OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact



RSS-feed

Afval kan 90 procent minder

WAGENINGEN, 31 augustus 2015 - De 250 kilo 'restafval' die elke persoon in Nederland gemiddeld jaarlijks veroorzaakt, kan eenvoudig worden gereduceerd tot 20 a 25 kilo. Dat meldt de Stichting Duurzame Samenleving in haar nieuwsbrief, die vandaag verscheen.

De afvalverwijderingsorganisatie ROVA onderzocht samen met twee universiteiten met hoeveel minder afval we kunnen leven. In een 100-dagen-proef onder 300 huishoudens werd bewezen dat het restafval van 250 kg naar 20-25 kg terug kan worden gebracht.

Enkele conclusies na de proef:

  • Mensen willen wel, het kan en het is niet eens erg moeilijk.
  • Soms wordt het toch niet makkelijk gemaakt om afval te scheiden: wat moet je bijvoorbeeld doen met aluminium met een kunststoflaagje erop? Dat heeft al geresulteerd in gesprekken met verschillende producenten. Een ketenaanpak is heel belangrijk.
  • Belangrijk is de terugkoppeling van de effecten van het gedrag van de mensen op de verschillende hoeveelheden ingezameld afval.

    Het project heeft veel aandacht en publiciteit gekregen. In de nieuwsbrief van 'Duurzame Samenleving' is een interview te vinden met Mark Leemans, een van de initiatiefnemers. Hij vertelt over de opzet van de proef, het enthousiasme van de deelnemers, de uitkomsten en de uitbreiding naar 100 deelnemende gemeenten. Lees het interview hier: www.gdindex.nl (pdf, 150 Kb)

    De Stichting Duurzame Samenleving is in 2006 opgericht door Geurt van de Kerk en Arthur Manuel. Het is een particulier initiatief dat zich ten doel stelt om de ontwikkeling naar een duurzame samenleving te bevorderen. Zij wil daar vooral toe bijdragen door middel van de zelf ontwikkelde Sustainable Society Index – SSI – die aan de hand van een bescheiden aantal indicatoren het niveau van duurzaamheid meet in de gehele wereld, dat wil zeggen voor 151 landen, waar 99% van de wereldbevolking woont. De SSI verschijnt elke twee jaar; de meest recente editie is de SSI-2012. De SSI mag zich wereldwijd in een sterk toenemende belangstelling verheugen.

    www.gdindex.nl


    Meer nieuws


  •  ^   © 2015 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact