje/bestellen Omslag-bibliotheek Inspirerende films Advertenties/oproepen ![]() |
We bouwden een strolemen pizza-oven in de tuin van
Omslag
EINDHOVEN, 7 september 2018 - Afgelopen zomer werd in de tuin van Omslag door een wisselende groep mensen een pizza-oven gebouwd uit duurzame en hergebruik materialen uit de directe omgeving: hout, leem, stro en zand. Recent kreeg de oven een zelfdragend, sprookjesachtig dak, gemaakt uit rondhouten palen, pallethout en oude binnenbanden. De oven is al verschillende keren gebruikt om pizza's in te bakken. Kom het resultaat maar bewonderen! Het was al een poos een wens van Omslag-medewerkster Marta Resink om in de tuin een pizza-oven te bouwen uit natuurlijke materialen. Nadat het idee spontaan was geopperd tijdens een Vuur & Soep-bijeenkomst, ontstond er een concreet plan. Begin februari werd gestart met de bouw van het stevige onderstel. Tijdens een workshop op 11 maart werd de leemoven gebouwd. In de zomermaanden werd gewerkt aan de constructie van een zelfdragend dak met ruime overkapping. En op 7 september werd de bouw afgerond met de voltooiing van het dak. In de verschillende fases hebben zo'n twintig mensen meegewerkt. De plannen werden telkens weer bijgesteld in een gezamenlijk co-creatief proces. Onderstaand fotoverslag geeft ruwweg een beeld van de verschillende bouwfases. Het
ontwerp- en bouwteam
De eerste ideeën
werden samen met Marta aan de keukentafel
doorgesproken met Martijn van den Heuvel, Arjan de
Vries en Joppe Nijssen, die ervaring hebben met het
maken van een pizza-oven. Joppe wilde ook graag mooie
houtverbindingen maken, en daar heeft Evert Engwerda
veel ervaring mee. Zo ontstond er een bouwteam dat
meteen een eerste constructietekening maakte.
Later sloot ook John aan.
Het onderstel
Houten draagconstructie (douglashout, nieuw gekocht, FSC), met stalen pennen in betonnen poeren vastgezet ![]() ![]() ![]() ![]()
Oven-bodem op hout en beton,
volgestort met een laag aarde waarin een bed van glazen
flessen voor extra warmte-isolatie. Aanbrengen van
vuurvaste stenen voor de ovenbodem
Het
bouwen van de oven
Tijdens een dagworkshop op 11 maart bouwden twaalf mensen de oven, met deskundige begeleiding van Martijn. Zand uit eigen tuin en uit het Eindhovense voedselbos, leem uit het voedselbos en van een sympathisant uit Wijbosch (NB), stro van biologische stadsboerderij de Genneper Hoeve. Vormen van de aarden mal, met daaroverheen vochtig krantenpapier
Aanbrengen van twee lagen stro met
leem - droogtijd zes weken
Zes weken later wordt de mal
uitgeschept en kan de oven ook van binnen goed
uitdrogen. Tijdens de Dag van de Aarde (22 april) is de
oven zover klaar! Bekijk
hier een filmpje >>>
De eerste pizza's
De eerste pizza's worden gebakken om de oven te testen. Het gaat prima, en de pizza's zijn erg lekker. Er ontstaan wat barsten in de buitenschil, maar dat hoort erbij. Diepe scheuren zijn later gerepareerd.
Tijdens het kampeerweekend bij Omslag,
in het laatste weekend van juni, werden ook pizza's
gebakken. Bekijk
het verslag van dat weekend >>> Een
reciprocaal dak
De constructie van het dak met tweedehands rondhout kwam tot stand met deskundige begeleiding van John, die daar veel ervaring mee heeft.
Het dak werd afgetimmerd met
hout van oude pallets. Ook hierbij ging het om veel
ambachtelijk precisiewerk door Evert, Joppe, John en
Martijn
Aanbrengen van de toplaag uit oude binnenbanden van tractoren
Een dakje erop van een oude lampenkap. En dan: het eindresultaat!!
In co-creatie ontworpen en gebouwd door
Ad, Anet, Arjan, Armando, Dick, Dirk, Evert, Joep, John,
Joppe, Marion, Marta, Martijn, Mieke, Peter, Petra, Rob,
Ron, Terry, en Ton.
De oven zal bij speciale gelegenheden
worden gestookt om pizza's te bakken. Houd de
aankondigingen op de website in de gaten! |