Praktische informatie voor ieder die wil wonen en leven in een ecologische en meer sociale omgeving, in een duurzaam huis, in een woongroep of leefgemeenschap


Servicepagina'sElektronische nieuwsbrief
Anders Wonen Anders Leven

Nu lezen
Gratis abonnementOp het gebied van anders wonen en leven vinden voortdurend allerlei ontwikkelingen plaats. Op deze pagina bieden we een selectie van nieuws, dat betrekking heeft op de thema's van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven. Raadpleeg voor aankondigingen van activiteiten de agenda.Reacties

Noteer hier vragen, opmerkingen, reacties en suggesties voor de redactie van deze website.
Als u een antwoord wilt, vermeld dan ook uw mailadres. Klik daarna op 'Verzenden'.Servicepunt
Anders Wonen Anders
         Leven
Een initiatief van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling

Actueel nieuws en prikborden


Nieuwsbrief #118 'Anders Wonen Anders Leven' is uit!

Op 5 mei 2017 verscheen weer een verse elektronische nieuwsbrief Anders Wonen Anders Leven. Ook editie #118 is rijk gevuld met actueel nieuws en korte berichten betrekking tot 'anders' wonen en leven en duurzaam bouwen.

De nieuwsbrief biedt naast veel nieuws ook de vaste rubrieken 'Nieuwe initiatieven rond gemeenschappelijk wonen', Woongroepen zoeken bewoners' en 'Kennismaken met projecten'. Er is aandacht voor actuele ontwikkelingen rond duurzaam bouwen en nieuws over verwante ontwikkelingen in andere landen.

Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.

Belangstellenden kunnen zich gratis abonneren op rechtstreekse toezending.

De nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd naar zo'n 4.350 belangstellenden, voornamelijk in Nederland en Vlaanderen.

De Nieuwsbrief Anders Wonen Anders Leven wordt samengesteld door het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, een initiatief van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling.

De eerstvolgende editie verschijnt in juni  2017.

Stuur nieuws, oproepen, aankondigingen en reacties naar: marta (at) omslag.nl

Een abonnement op de nieuwsbrief is gratis. Een vrijwillige donatie wordt zeer op prijs gesteld - donateurs worden (desgewenst) vermeld op de website.

Ook het tijdschrift ZOZ, uitgave van Omslag, bevat telkens een vaste rubriek met nieuws rond 'anders' wonen en leven. Proefnummer aanvragen >>>30 juni: filmavond bij Omslag over ecologisch bouwen

Twee korte documentaires over ecologisch bouwen met natuurlijke materialen worden vertoond bij Omslag, tijdens de filmavond op 30 juni. Na afloop kan worden doorgepraat met een van de bouwers.

De eerste documentaire gaat over de droom van Bob en Cathelijne Radstake die in en rond hun huis in de bossen van Dalfsen experimenteren ze met een natuurlijke en zelfvoorzienende manier van leven. Daar werken ze ook aan Bob's droom: het (ooit)  bouwen van een Levend Dorp, waarin de huizen zijn gemaakt van levende en groeiende bomen.

Daarna volgt een korte documentaire over Peter en Marleen Simons en hun kinderen. Ook zij leven zoveel mogelijk naar hun eigen duurzame normen, in Wijbosch (NB). Peter, ecologisch hovenier en bomenman van beroep,  bouwt er goeddeels eigenhandig een groot ecologisch huis, opgetrokken uit houtskelet, strobalen en leem. Met dat huis hebben ze meer plannen. Peter en Marleen (?) zijn bij de filmavond aanwezig om meer uitleg te geven.

Met de combinatie van deze twee initiatieven hopen we de levensvisies en inspiratie van actieve pioniers door te geven. Er is volop ruimte om na te praten.  Meer over deze filmavond >>>

De eerste film start om 20:00 uur precies. Vooraf aanmelden is verplicht: 040-2910295.
Van bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Na afloop is er een nagesprek over de films, bij mooi rond een vuurtje in de Omslagtuin.

