OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties

Omslag in tekst en beeld 2006


1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019

2006: het dertiende Omslagjaar bruiste van de activiteit! We organiseerden een indrukwekkende reis naar de coöperaties van Longo Maï in Frankrijk, de cursus Inleiding Solidaire Economie gaf veel inspiratie, we produceerden zes nieuwe nummers van ZOZ, het onderwijs ontdekte de Wereldmaaltijd, we genoten van de Omslag-tuin en er was veel aanloop bij Omslag in Eindhoven. Hierbij het Omslag-jaar 2006 in beeld!

Welkom bij Omslag: de plek en de mensen - ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - Servicepunt Anders Wonen Anders Leven - Op reis naar Longo Maï - Aktie Agenda - De Omslag-tuin - De zonnepanelen - Inspirerende ontmoetingen en bezoeken - Alweer Longo Maï - Cursus Solidaire Economie - Wereldmaaltijden - Internationale Niet-Winkeldag - Aanloopdagen bij Omslag - Kraampjes, acties, symposia en excursies - Rondje Hoogstraat en de Vierde Kamer - Volop netwerken - Persbureau Omslag - Redactie in actie (ook in de keuken...) - Het Omslag-winkeltje - Giro-perikelen - Personeelswisselingen - Tot ziens bij Omslag! ^  

1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2004
2005
2006
2007
2008


2009
2010

Welkom bij Omslag!

Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling bestaat sinds1994 en is sedert 2000 gevestigd in Eindhoven, aan de Hoogstraat 301a. In dit dynamische (klooster)complex zijn zo'n tien maatschappelijke organisaties gehuisvest. Omslag huurt ruimten in de zuidvleugel van het pand en heeft een eigen ingang om de rechterhoek.  (wat wil Omslag?)

img002.jpeg.small.jpeg img000.jpeg.small.jpeg img001.jpeg.small.jpeg

En we hebben de beschikking over een fantastische tuin. Klik hier voor meer foto's van de Omslag-locatie.

Vanuit deze locatie wordt het dagelijks werk gedaan door een vast team van vijf medewerkers. In 2006 waren dat (vlnr): Anita Hermens, Dick Verheul, Marian Keereweer, Marta Resink en Ronnie van den Bogaart.

Marian Marta Resink Ronnie

Ook poes Pippi hoort bij de Omslag-kern. Op drukke dagen of bij specifieke klussen krijgen we regelmatig hulp van 'tijddonateurs': in de zomermaanden kwam Joop Ligthart elke twee weken het gras maaien. En bij het verzendklaar maken van ZOZ zitten we niet zelden met z'n tienen rond de tafels. Veel handen maken licht werk... ^  

ZOZ - Tijdschrift voor doen-denkers

Elke twee maanden verschijnt een nieuw nummer van ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers. De inhoudsopgave van ZOZ verschijnt ook op de Omslag-website. We vergemakkelijkten de aanmeldroutine voor proefnummers en nieuwe abonnementen. Ook ontwierpen we een kaart, waarmee belangstellenden een gratis proefnummer kunnen aanvragen. In de eerste maanden van 2006 ontvingen alle nieuwe abonnees op ZOZ een gratis set ansichtkaarten van De Brandnetel.


Deze wervingsacties bleven niet zonder succes. In 2006 moest de oplage van ZOZ tweemaal worden bijgesteld: van 1750 - via 1800 naar 1850 exemplaren per nummer. Op 31 december 2006 bedroeg het aantal abonnees op ZOZ precies 1400. Een nieuw record!

 ^  

Servicepunt Anders Wonen Anders Leven

Het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, dat Omslag in 2005 startte, blijkt een groot succes. Vooral de website wordt erg veel bekeken, vele tientallen keren per dag. De aanloop in het bezoekers-informatiepunt in Eindhoven is gelukkig wat minder. De bibliotheek is elke week op vaste uren open voor bezoekers en ook deze service wordt erg op prijs gesteld. Meestal zijn de bezoekers erg onder de indruk van de veelheid aan informatie en er vinden vaak interessante gesprekken plaats.Regelmatig wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om ter plekke video's en dvd's te bekijken. De collectie van het Servicepunt werd flink uitgebreid. Alle publicaties en video's zijn met een korte beschrijving opgenomen in een database, waarin kan worden gezocht op titel, auteur en trefwoord. De database is toegankelijk via de website van Omslag en kan dus desgewenst vooraf van huis uit al worden geraadpleegd.

Nieuwsbrief Anders Wonen Anders LevenOmdat er rond 'anders' wonen en leven telkens erg veel nieuws en 
ontwikkelingen te melden zijn, begonnen we in januari 2006 met de samenstelling van een elektronische nieuwsbrief. Deze komt sindsdien elke maand uit. Het aantal abonnees bedroeg eind 2006 ruim 1350. De functie van deze (gratis!) nieuwsbrief als interactief medium komt ook steeds meer uit de verf.

 ^  

Op reis naar Longo Maï

Al in het najaar van 2005 ontstond het plan voor een groeps-busreis naar de politieke en zelfvoorzienende coöperaties van Longo Maï in Frankrijk. Om dit plan breed bekend te maken ontwierp Omslag een informatieve website. De animo voor een reis bleek zo groot, dat we besloten het plan door te zetten. Ter voorbereiding hielden we op 18 maart een informatiedag voor potentiële deelnemers. Er kwamen ruim vijftig mensen, van wie er velen besloten mee te gaan op reis. Caroline Meijers en René Lehnherr van Longo Maï verzorgden de presentatie.


Op 28 april vertrokken 37 mensen, waaronder Omslag-medewerkers Dick, Marta en Marian, met de knalrode bus van Theaterstraat richting Zuid-Frankrijk. Het werd een onvergetelijke, tiendaagse reis, waarin we kennis maakten met vijf coöperaties, hun bewoners, hun drijfveren en hun bedrijvigheid: rondtrekken met schaapskuddes; wolspinnen en -verwerken, biologische landbouw, duurzaam bouwen; biologische druiventeelt en wijnmakerij, groententeelt en een conservenfabriekje; het eigen, vrije radiostation Radio Zinzine en de initiatieven en (politieke) acties ter bevordering van regionale productie en consumptie en zelforganisatie van kleine boeren.

Overal kregen we uitgebreide rondleidingen en voerden we intensieve gesprekken met de bewoners: over de geschiedenis van Longo Maï, en over hun concrete alternatieven tegen de economische globalisering en de uitbuiting van mensen en natuur.

Feestelijk hoogtepunt van de reis was een optreden van Longo Maï's eigen muziekgroep Comedia Mundi. Het werd laat die nacht...
Van de hele reis is een uitgebreid fotoverslag beschikbaar, met muziek van Comedia Mundi.

In Longo Maï's eigen vakantiedorpje Les Magnans in Forcalquier had onze groep verschillende huizen tot zijn beschikking. Op de heen- en terugreis brachten we een bezoek aan respectievelijk Centre ECOlonie in de Vogezen en Het Ganzennest in Lotharingen. Ook hier voerden we lange, inhoudelijke gesprekken en we overnachtten er. Deelneemster Saskia Poldervaart beschreef de reis in een uitgebreid inhoudelijk verslag.

Het programma van deze reis is nog op de website beschikbaar. Het zit er namelijk in dat Longo Maï in 2008 weer een soortgelijke reis zal organiseren.

Ook in het najaar kwam Longo Maï nog een paar keer terug in de Omslag-activiteiten.

 ^  

Aktie Agenda

Het bijhouden van de landelijke Aktie Agenda is een dagelijkse taak van de medewerkers van Omslag; vooral Ronnie en Marta verrichten hiervoor veel werk. De Aktie Agenda biedt een uitgebreid overzicht van maatschappelijke acties en activiteiten in heel Nederland. In 2006 namen we initiatieven om het zelf invoeren van aankondigingen door organisatoren te stimuleren. Dit krijgt langzaam z'n uitwerking.

Anita Ronnie

Het aantal websites met een link naar de Aktie Agenda groeide flink, en veel bladen en tijdschriften publiceren relevante selecties uit de Agenda. Ook voor de landelijke media blijkt de Aktie Agenda een bron van informatie.

 ^  

De Omslag-tuin

De grote Omslag-tuin voelt nog steeds als een rijk 'bezit'. De tuin, waarin we zoveel mogelijk ecologische principes toepassen, wordt elk jaar mooier. De tuin wordt ook flink gebruikt tijdens groepsactiviteiten. Ofschoon we de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang laten gaan, vraagt de tuin toch flink wat onderhoud

Op een druilerige dag in maart rooiden we een doodzieke iep. We kregen deskundige hulp en er moest een hoogwerker aan te pas komen om de klus te klaren. Toen de boom eenmaal geveld was, konden we de aantasting door de iepenspintkever pas goed constateren. We lieten een (verantwoord geschilde) stronk van twee meter hoogte staan. Misschien een toekomstige totempaal?...


De kale plek werd in no-time ingenomen door andere planten; er komt nu immers veel meer zonlicht.Al vroeg in het voorjaar konden we genieten van de pracht van de biologische (!) bloembollen, die we bestelden bij Natural Bulbs. Toen we begin mei terugkwamen van Longo Maï stond de tuin er op z'n allermooist bij! Hieronder zomaar wat sfeerbeelden van de Omslag-tuin: een heerlijke plek om te zijn...
In de gortdroge juli-maand veranderde het grasveld in een dorre steppe. Veel eenjarige planten legden het loodje en ook het moestuintje produceerde maar matig. Warmteminnende planten en struiken hadden het daarentegen goed naar hun zin; de jasmijn bloeide tegen de klippen op en ook de druiven gedijden goed in droogte en hitte.


Toen het eindelijk begon te regenen, leefde de hele tuin weer op. In september was het gras weer groen en veel planten begonnen aan een tweede bloei. En tot in november bloeiden de rozen...

  

 ^  

De zonnepanelen

Het hele jaar hebben we kunnen profiteren van de schone stroom die wordt opgewekt door de vier zonnepanelen op het dak van de pergola in de Omslag-tuin. De zonnepanelen zijn een cadeau van de donateurs van Omslag, ter gelegenheid van ons tienjarig bestaan in 2004. Ze werden in 2005 in gebruik genomen.

We merken dat de opbrengst het hoogst is op wat  koelere dagen met een onbewolkte lucht. Hitte blijkt een vertragende werking te hebben op het systeem. De hoogste opbrengst die we dit jaar waarnamen was op 6 juli om 15:30 uur, toen de momentaan-opbrengst 573 Watt bedroeg. Op 31 december 2006 noteerden we een totaalopbrengst van 539 KwH: goed voor een besparing van 305 kg CO2.
 

 ^  

Veel mensen over de vloer

Onze eigen werkruimten zijn lang niet altijd toereikend op dagen met veel bezoekers. Dan kunnen we gelukkig uitwijken naar een 'wissellokaal', verderop in het grote  kloostercomplex. Deze ruimte wordt niet structureel verhuurd en er vinden allerlei soorten activiteiten plaats: van yogalessen en kerkdiensten, tot evaluatiedagen van GroenFront, maaltijden en cursussen. Omslag gebruikte het lokaal in 2006 verschillende malen tijdens drukbezochte Aanloopdagen. Daarbij veranderde de inrichting na afloop in een restaurant. Ook voor de cursus Solidaire Economie weken we uit naar dat lokaal. ^  

Alweer Longo Maï...

Op 26 augustus brachten verschillende deelnemers aan de reis naar de coöperaties van Longo Maï in Frankrijk verslag uit tijdens een drukbezochte Aanloopdag bij Omslag. Op 18 november organiseerden we opnieuw een informatiedag over Longo Maï. Die dag stond de coöperatie Hof Ulenkrug in voormalig Oost-Duitsland centraal, waar in 2006 een autonoom zonne-energieproject werd voltooid. René Lehnherr en Ieke Dekker (die al vele jaren op de Ulenkrug woont) hadden een nieuwe film over deze coöperatie meegebracht, die zelfs Nederlands is ondertiteld! De film is opgenomen in de collectie van de bibliotheek van Omslag.

Bij deze gelegenheid werd het initiatief gelanceerd om in de zomer van 2007 een groepsreis per bus naar de Longo Maï-coöperaties in Duitsland, Transkarpatië en Oostenrijk te gaan maken.

In september was er in de Omslag-tuin een reünie van de reisgenoten. Er waren erg veel foto's, humoristische filmpjes (alleen voor insiders..), en iedereen had iets meegebracht voor de gezamenlijke maaltijden. Enkele mensen vertelden dat ze serieuze plannen hadden om later nog eens voor langere tijd naar een van de coöperaties terug te gaan (en dat gebeurde ook!)

Onder de indruk van de verhalen die we tijdens de reis naar Longo Maï hoorden over de uitbuiting van arbeiders in de tuinbouw in Zuid-Europa, werden er tijdens de reis al plannen gemaakt om terug in Nederland iets te ondernemen tegen de dominantie van de supermarkten. Dit leidde in november tot de informatieve website Supermacht.nl.

 ^  

Cursus Solidaire Economie

In september en oktober organiseerde Omslag samen met Projectgroep Vóór de Verandering de cursus Inleiding Solidaire Economie. Op acht opeenvolgende woensdagavonden gingen we op zoek naar alternatieven voor het neo-liberalisme. Elke avond werd ingeleid door een andere spreker, achtereenvolgens door Kees Hudig (XminY), Lou Keune (Vóór de Verandering), Thera van Osch (OQ Advies), Andre Jonkers (Vereniging Solidair) en Willem Hoogendijk (Stichting Aarde). De cursus zat met ruim twintig aanmeldingen helemaal vol. Twee medewerkers van Omslag fungeerden wisselend als gespreksleider. De inhoud van de cursus is beschikbaar op de website van Vóór de Verandering.

Om het pleidooi voor een andere manier van economisch meten kracht bij te zetten, ondertekende Omslag een petitie aan de Tweede Kamer, opgesteld door o.a. dr. Lou Keune en prof. dr. Bob Goudzwaard, op initiatief van Vóór de Verandering.

 ^  

Wereldmaaltijden in 2006

Opmerkelijk is, dat de Wereldmaaltijd in 2006 zomaar ineens werd ontdekt door het Middelbaar Onderwijs. Er vonden enkele grote, zeer geslaagde, maaltijden plaats in ondermeer Horst, Geldrop, Hilversum en Eindhoven.
Als basis voor deze maaltijden werd het Wereldmaaltijd-informatiepakket gebruikt, een co-productie van Omslag en Stichting WereldDelen.

Ook allerlei andere groepen organiseerden in 2006 een Wereldmaaltijd; voor sommigen is het een jaarlijks terugkerende activiteit aan het worden. Uitgebreide verslagen en en foto's zijn beschikbaar op de website. ^  

Niet-Winkeldag

Voor het twaalfde achtereenvolgende jaar vierde Nederland op de laatste zaterdag van november Niet-Winkeldag. Omslag introduceerde Buy Nothing Day in 1995 in Nederland. Evenals in tientallen andere landen gingen actievoerders de straat op om op vrolijke en opvallende wijze aandacht te vragen voor de gevolgen van de Westerse overconsumptie en de invloed van reclame op ons dagelijks leven. Op 26 november 2006 waren er acties in Deventer, Gouda, Hilversum, Rotterdam (div.), Tilburg, Utrecht (div.), Vlissingen en Wageningen. Ook dit jaar was er weer een hoop creativiteit!
Klik hier
voor de actieverslagen en foto's!


Ter inspiratie en ondersteuning van de actievoerders maakte Omslag een actiehandleiding en een informatieve folder. Achtergronden van Buy Nothing Day, contactgegevens van initiatiefgroepen in andere landen en informatie voor de media houden we bij op een speciale website: www.koopniets.nl. Daar staan ook verslagen, foto's en filmpjes van de acties in 2006 en in voorgaande jaren.

