OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Links
Reacties
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties



26, 27 en 28 augustus 2011

Kampeerweekend 'Werken aan de Wereld'

In het laatste weekend van augustus fungeerde de tuin van Omslag in Eindhoven als ontmoetings- en kampeerplek voor een flinke groep mensen die samen een gevarieerd inhoudelijk programma neerzetten. Ondanks de sombere weersvoorspellingen, konden we het grootste deel van het weekend buiten doorbrengen. Verspreid over de drie dagen waren er in totaal 32 volwassenen en zes kinderen. Het weekend werd vanuit Omslag begeleid door Dick Verheul en Marta Resink. Hieronder een korte impressie.

(klik op de foto's voor grotere afbeeldingen)

Door Marta Resink (Omslag)

De eerste deelnemers arriveerden al op vrijdagmiddag. Bij aankomst stond er koffie en thee klaar en ieder kreeg een 'enquêteformulier' uitgereikt met één vraag (per persoon verschillend) die gedurende het weekend aan alle andere deelnemers kon worden gesteld. Een leuke manier om met iedereen even een praatje aan te knopen en alvast wat kennis te maken. Al snel verschenen de eerste tentjes in de tuin, én een grote tipi-tent waar meerdere mensen konden slapen. Sommigen verkozen om binnen te slapen: op een matje in de werkruimte of de bibliotheek van Omslag, en op een 'verborgen' plekje.


Rond vijf uur werd in de Omslag-keuken collectief een grote pan soep bereid, en tegen zessen konden we aan tafel voor een eenvoudige, maar lekkere soep-en-broodmaaltijd. We konden buiten eten!

Film 'Leven zonder geld' en Ieder die...


Rond 19:30 uur arriveerden 'nieuwe' mensen, die waren gekomen voor de maandelijkse filmavond die Omslag elke laatste vrijdag van de maand organiseert. In een ruimte elders in het grote pand draaiden we de film 'Living without money' over de Duitse Heidemarie Schwermer, die in 1996 besloot om afstand te doen van haar bezittingen en voortaan 'zonder geld' te leven. Na de film was er een uitwisseling van reacties en ervaringen.

Daarna verzamelden de 'kampeerders' zich in de werkruimte van Omslag voor een nadere onderlinge kennismaking in de vorm van een rondje 'Ieder die...'. Dat gaat als volgt: de deelnemers staan in een wijde kring. Iemand stelt een  vraag die begint met 'Ieder die...'  en wie zich aangesproken voelt stapt naar voren in de kring. Zo kwamen we er o.a. heel snel achter wie er: met openbaar vervoer/fiets/auto was gereisd, wel/geen (klein)kinderen heeft, (part-time)  vegetariër is, zelf groenten en kruiden teelt, graag danst, zelf muziek maakt, regelmatig bij de Wereldwinkel koopt, aangesloten is bij een LETS-kring en/of een Transition Town-initiatief, werkzaam is in zorg, onderwijs, bedrijfsleven of als ZZP-er, etc. De laatste vraag: 'Ieder die tijdens dit weekend een programma-onderdeel wil begeleiden' werd door flink wat mensen beantwoord. Op basis van dat veelzijdige aanbod werd het programma van het weekend samengesteld.

Workshops, teambuilding, macrobiotiek, vuur en dromen

Na het ontbijt en de afwas op zaterdag en een korte workshop jongleren, bepaalden we samen het programma van die dag: workshops over geweldloze communicatie en over wonen in groepsverband, een speels uurtje 'teambuilding' en een kookworkshop rond macrobiotiek, afgewisseld met korte presentaties over een eetbaar buurtplantsoen in Eindhoven, en over Ecodorp Brodowin in Duitsland.  Sommigen kozen ervoor om in plaats van een groepsactiviteit hun eigen gang te gaan: wat lezen of een film kijken in de bibliotheek. Of samen met de kinderen een spelletje doen of tekenen, zodat hun ouders geconcentreerd aan een programma-onderdeel konden meedoen.

016-dsc08081.jpg.small.jpeg Geweldloze communicatie
Annemarie Wilschut gaf een korte introductie in de methode van Geweldloze Communicatie ('GC'), zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg. GC richt zich op verbinding met jezelf en de ander, en is gebaseerd op vier elementen: Waarneming, Gevoel, Behoefte en Verzoek. De kern van GC is dat je communiceert met respect voor ieders gevoelens en behoeften en met de intentie om behoeftes van anderen niet te schaden. Het gaat daarbij vooral om waarheidsvinding, niet-kwetsen en aandacht voor ieders welzijn.
Meer over de methode van Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg: >>>

013-dsc08078.jpg.small.jpegWe oefenden deze methode vervolgens aan de hand van het spel GROK: een kaartspel rond 014-dsc08079.jpg.small.jpeg(pseudo-)gevoelens en behoeften. We begonnen met een rondje waarin we om beurten zonder woorden een 'gevoel' moesten uitbeelden. Daarna werd de groep in tweeën gesplitst, waarbij de ene groep verder praatte over 'het herkennen van de behoefte onder de eis' en de andere groep oefende in het ontwarren van behoeften en strategieën. Meer over GROK >>>

De woongroepcoach
Na de lunch verzorgde Bas Thijs een presentatie over zijn werk als 'Woongroepcoach' en hij ging in op enkele aspecten van het succesvol opzetten en in stand houden van vormen van gezamenlijk wonen. Hij constateert enerzijds een groei van de belangstelling voor vormen van collectief wonen, zowel in de huur- als in de koopsector. En hij ziet een geleidelijke verandering op de woningmarkt - van woningaanbieders (corporaties) en woonconsumenten (huurders) naar een vorm van co-creatie, parallel aan ontwikkelingen in het bedrijfsleven. In plaats van strakke hierarchieën en een systeem van vraag en aanbod, ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden, waarin o.a. het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) steeds meer terrein wint. Thijs heeft daarvoor de term 'Wonen 2.0' bedacht. Als Woongroepcoach kan hij woongroepen, woon-werkpanden, CPO-projecten en mensen die gezamenlijk willen gaan wonen, coaching en begeleiding bieden. Daarnaast kan hij woningbouwcorporaties ondersteunen op het snijvlak van wonen en zelfbeheer door bewoners. Hij werkt o.a. samen met VOF De Verandering, bureau Raamwerk en de kleinschalige Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG).
Website: www.woongroepcoach.nl

Veel meer over vormen van Anders Wonen Anders Leven: www.omslag.nl/wonen
Omslag verspreidt ongeveer eens per maand een elektronische nieuwsbrief rond 'Anders Wonen Anders Leven.

Teambuilding
Roland Kums, actief binnen Samenhuizen vzw (de Vlaamse koepel voor  Cohousing/Centraal Wonen) had verschillende speelse vormen van teambuilding voorbereid, oftewel: hoe zorg je er als groep voor dat je samen een bepaalde opdracht volbrengt. Bij het 'ravijn' moest ieder op een stoel gaan staan en zonder woorden tot een volgorde komen op basis van verjaardagsdatum. Bij het 'mijnenveld' moesten deelnemers elkaar door een parcours met 'bommen' loodsen, en ook de opdracht 'van A tot Z' werd collectief en creatief volbracht door binnen de gestelde tijd de glazen pot met voorwerpjes te vullen.

Macrobiotiek

Claire De Bosch Kemper verdiept zich al geruime tijd in de macrobiotiek en verzorgde daarover een korte workshop. Macrobiotiek is een levensstijl, oorspronkelijk afkomstig uit Japan, die zich richt op het realiseren van een balans in jezelf en harmonie met je omgeving. Yin en Yang zijn daarbij twee elkaar aanvullende krachten: yin vertegenwoordigt de uitzettende, opwaartse energie en yang de samentrekkende, neerwaartse energie. Macrobiotiek is veel meer dan alleen een voedingsgewoonte. Goed ademhalen, beweging, optimisme, humor, liefde, kunnen omgaan met stress en plezier in je werk zijn minstens even belangrijk voor een goede (innerlijke) balans.


092-dsc08158.jpg.small.jpegDaarna werd de theorie omgezet in praktijk: verschillende groepjes bereidden elk een onderdeel van de maaltijd, die bestond uit: misosoep met kombu, shitake, koolrabi en bloemkool; rijstballen met ume boshi verpakt in nirovellen; gefrituurde fu met tarwemeel, geraspte gemberwortel en shoyu; arame met wortel en gomasio; seitan met ui en prei, en een salade met sla, komkommer. kiemen, ume su en sesamolie. Het dessert van deze smakelijke  maaltijd (met voor menigeen nogal onbekende ingrediënten) was tarwegriesmeel met amandelpasta en appeldiksap.
Meer over macrobiotiek >>>


Als extra toetje na de maaltijd, vertelde Rachne van Gerwen over haar initiatief om in het plantsoentje tegenover haar huis in de Eindhovense wijk Geestenberg een eetbare buurttuin aan te leggen, samen met buurtbewoners. Meer daarover >>>  Het plan kreeg veel bijval, ook van de kant van de gemeente en oogstte ook veel publiciteit. Een filmpje op YouTube >>>
Inmiddels lopen er meer van dit soort initiatieven.

Na de afwas, werd in de een grote vuurschaal in de tuin een vuur gemaakt en werden grote fakkels aangestoken. Julie Adang vertelde over haar recente bezoek aan het grote ecodorp Brodowin in Duitsland, zo'n 80 km van Berlijn, dat dit jaar twintig jaar bestaat. Meer over Brodowin >>>.
Ze ontdekte dit ecodorp via mensen die ze via couchsurfing ontmoette.

En toen werd het langzaam donker buiten, en stiller. Op voorstel van Yvette, startten we rond het vuur een rondje waarin iedereen werd uitgenodigd om zijn/haar 'persoonlijke droom' uit te spreken. Er kwamen mooie verhalen los, waar de anderen in stille aandacht naar luisterden, zonder te interrumperen. Sommige dromen waren heel concreet, anderen aarzelend of nog volop zoekend. Een persoon verwoorde het als volgt: ,,Ik heb eigenlijk geen droom; daar houd ik me niet zo mee bezig. Maar ik realiseer me nu dat dít moment - het hier nu zo samen met een groep fijne mensen om een vuur zitten en elkaar over ons leven vertellen, eigenlijk een stukje van mijn droom is. Mijn droom beleef ik nu. En ach ja... misschien hoort daar toch ook nog wel een keer een leuk kraakmeisje met een bakfiets bij...''.