EXTRA: Voorafgaand aan de films is het mogelijk deel te nemen aan een gezamenlijk te bereiden bio-vega warme maaltijd. Graag vooraf even aanmelden en welkom vanaf 17:00 uur.Omslag presenteert nieuwe poster over ecologisch eten

Om het gebruik van ecologisch voedsel breder onder de aandacht te brengen, liet Omslag een prachtige kleurenposter maken over de uitgangspunten van ecologisch eten. Het ontwerp blijft nog even geheim; de posters zijn vanaf 1 juli verkrijgbaar.

Na een oproep in ZOZ meldde grafisch ontwerpster Ellen Karis zich om een poster te ontwerpen, waarin de belangrijkste uitgangspunten van ecologisch eten op een kleurrijke en compact-informatieve manier zijn vormgegeven. De uitgangspunten zijn: gezonde landbouw, plantaardig eten, aandacht voor grondstoffen, onbewerkt eten, eten van het seizoen, eten uit de buurt, optimale schaal, milieuvriendelijke voedselproductie en: neem de tijd.
De posters zijn vanaf 1 juli 2017 beschikbaar in de formaten A4, A3 en A4 . Bestellen >>>        

Posters schrijven met Loesje
Ecologisch eten is ook een van de twee thema's die centraal staan tijdens de Aanloopdag bij Omslag op 19 augustus, waar met begeleiding van Loesje co-creatieve teksten worden geschreven rond 'anders' wonen en 'ecologisch eten'. De dag is van 12:00 tot 17:00 uur en vooraf aanmelden is nodig. Meer over deze dag >>>Bewoners Roggeveenstraat Den Haag vormen wooncoöperatie en kopen eigen straat

De bewoners van de Roggeveenstraat in Den Haag zijn een van de eersten die een wooncoöperatie hebben opgezet en hun straat zelf kochten. Op 1 juni was het feest!

Aan het opzetten van de wooncoöperatie gingen drie intensieve jaren van voorbereiding vooraf. Het initiatief kwam van een paar bewoners, zij wisten woningcorporatie Haag Wonen, de gemeente en hun straatgenoten ervan te overtuigen dat aankoop via wooncoöperatie Roggeveenstraat de beste manier was om de buurt in stand te houden en de woningen betaalbaar.
Op 1 juni was de feestelijke bekendmaking van deze pionierende woonconstructie. Platform 31 en Woningbouwvereniging Gelderland zorgden voor ondersteunende begeleiding. De nieuwe wooncoöperatie kan als lichtend voorbeeld dienen voor anderen.

Web: cooperatieroggeveenstraat.nl

NB: de op handen zijnde aankoop van de Roggeveenstraat kwam ook aan bod tijdens de Aanloopdag over wooncoöperaties, eind maart bij Omslag.Aanloopdag bij Omslag over wooncoöperaties

Een wooncoöperatie is vorm van wonen waarin de zeggenschap en zelforganisatie van de bewoners voorop staat. Deze nieuwe vorm van (huur)wonen is in Nederland nog vrij nieuw. Daarom organiseerde Omslag op 25 maart 2017 een Aanloopdag over wooncoöperaties, met medewerking van Bernard Smits.

Tijdens deze Aanloopdag vertelde Bernard Smits, directeur van Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) en mede-initiatiefnemer van CoopLink over het hoe en waarom van wooncoöperaties: voor wie is het interessant? Wat komt er allemaal bij kijken als je een wooncoöperatie wilt oprichten en hoe vind je medestanders, contacten met de huidige verhuurder, en met welke juridische en financiële aspecten moet je rekening houden?

Het inhoudelijke verslag van deze dag is nu beschikbaar >>>Kaarsenmakerij Het Tweede Lichtje ter overname

Loekie Langendoen startte in 1997 met de ambachtelijke kaarsenmakerij Het Tweede Lichtje. Haar basisgrondstof: kaarsresten. Nu zij gaat stoppen biedt ze de hele inventaris te koop aan.

Loekies bedrijf - Het Tweede Lichtje - is gevestigd in buurtschap De Pol, vlakbij Steenwijk (Kop Ov.). In haar ruime eigen atelier geeft ze ook workshops en in de ecologisch verbouwde schuur is ook een  mooie winkel ingericht. Via een regionaal netwerk van inleverpunten verzamelt ze enorme hoeveelheden kaarsresten, die ze - kleur bij kleur en soort bij soort - omsmelt om weer nieuwe kaarsen van de te maken. Zo ontwikkelde ze een prachtig ambacht, waarvan ze de kneepjes graag aan een nieuwe kaarsenmaker wil doorgeven.

Omdat het grote huis nu te koop staat, stopt ook de kaarsenmakerij. Loekie zoekt nu iemand die de hele inventaris, inclusief stellingen, gereedschappen en kaarsvoorraden wil overnemen voor E. 5.000 (excl. btw).

De nieuwe eigenaar(s) wil Loekie in de opzet graag begeleiden, want met alle materialen kan zomaar een nieuw bedrijf worden gestart. Contact: 0521-589470.  Web: hettweedelichtje.nl

Het grote ecologisch verbouwde huis staat te koop (Funda 49144170), ook geschikt voor een woon-/werk of zorggemeenschap met bedrijf aan huis). Voor meer: hetoranjetipje.nl7-daagse workshop Aardehuis bouwen met stro en leem, in Uffelte

Op het terrein De Uelenspieghel in Uffelte (Dr) is van t t/m 12 juli t/m 17 juni een praktische workshop 'Aardehuis bouwen met stro, leem, kalkhennep en rondhout'

De zevendaagse workshop wordt verzorgd door een team van Mas Con Menos (= Meer Met Minder'). Er wordt een aardehuis gebouwd dat voor de helft verzonken ligt in een aardewal. Een ronde ruimte met muren van stro, kalkhennep en rondhout en met een bijzonder zelfdragend reciprocaal dak.
Ook leer je actief kennis maken met een breed scala aan professionele gereedschappen en hoe die te gebruiken.. Het worden zeven dagen met een behoorlijk fysieke inspanning.

Tijdig aanmelden is verplicht; waardebepaling achteraf (richtprijs € 520). Bij aanmeldiung wordt een aanbetaling gevraagd. Meer over deze workshop >>>Dorpslandgoed 't Eemgoed in Oosterwold

Dorpslandgoed ‘t Eemgoed in Oosterwold, tussen Almere en Zeewolde, is een concept van Sant en Solange Ruijter voor een kavel (optie) van 5 à 10 hectaren voor landschap, stadslandbouw, zelfvoorziening, woningen en gedeelde voorzieningen.

De ecobuurtschap wordt gevormd door kleine en grote woningen voor 70 à 100 huishoudens, met daarnaast (moes)tuinen, fruitgaarden, natuur, speel- en dierenweiden. De woningen kosten tussen € 125.000 en € 445.000 (VON).
Bewoners worden mede-landgoedeigenaar, met recht op  het volledige gebruik van alle gedeelde voorzieningen zoals schuren, stallen, ruimte voor flexwerken (ambacht, kunst, kennis), ontmoeting en logeerfaciliteiten. Er komt één type woning in vijf maten, van 30 tot 150 vierkante meter. De woningen zijn licht, comfortabel, energieneutraal, levensloopbestendig en worden  gebruiksklaar opgeleverd. Ze worden gebouwd als een ‘longhouse’, waarbij het landschap over de woningen heen loopt. De inschrijving voor het nemen van een optie werd in april 2017 geopend.

Op 1 juli start de verkoop. Meer informatie: 085-3035815. Web: www.eemgoed.nl
Tiny Village Bolderburen, Oosterwold

Ook in Oosterwold (tussen Almere en Zeewolde) wil Kvist Tiny Village Bolderburen ontwikkelen: een minidorpje met energiezuinige Scandinavische houten huizen.

De wonwngen komen verspreid over vier veldjes: tiny houses (40 vierkante meter), eengezinswoningen voor kleine en grote gezinnen, twee  grote villa’s en vier bungalows.
De woningen worden allemaal gemaakt van ecologische bouwmaterialen. De huizen hebben een heel laag energieverbruik. De beoogde locatie ligt op landbouwgrond waar tot voor kort de biologische boer groente verbouwde, en op korte afstand de wijk Nobelhorst, waar wekelijks een boerenmarkt wordt gehouden met lokale producten, en daar is ook een basisschool. Er zijn ook plannen voor de oprichting van een Vrije School, vlakbij.

Web: kvist.nlDraaiboomhof in Eindhoven

De Draaiboomhof, aan de rand van Philipsdorp in Eindhoven, is een particulier initiatief van twee buren met aan elkaar grenzende achtertuinen met oude bomen. Na overleg met de gemeente is het plan ontstaan om op de aangrenzende grond tien à vijftien woningen te realiseren met een privé-tuin of terras in aansluiting op een gemeenschappelijke hof.

De toekomstige buren vormen samen een (kopers)vereniging, waarbinnen het bouwplan wordt ontwikkeld, en die optreedt als officiële opdrachtgever voor het zelfbouwproject. Dit project staat open voor bewoners van alle leeftijden die er bewust voor kiezen een inspirerende, rustgevende en gezonde plek te creëren, die uitnodigt om op duurzame wijze te leven in aandacht voor de aarde, zichzelf en elkaar. Web: www.draaiboomhof.nlHet Groene Dorp in Groningen-stad

In het najaar van 2010 startte Vortex Architecten een onderzoek naar de mogelijkheden voor een Centraal Wonenproject in de binnenstad van Groningen.
In 2017 worden concrete plannen uitgewerkt voor een Meergeneratie Centraal Wonen-project onder de naam Het Groene Dorp.

Het Groene Dorp is een initiatief voor een Meergeneratie Centraal Wonen complex met woonzorghuis in het centrum van Groningen, op sociaal-ecologische grondslag. Het uitgangspunt is Centraal Wonen: bewoners beschikken over een complete wooneenheid met privé buitenruimte, waarvan ze de keus hebben hun voordeur open te zetten of dicht te houden. Tussen de voordeur en de straat komt een onverwarmde glasoverdekte 'verkeers'ruimte met bescheiden verblijfskwaliteit. Onderzocht wordt nog of groei en krimp van een huishouden gevolgd kan worden door wooneenheden te koppelen of af te stoten. Daarnaast komen er gemeenschappelijke voorzieningen, bijvoorbeeld voor koken, eten, muziek, film. En een flinke tuin voor boomhutten, notenbomen, moestuin, beeldende kunst, volière, barbecue, volleybal….
Bovenal is de woonvorm belangrijk: die moet de onderlinge uitwisseling tussen generaties vergemakkelijken en stimuleren: wederzijdse hulp en uitwisseling van ervaring - met aandacht voor privacy en noaberschap - kan een warme opvolger worden van de verzorgingsstaat die niet meer houdbaar bleek.

De organisatievorm zou een 'Wooncoöperatie' kunnen worden met een actieve Burenvereniging.

Eind 2016 kwam een concrete locatie in zicht: in de Zeeheldenbuurt, tussen de Adm. de Ruyterlaan en het spoor naar station Noord. De locatie kan evenwel nog veranderen.

Serieuze belangstellenden kunnen zich aanmelden als lid/donateur. Van leden wordt ook in de pioniersfase een actieve inbreng gevraagd naar vermogen. De initiatiefgroep Het Groene Dorp belegt regelmatig informatiebijeenkomsten voor leden en overige belangstellenden. Web: www.hetgroenedorp.nlNieuwe leden welkom bij ecodorp Noordeland

Ecodorp Noordeland is een initiatief om een ecodorp te ontwikkelen in een landelijke omgeving in Noord-Oost Nederland. Mogelijk in Vlagtwedde.

Centraal in dit initiatief staan veerkracht, diversiteit en het opbouwen van een rijk web van verbondenheid. Met als doel een inspirerende woonvorm te creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, groentetuinen en een voedselbos. ,,Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en houdbaar zijn voor de toekomst''

De groep is bezig met een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Nu er medewerking is van de gemeente en de provincie, wordt gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek.

Binnen het initiatief is ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zoals: een financieel adviseur, een fiscalist, een notaris, een jurist, een boekhouder, een websitebouwer/lay-outer, techneuten en eco-bouwers en een eco-architect  zijn van harte welkom.