 ^  

Nieuwe serie Aanloopdagen

In het najaar organiseerden we enkele Aanloopdagen: ontmoetingsdagen voor doeners, denkers en zoekers die actief willen werken aan de wereld en die van gedachten willen wisselen met medestanders. Elk dag heeft een ander thema en wordt ingeleid door een spreker vanuit de praktijk.

Op 18 november was er een zeer goed bezochte Aanloopdag over de Longo Maï-coöopertie Hof Ulenkrug in Duitsland. We bekeken ondermeer een recente film over de totstandkoming van het zonne-energieproject op deze autonome landbouwcoöperatie in Mecklenburg-Vorpommern, waar zo'n zestien volwassenen en negen kinderen permanent wonen. De film is inmiddels opgenomen in de collectie van de bibliotheek van Omslag en kan daar ook worden bekeken.

Tijdens de eveneens drukbezochte Aanloopdag op 16 december stond duurzame ontwikkeling op Cuba centraal. We draaiden de film: The Power of Community - How Cuba Survived Peak Oil, die hiermee zijn Nederlandse première beleefde. Na de film gaf Peter Polder van Peak Oil Nederland een nadere toelichting op de wereldwijde olievoorraden. Omslag bestelde deze inspirerende film in de Verenigde Staten bij de non-profit organisatie Community Solution. De film is opgenomen in de collectie van de Omslag-bibiotheek. De dvd is ook beschikbaar voor (kortdurende) uitleen en zal in 2007 'op tournee' gaan door Nederland.

Bij Aanloopdagen blijft meestal de helft van de deelnemers na afloop meeëten. In de keuken van Omslag bereiden ze dan samen een biologisch-vegetarische maaltijd - die altijd verrasend lekker uitpakt! De grote werkruimte van Omslag verandert dan in een restaurant. Deze informele uitloop biedt extra gelegenheid voor het leggen of verstevigen van contacten.

Omdat het enthousiasme tijdens de Aanloopdagen telkens erg groot was, besloten we om ook in 2007 weer een serie Aanloopdagen te organiseren. Op 24 februari over Permacultuur en op 24 maart rond de ontwikkeling van ecodorpen in Nederland. Omdat er nauwelijks Nederlandstalig materiaal over Permacultuur verkrijgbaar is, besloot Omslag de Internet-cursus Permacultuur door Douwe Beerda alvast in geprinte versie in omloop te brengen. Bestellen?

De Aanloopdag over ecodorpen wordt ingeleid door leden van Vereniging Ecodorp. Er zal een presentatie zijn van Ecudorp Alminde, een ecologisch-cultureel dorp-in-aanbouw in de gemeente Almere, en er wordt ingegaan op de wereldwijde beweging van ecodorpen: Ecovillage Network.

 ^  

Kraampjes, acties, symposia en excursies

De Omslag-kraam kwam dit jaar niet echt vaak uit z'n koffer. Op 20 mei hadden we een prominente plaats op de informatiemarkt van het Nederlands Sociaal Forum in Nijmegen, waar we veel belangstellenden trokken. Natuurlijk namen Omslag-medewerkers deel aan verschillende workshops. Ook aan tal van andere acties en campagnes verleende Omslag actief steun:

     

Marta treinde begin oktober naar Duitsland voor een kennismakingsweekend op ecodorp ZEGG in Belzig, bij Berlijn. Haar verslag verscheen in ZOZ 77. Hieronder wat foto's van dit ecodorp.

Natuurlijk bieden ook vakanties vaak mogelijkheden voor interessante ontmoetingen en inspiratie en soms berichten we daarover ook in ZOZ. Zoals Marta's weekje beeldhouwen in 'Zimbabwe op de Veluwe' (3 x l); het ontdekken van een 'beestentoren' van Hans Carlier (m) en overnachtingen in de NIVON-huizen in Bennekom en Eerbeek (lees ZOZ 75). Ronnie ging met de bus naar Noorwegen, waar hij in Oslo ook op bezoek ging bij de organisatie Changemaker, een soort Noorse 'omslag'.


Een bezoek van Dick en Marta aan Dwaaltuin Het Heelal in Vorden (5 x l) maakte Marta enthousiast om ook te leren mozaïeken met oud serviesgoed (in de container van onze buren - Emmaus - is immers volop afval te vinden... ). In december deed ze alvast mee aan een workshop 'mozaïeken maken voor buiten', georganiseerd door vakgroep Wilde Weelde, bij VIBA Expo in Den Bosch. Leuk om te doen, maar nog niet zo gemakkelijk... ^  

Rondje Hoogstraat en De Vierde Kamer

Elke woensdagochtend drinken de medewerkers van alle organisaties in het grote kloostercomplex gezamenlijk koffie. Dat is gezellig en belangrijk voor de onderlinge contacten, omdat we elkaar dan in een informele sfeer ontmoeten. Eens per jaar praten vertegenwoordigers van alle organisaties elkaar bij tijdens het 'Rondje Hoogstraat'. Natuurlijk zijn er binnen het pand ook allerlei andere samenwerkingsinitiatieven.

 

Een initiatief 'in huis' waar Omslag zijdelings bij betrokken is, zijn de bijeenkomsten van de Eindhovense Vierde Kamer. Marta zit op persoonlijke titel in de organiserende werkgroep, maar Omslag verleent allerlei hand- en spandiensten. Vanuit ons brede netwerk kunnen we vaak interessante sprekers aanbevelen en informatiemateriaal aandragen, en Omslag ondersteunt ook met het maken van publiciteit. In het seizoen 2006/2007 stond in de Vierde Kamer het 'Earth Charter' centraal. In 2006 waren er bijeenkomsten met rabbijn Awraham Soetendorp en de Lochemse wethouder Thijs de la Court. In 2007 komen Prof. Bob Goudzwaard, Janne Poort-van Eeden (IFOR) en Jan Juffermans (over de ecologische footprint) nog inleidingen houden.

 

 ^  

Volop netwerken

Een belangrijk onderdeel van het dagelijkse Omslag-werk - netwerken - is lastig in foto's te vangen. Naast talloze persoonlijke gesprekken, hebben ook de websites die Omslag onderhoudt een belangrijke functie om mensen snel te informeren en met elkaar in contact te brengen. Naast de algemene website van Omslag, zijn dat de Aktie Agenda, het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, de Wereldmaaltijd en de website rond internationale Niet-Winkeldag: Koop Niets!

Naast websites, zijn er ook allerlei mailinglijsten waarlangs Omslag regelmatig nieuws en oproepen verspreidt en ontvangt. Belangrijke schakels in dit netwerk zijn ondermeer de mede door Omslag opgezette mailinglijsten: aktielijst, vredeslijst en duurzaamlijst. Andere belangrijke nieuws- en uitwisselingsplatforms zijn Indymedia, wereldcrisis, INSnet en de permacultuur-discussiegroep.

Veelgeraadpleegde Omslag-bronnen zijn: de vacatures, de nieuwsrubriek en de advertenties en oproepen op de Omslag-website, de maandelijkse elektronische nieuwsbrief van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven en actueel nieuws rond 'anders' wonen.

 ^  

Persbureau Omslag

Een andere netwerk-functie van Omslag vervult Persbureau Omslag.
Deze service kan worden ingeroepen door sympathieke initiatieven en organisaties die belangrijk nieuws te melden hebben. Omslag kan ook helpen bij het opstellen van een persbericht. Omdat we uitgebreide perslijsten bijhouden, kunnen wij berichten snel en efficiënt aan de landelijke en regionale media aanleveren. Uiteraard fungeert Omslag slechts als doorgeefluik; de afzender van een bericht is zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de woordvoering.
In 2006 was Persbureau Omslag actief voor ruim twintig organisaties.

 ^  

Redactie in actie (... ook in de keuken)

Elke organisatie ontwikkelt zo zijn eigen tradities. Een van de tradities bij Omslag is, dat het redactieteam van ZOZ eens per twee maanden de keuken in duikt om - soms met gasten - samen te koken. Om de beurt kiest een van ons een kookboek en verzamelt daaruit recepten voor een maaltijd. De Omslag-maaltijden zijn altijd vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch en seizoensgebonden. Onze ervaringen beschrijven we in ZOZ. 2006 was een echt smuljaar! Hieronder laten we u meegenieten van onze culinaire avonturen; de recepten kunt u er in ZOZ op nalezen... ^

Nieuwe producten in het Omslag-winkeltje

Het assortiment in het Omslag-winkeltje werd in 2006 met enkele nieuwe producten uitgebreid: in de eerste helft van 2006 verkochten we het Engelstalige boek Creating a Life Together - over het opzetten van leefgemeenschappen en ecodorpen. Het Duitstalige boek Utopie und Revolte nach '68 - over de geschiedenis van de coöperaties van Longo Maï werd aan het aanbod toegevoegd, evenals het boek De slag om de Schinveldse bossen, over de acties van GroenFront tegen het kappen van bomen. Eind 2006 besloten we de geprinte versie van de internetcursus Permacultuur van Douwe Beerda in de verkoop te nemen.

Producten die we regelmatig moeten bijbestellen zijn de zevenkleurige vredesvlaggen, de gids Eurotopia (met beschrijvingen van ruim 300 leefgemeenschapen in Europa), de fietsstickers 'Een auto minder' en de populaire tasjes met de tekst 'All the arms we need'.  En dan zijn er ook nog de 'eigen' Omslag-producten: het Wereldmaaltijd-informatiepakket, het boek Anders Wonen Anders Leven, pakjes met hergebruiketiketten, setjes verhuiskaarten 'Ik ga anders wonen' en de ansichtkaarten 'All the arms we need'.

  Hergebruiketiketten    All the arms we need   All the arms we need      All the arms we need

In 2006 was goed merkbaar dat steeds meer mensen via Omslag's internet winkeltje bestellen.

 ^  

Giro-perikelen en bestellingen

Omdat er vanaf 2007 van alles zou gaan veranderen met betrekking tot de girobetalingen, moest ook de Omslag-administratie worden aangepast. Een kolfje naar de hand van onze financieel- en computertechnisch medewerker Dick Verheul, die meteen ook Omslag's winkeltje op internet aanpaste. Het was wel even omschakelen voor Anita Hermens en Marian Keereweer die de betalingen en bestellingen bij Omslag verwerken. ^  

Personeelswisselingen

Begin 2006 moesten we helaas afscheid nemen van Annemarie Opmeer. Zij werd per 1 maart 2006 de nieuwe  hoofdredacteur van het blad van Milieudefensie; we blijven elkaar dus nog regelmatig tegenkomen! Wie wel bleven in 2006 waren (vlnr): Dick Verheul, Marta Resink, Anita Hermens, Marian Keereweer en Ronnie van den Bogaart. Zij vormden in 2006 het vaste Omslag-team en gaan ook mee 2007 in.

Dick Marta Marian Ronnie van den Bogaart 

 ^  

Tot ziens bij Omslag!

Omslag organiseert regelmatig activiteiten op de eigen locatie of elders. Voor actueel nieuws en aankondigingen van Omslag-activiteiten kunt u de website raadplegen. En natuurlijk is ZOZ een onmisbare informatiebron. In 2007 komen er weer vaker Aanloopdagen.

Tijdens de openingsuren van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven kunt u altijd eens langskomen. Welkom!

Eind 2006 bestond de achterban van Omslag uit 2817 personen. Het aantal abonnees op het tijdschrift ZOZ bedroeg op 31 december precies 1400. De oplage van ZOZ steeg naar 1850.
Kent u ZOZ nog niet? Vraag een proefnummer!

Wie Omslag financieel wil steunen, kan een donatie overmaken.

Werk ook mee aan een duurzame en solidaire wereld!


1994
1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019


© 2007 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295