OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Pers
Links
Reacties
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties

Open Huis bij Omslag 9 september 2007

Op zondag 9 september 2007 zette Omslag de deuren van de Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling en de ingang naar de grote Omslag-tuin open voor abonnees op ZOZ, donateurs en andere sympathisanten die Omslag al enigszins kennen of graag nader willen kennismaken.



De aankondiging van het Open Huis

Het wordt weer tijd voor een ontmoetingsactiviteit bij Omslag! We merken het aan de toenemende vragen, maar ook voor het Omslag-team zelf is het leuk en interessant om contacten met mensen die Omslag een warm hart toedragen aan te halen en om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarom houden we op zondag 9 september een Open Huis. Géén uitgebreide Open Dag met honderden bezoekers en informatiekramen in de tuin; dat plan bewaren we voor later. Wél stellen we op 9 september de Omslag-locatie open voor iedereen die Omslag al enigszins kent en die het leuk vindt om (opnieuw) kennis te maken met de mensen, de plek en de activiteiten van Omslag. En om kennis te maken met de andere bezoekers.

Het Open Huis duurt van 12.00 tot 17.00 uur en het programma bevat in ieder geval enkele rondleidingen door de werkruimten en de tuin van Omslag, met toelichting op de activiteiten van Omslag en van de andere organisaties die deel uitmaken van het grote kloostercomplex aan de Hoogstraat 301a.

Naast het algemene programma is er een aanvullend programma met workshops en presentaties door bezoekers en een (keuze)filmprogramma.

Medewerkers van Omslag verzorgen specieke workshops: over het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven en over de Internatiolnale Niet-Winkeldagcampagne.

Bij mooi weer komen er gezellige zitjes in de tuin; we zorgen voor koffie, thee en sapjes. Mocht het regenen, dan verplaatst het programma zich naar binnen, waar verschillende grote en kleine ruimten beschikbaar zijn.

De spinternieuwe film EcoVillage Pioneers van het Britse Undercurrents News Network zal tijdens het Open Huis zijn Nederlandse première beleven! Deze film wordt op 9 september tweemaal vertoond.  De dvd met de film is ook bij Omslag te bestellen.

Open podium voor kritische idealisten!

Omdat veel mensen in de kringen rond Omslag met allerlei inspirerende initiatieven en projecten bezig zijn, krijgen zij gelegenheid om daarover tijdens het Open Huis iets te presenteren tijdens een workshop.
Wie ook een project of actie wil presenteren, moet zich vooraf aanmelden.
Klik hier om te zien welke workshops al zijn aangemeld

Bovenaan het aanmeldformulier kunt u bovendien zien welke mensen zich al hebben aangemeld. Daar kunt u desgewenst ook uw eigen naam aan toevoegen.

In ZOZ 81, die op 1 september uitkwam, staat meer over het programma van het Open Huis en ook enkele achtergrondverhalen.

Ben u nu al nieuwsgierig naar de mensen, de locatie en de activiteiten van Omslag? Blader dan eens door de foto-jaarverslagen op de website!

Graag tot ziens op 9 september!


Tips voor andere activiteiten op 9 september, op korte loopafstand van Omslag:
infomarkt Stichting Bambale (bij Emmaus) en de Milieumarkt in Groep Gennep.


 

Algemeen programma Open Huis bij Omslag

(wijzigingen voorbehouden)

Er is ook een aanvullend programma met workshops en films


Doorlopende activiteiten tussen 12:00-17:00 uur

 • Het Open Huis duurt van 12:00-17:00 en vindt plaats bij Omslag aan aan de Hoogstraat 301a in Eindhoven.Klik hier voor de route.  Er is ook een mooie wandelroute langs de Dommel

 • Bij aankomst ziet u direct de informatiekraam van Omslag. Bij de kraam vindt u ook het definitieve programma-overzicht en de plattegrond

 • De hele dag staan er in de grote Omslag-tuin gezellige zitjes voor informele ontmoetingen. (bij onverhoopt harde regen verplaatst deze ontmoetingsplek zich naar de woonkamer van de Hoogstraatgemeenschap)

 • Gedurende de hele dag zijn er biologische koffie, thee en vruchtensappen verkrijgbaar (à 50 ct.)