Web: www.ecodorpnoordeland.nl

Meer nieuwe initiatieven in zeer verschillende stadia van ontwikkeling >>>Erfdelen door ouderen op het platteland

Erfdelen is een concept voor herbestemming van leegstaande boerderijen op het platteland tot een collectieve woonvoorziening.

Elke dag komen er op het Nederlandse platteland vijf boerderijen leeg. Tegelijkertijd groeit bij veel mensen de behoefte om kleiner te wonen, met meer mensen samen te wonen en elkaar te helpen. Tel daarbij op de noodzaak om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en de CO2 uitstoot te beperken. En als je dan ook nog de leefbaarheid van het platteland wilt vergroten, dan ligt het voor de hand dat er nieuwe plannen worden ontwikkeld.

Pieter Parmentier bedacht het concept 'Erfdelen’, waarbij een kleine groep oudere mensen samen een boerderij betrekt en voorzieningen deelt, zoals een eetkeuken, werkplaats, logeerkamers, wasserette en bibliotheek). Daarnaast heeft ieder een eigen kleine vrijstaand woning in of rond de boerderij. Een eerste pilot wordt momenteel ontwikkeld voor een locatie in Oost-Nederland. Web: www.erfdelen.nl

Interview met Pieter Parmentier >>>Rondleidingen door nieuwe ecologische woon(werk)projecten

Recent zijn verschillende nieuwe sociaal-ecologische woon(werk)projecten opgeleverd. De trotse bewoners - soms ook de bouwers - leiden belangstellenden graag in hun wijk. Daarbij vertellen ze over de totstandkoming en het bouwproces, maar natuurlijk ook over het dagelijks wonen en leven in hun wijk.- Wijk met 23 aardehuizen in Olst: eens per maand een rondwandeling door de wijk met uitleg over de achtergronden, het bouwproces en het huidige wonen in deze bijzondere wijk, die door de bewoners zelf werd ontwikkeld en gebouwd. Opgeleverd in 2014. 21 koop en 2 sociale huur. Start om 14:00 uur bij het parkeerterrein aan de noordzijde van de wijk, aan de Rietgors. Richtprijs € 3 p.p.. Geschikt voor deelnemers vanaf 12 jaar. Web: www.aardehuis.nl.

- Strowijk IEWAN in Lent: elke eerste zondag van de maand een rondleiding met uitleg in het eerste ecologische woon-werkproject in de sociale huursector,met zelfbeheer. Ontwikkeld en (goeddeels) zelf gebouwd door de bewoners. Opgeleverd in mei 2015. Start om 14:00 uur bij gemeenschapsgebouw De Kleine Wiel, Karl Marxstraat 101. www.iewan.nl.  Er zijn aparte bijeenkomsten voor potentiële woonbelangstellenden.

- Woongemeenschap Eikpunt in Lent (Nijmegen) biedt verschillende gelegenheden om nader kennis te maken: eens per twee maanden is er een rondleiding voor algemeen geinteresseerden. Eerstvolgende datum: 2 september.
Daarnaast zijn de verdergaande informatiebijeenkomsten voor potentiële nieuwe bewoners. Data: 1 juli en 4 november. De pijlers van deze woongemeenschap zijn: meergeneratiewonen, stilte en bezinning, ecologisch en duurzaam en gemeenschapsvorming. Op de wachtlijst hebben dertigers en veertigers voorrang.
/www.woongemeenschapeikpunt.nl

- EcowijkMandora in Houten (U)
werd in mei 2017 opgeleverd. Ook hier zijn rondleidingen mogelijk. Eerstvolgende data: vrijdag 25 augustus, vrijdag 27 oktober en zaterdag 18 november. Vooraf aanmelden! Web:
www.ecowijkmandora.nl

Kijk voor meer rondleidingen en info-bijeenkomsten bij bestaande woonprojecten in de Aktie Agenda.

Nieuwe ecodorp-initiatieven in Nederland

Voortdurend ontstaan er nieuwe initiatieven voor het opzetten van een ecodorp in Nederland. De meeste groepen verkeren nog in een prille initiatieffase.