Het werd laat deze avond. Sommigen zochten pas rond 01:30 uur hun slaapplek op.

Dansen, schilderen en permacultuur
Na het ontbijt op zondag werd het programma voor die dag besproken: kennismaken met de schilderkunst van de Aboriginals, een workshop Biodanza, en een uitleg van de principes van permacultuur en wat je daar zoal mee kunt.

Yvette van Kempen begeleidde een korte workshop, waarin ze ons liet kennismaken met 'dot-painting': de specifieke schilderkunst van de Aboriginals. We oefenden deze 'spikkeltjes'-techniek met eenvoudige plakkaatverf, en werden nieuwsgierig naar meer achtergronden en originele voorbeelden.  Meer over deze en andere vormen van Aboriginal kunst >>>

Aboriginal Art Museum Utrecht >>>

Biodanza in de zon
Jenny Couteaux is docente-in-opleiding in biodanza ('dansen met het leven'). Op verzoek van een van de deelnemers was zij graag bereid om met onze groep een korte workshop te doen. Doel van biodanza is om mensen terug te brengen naar een manier van leven waarin het leven zelf centraal staat. Tijdens het dansen gaat het om beweging, muziek en groepsdynamiek, en kun je uiting geven aan wie je bent en hoe je je door het leven beweegt. We dansten op blote voeten in het gras, terwijl de zon zich af en toe tussen de wolken door liet zien. Een bijzondere ervaring.  Meer over biodanza >>>

128-dsc08194.jpg.small.jpeg 133-dsc08199.jpg.small.jpeg 132-dsc08198.jpg.small.jpeg  139-dsc08205.jpg.small.jpeg 134-dsc08200.jpg.small.jpeg

Permacultuur

Na de lunch volgde nog een laatste workshop: Petra Luteijn vertelde over de uitgangspunten van permacultuur en hoe zij die zelf toepast in 'De Wilgentuun' in Wolphaertsdijk (Zld), waar zij samen met enkele anderen een eetbaar landschap aanlegt en daar al doende steeds meer van leert.
Permacultuur is gebaseerd op drie ethische principes: zorg voor de aarde, zorg voor de mens, en het delen van de overvloed. Op basis van deze principes kunnen geïntegreerde systemen worden ontwikkeld die op een gezonde en efficiënte wijze voor onze behoeften aan voedsel, energie en gemeenschap zorgen.  Permacultuur kent een brede toepassing, zowel in land- en tuinbouw, water- en energievoorziening en woningbouw, als bij stedelijke planning en alternatieve economische systemen. Ook binnen kringen van Transition Towns vindt permacultuur steeds meer toepassing.  Meer over permacultuur >>>

084-dsc08150.jpg.small.jpeg 142-dsc08208.jpg.small.jpeg 141-dsc08207.jpg.small.jpeg 143-dsc08209.jpg.small.jpeg 148-dsc08214.jpg.small.jpeg

PS: Op zaterdag 17 september 2011 organiseert Omslag een Aanloopdag over permacultuur, m.m.v. van Taco Blom en Maranke Spoor van de Permacultuurschool Nederland.  Meer over die dag >>>

Bedankt en tot ziens!
Tegen het einde van de workshop over permacultuur begon het zachtjes te regenen. In allerijl werden de laatste tenten afgebroken of verplaatst naar een overdekte plek, zodat ze toch nog droog konden worden meegenomen.
Nog een laatste rondje koffie en thee, en toen volgde het afscheid nemen.
Rond 18:00 uur was het weer leeg en stil in de Omslag-tuin. We kijken terug op een prachtig weekend vol ontmoetingen, uitwisseling en inspiratie.

Alle deelnemers: bedankt voor jullie actieve inbreng en medewerking: samen maakten we er een onvergetelijk weekend van!

Graag tot ziens bij Omslag bij een volgende gelegenheid. Misschien tijdens de Open Dag in Het Kloosterhof van Gestel, op zaterdag 10 september 2011.

Meer activiteiten bij Omslag >>>

----
Tijdens het weekend werd frekwent verwezen naar websites voor achtergrondinformatie van allerlei aard, zoals bijvoorbeeld: WWOOF en Help X (meewerken tegen kost en inwoning op biologische bedrijven) - LETS (lokale ruilhandel systemen) - vormen van lokaal geld in Nederland - Weggeefwinkels - Transition Towns - boek 'De opkomst van de creatieve klasse' - Karakterpanden - Bits of Freedom - Leefgemeenschap De Hobbitstee - City Repair

---
(ook in juni 2010 organiseerde Omslag een kampeerweekend in de tuin. Verslag van dat weekend >>>)

 



  © 2010 Omslag, Postbus 81, 5600 AB Eindhoven. Tel. 040-2910295 - contact