 • Tussen 12:00 en 14:00 zijn er belegde boterhammen verkrijgbaar (à 50 ct) voor degenen die zich daarvoor hebben aangemeld

 • Van 14:00-17:00 zijn er zoete taart en hartige hapjes verkrijgbaar (voor een solidair bedrag)

 • De hele dag staat in de Omslag-tuin de Groene Weggeef-tafel. Daar kunnen bezoekers overtollige (biologische) zaden en plantjes neerleggen, die door anderen kunnen worden meegenomen. Stop de zaden/planten in een stevig zakje of bakje en zet de naam van de plant er duidelijk op

 • De 'blauwe yurt' van Vredesburo Eindhoven is de hele dag aanwezig, met daarin een presentatie van vredesactiviteiten en gelegenheid om kraanvogels te (leren) vouwen. Hier zijn ook de nieuwe informatiekranten en petitielijsten aanwezig tegen de verlenging van de missie in Uruzgan. Een initiatief van het nieuwe comité Troepen Terug uit Afghanistan

 • In en naast de blauwe yurt kunnen de hele dag coöperatieve spellen worden gespeeld (beschikbaar gesteld door Earthgames)

 • Tijdens het Open Huis vindt om 13:00 uur de Nederlandse première plaats van de gloednieuwe film 'EcoVillage Pioneers', een productie van het Undercurrents News Network. Deze film wordt om 15:00 nog een keer vertoond. De film is daarna ook te koop bij Omslag of te bestellen via de website

 • Op de autovrije parkeerplaats kunnen tekeningen worden gemaakt met stoepkrijt

 • De bibliotheek van Omslag is de hele dag geopend, maar er wordt die dag niets uitgeleend.
  (wie op een ander tijdstip boeken, video's of dvd's bij Omslag wil bekijken, kan daarvoor in de Omslag-bibliotheek terecht)

 • Naast het doorlopende programma is er tussen 14:30 en 17:00 uur ook zeer gevarieerd programma met korte en langere presentaties en workshops. Deze worden op gezette tijden op verschillende (binnen)locaties gehouden, dus maak vooraf een keuze!
  Veel workshops worden gegeven door bezoekers aan het Open Huis. Wilt u ook een project, actie of idee presenteren, meld dat dan vooraf, zodat u een plekje kunt krijgen in het programma

 • Gedurende de dag is er op gezette tijden een keuzeprogramma met films. Belangstellenden hiervoor moeten in onderling overleg een keuze maken uit het aanbod

Extra's tusen 12:00 en 13:00 uur
 • Rondleiding door Omslag-medewerker Dick Verheul, met uitleg over het dagelijks werk en de overige activiteiten van Omslag, en een toelichting op de andere activiteiten in het grote kloostercomplex.
 • Keuzeprogramma met films. Bezoekers moeten in onderling overleg met elkaar een keuze maken welke films er zullen worden bekeken. Kik hier voor het keuzeaanbod.

Extra's tusen 13:00 en 14:00 uur
 • Nederlandse première van de gloednieuwe film 'EcoVillage Pioneers', een productie van het Undercurrents News Network. Deze film wordt om 15:00 nog een keer gedraaid.

Extra tusen 14:00 en 14:30 uur
 • In een grote kring midden in de tuin vindt een interactief kennismakings'spel' plaats. Het is leuk als hierbij zoveel mogelijk bezoekers aanwezig zijn. Vervolgens inventariseren we alle presentaties die 's middags zullen plaatsvinden en geven de workshopgevers een korte toelichting op hun presentatie. Ook wordt hier het definitieve programma vastgesteld en worden de locaties van de workshops bekendgemaakt.

Extra's tusen 14:30 en 15:00 uur

Keuze uit de volgende presentaties:
 • Uitgebreide toelichting op de functie en het aanbod van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, door Marta Resink (Omslag)
 • Uitwisseling met mensen die een initiatief willen nemen voor een woon-werkgemeenschap in de Ardennen (de 'Ardennengroep')
 • Joop Frieling en Ria Philips willen vertellen over hun plannen om met een paar geestverwanten 'Anders te gaan leven onder de Spaanse zon'
 • Aan de hand van een maquètte presenteert Godert Verbiest de plannen voor het opzetten van De Oesprong: een natuurcamping en theetuin op ideële gronden waar natuurgerichte recreatie  hand in hand gaat met natuur(ontwikkeling) en duurzaamheid. Locatie: Brabant
 • Toelichting door Rob Bleijerveld en Renate Ebner over de hearing over de Wereldbank: een Europese coalitie van milieu- en ontwikkelingsorganisaties houdt op 15 oktober een hoorzitting in Den Haag over het beleid van de Wereldbank m.b.t. ontwikkelingslanden ('conditionalities' en 'fossil fuels'). De Bank zet regeringen van (erg) arme landen onder druk om in ruil voor leningen (delen van) economische sectoren te privatiseren en te liberaliseren, en de Bank stimuleert de investeringen in en exploratie van fossiele brandstoffen (ipv. duurzame energie). Meer >>>
 • Bas Roufs wil graag meer vertellen over de Rainbow Gatherings: een oefening in natuurharmonisch leven
 • Keuzeprogramma met films. Bezoekers moeten in onderling overleg met elkaar een keuze maken welke films er zullen worden bekeken. Kik hier voor het keuzeaanbod.

Extra's tusen 15:00 en 16:00 uur

Keu
ze uit de volgende presentaties:
 • Rondleiding door Omslag-medewerkster Marta Resink, met uitleg over het dagelijks werk en de overige activiteiten van Omslag, en een toelichting op de andere activiteiten in het grote kloostercomplex.
 • Vertoning van de gloednieuwe film 'EcoVillage Pioneers', een productie van het Undercurrents News Network.
 • Presentatie van diverse projecten van Kerk en Vrede en EIRENE, door Bertram Flesch (Kerk en Vrede). Ook over de recente campagne Troepen terug uit Afghanistan (kranten en petitielijsten beschikbaar!)
 • Workshop door Helen Janssen over Geweldloos (ontwapenend) Communiceren
 • Gesprek met bewoners van de Hoogstraatgemeenschap over het wonen, leven, spiritualiteit en activiteiten van hun leefgemeenschap in het klooster aan de Hoogstraat Eindhoven

Extra's tusen 16:00 en 17:00 uur

Keuze uit de volgende presentaties:
 • Presentatie van de Internationale Niet-Winkeldag-campagne, door Dick Verheul (Omslag). Met filmbeelden van ties in voorgaande jaren.
 • Informele presentatie/reisverslag van de busreis langs coöperaties van Longo Maï in Oost-Europa, afgelopen zomer. Van deze reis zijn digitaal al een diaserie en een inhoudelijk verslag beschikbaar. Tijdens het Open Huis vertelt deelneemster Jeanne Marie Nollen over haar persoonlijke impressies en ervaringen. 
 • Presentatie door Janneke Monshouwer over Hilversum-Tuinstad. O.a. over de ideeën van kunstenaar/architect Friedensreich Hundertwasser. Met fragmenten uit de film 'Vijfsterren Monument', over de organische architectuur van de ING-bank in Amsterdam
 • Marc Daelemans (PURE Milieutechniek) houdt een presentatie over natuurlijke water- en voedselkringloop en 'remineralis', met een toelichting van het belang van het remineraliseren van de aarde. Hij neemt uniek demonstratiemateriaal mee!
 • Aan de hand van een maquètte presenteert Godert Verbiest zijn plannen voor het opzetten van De Oesprong: een natuurcamping en theetuin op ideële gronden waar natuurgerichte recreatie  hand in hand gaat met natuur(ontwikkeling) en duurzaamheid. Locatie: Brabant
 • Plenaire afsluiting: Optreden van het Eindhovens actiekoor Lopend Vuurtje met toepasselijke liedjes

 

Films die op 9 september beschikbaar zijn voor vertoning 

 • Ecovillage Pioneers, film van het Britse video- en nieuwsnetwerk Undercurrents (50 min. - Engelstalig)
  De film wordt plenair vertoond om 13:00 uur en 15:00 uur.
 • Vijfsterren Monument  Over de organische architectuur van de INGbank A'dam. (70 min. - Nederlandstalig)
  De maakster, Janneke Monshouwer, toont fragmenten uit deze film tijdens haar workshop om 16:00 uur

  Voor de keuzefilms zijn afspeelfaciliteiten op groot scherm beschikbaar van 12:00-13:00 uur en van 14:30-15:00 uur.  Belangstellenden kunnen in onderling overleg met elkaar kiezen uit:

 • ZEGG ecodorp in Belzig, bij Berlijn). (15 min. - naar keuze Duits- of Engelstalig))
 • The Power of Community - How Cuba Survived Peak Oil  (53 min.  - Engelstalig)
 • Earthships 101  Over principes en praktijk. Uit VS. (10 min. - Engelstalig)
 • Houses of Straw Over bouwen met strobalen  (45 min. - naar keuze Duits- of Engelstalig))
 • De Reageerbuis: compilatie van korte Nederlandse (actie)filmpjes  (ruim 60 min. Nederlandstalig))
 • Visions of Utopia:  o.a. profielen van 7 verschillende vormen van gemeenschappelijk wonen. Productie van de Federation of Intentional Communities. (94 min. met keuzemenu - Engelstalig)


  NB: bovengenoemde films zijn slechts een greep uit het totale aanbod van video's en dvd's die aanwezig zijn bij Omslag in Eindhoven. Meer >>


  © 2007 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295