Nieuwe en lopende initiatieven in 2016 zijn:

- Ecodorp Bergen (NH): grond aangekocht; groep en plek in opbouw
- Ecodorp Boekel (NB): locatie in (voorlopig) gebruik; groep in opbouw, tijdelijke woningen
- Ecodorp Noordeland (Noord-Oost Nederland) - locatie op het oog
- Ecodorp Gelderland (in prille ontwikkelfase, groepsvorming)
- Ekodorp Elst. Meer info via  hans ( at ) schaaij.eu  en op Facebook
- Ecodorp Veluwezoom  (pril initiatief uit 2016, alleen Facebookpagina)
- Ecostad Zwolle - bezig met groepsvorming
- EcoHof Texel - bezig met groepsvorming
- Ecodorp Limburg: 'Lowakimo' (geen website, uitgebreide folder op verzoek) Info: 06-46157821, lowakimo(at)gmail.com
- Eco aan de Zaan  (prille oriëntatiefase)

- Ecodorp Zeeland: pril initiatief, nog geen locatie, actief op Facebook
- Volwaardig Leven (afsplitsing van Anastasiadorp Twente, zoeken locatie)
- Ecodorp Akasha - nog zeer pril. Initiatiefnemers wonen in Loosdrecht: www.ecodorp-akasha.nl
- Ecodorp Natuurlijk Gaia in Venhorst/Boekel (NB). Pril initiatief
- Zelfbouw-ecodorp Terra Libertas in Groningen - opgestart in december 2015

Omslag houdt een (bij lange na niet volledig) overzicht bij van initiatieven-van-onderop.

Bekijk hier meer nieuwe initiatieven, die soms nog een in zeer pril stadium van ontwikkeling verkeren.
Ecodorp Boekel bouwt en zoekt nieuwe bewoners

De eerste twaalf volwassenen en drie kinderen wonen vanaf 1 april 2016 al (tijdelijk) op het terrein. En er is nog ruimte voor een paar bewoners in Ecodorp Boekel. Elke eerste zondagmiddag van de maand is er een informatiemiddag met uitleg en rondleiding.

Het eindplaatje ziet er fantastisch uit: een ecologisch dorpje met 35 zeer duurzame (zelfgebouwde?) huizen in drie organisch vormgegeven clusters, met een gemeenschapshuis en veel gedeelde voorzieningen. De bewoners leven er grotendeels zelfvoorzienend: met moestuinen, een permacultuur voedselbos, eigen duurzame energie-opwekking en waterzuivering, een boomhutten-hotel, educatiecentrum en allerlei andere bedrijvigheid.

De gemeente Boekel ziet de plannen ook wel zitten en heeft een kavel van zes ha beschikbaar waar het dorp zou kunnen worden gerealiseerd. Er kan welstandsvrij worden gebouwd en ook nog eens binnen de verruimde regels van de Crisis- en Herstelwet. De eerste vijf jaren kan de grond worden gepacht.

Begin mei 2015 werd met de gemeente Boekel een overeenkomst gesloten waarin onder meer is vastgelegd dat vanaf 1 juni dat jaar op het terrein tenten mogen worden neergezet en zal worden begonnen met de aanleg van het helofytenfilter en allerlei NUTS-aansluitingen. Inmiddels zijn er enkele provisorische bouwunits geplaatst en wonen de eerste pioniers ter plekke. Er is een begin gemaakt met de aanleg van een permacultuur-tuin en er wordt gebouwd aan een buurthuis. Als alles volgens plan verloopt, zullen in 2017 de eerste vijftien  woningen worden gebouwd.

Meehelpen, meer informatie en rondleidingen 
Bij de ontwikkeling, inrichting en bebouwing van het terrein zijn heel veel helpende handen nodig. Op vaste dagen in de week van worden meegewerkt.
Wie interesse heeft om in het ecodorp te komen wonen kan nog aansluiten! Elke derde zondag van de maand is er een informatiemiddag met rondleiding over het terrein voor potentiële toekomstige bewoners en andere belangstellenden.

De website biedt uitgebreide informatie en doet verslag van de vorderingen: www.ecodorpboekel.nl

Meer ecodorp(achtige) initiatieven in Nederland >>Meewerken aan Ecodorp Bergen

Nu de grond voor Ecodorp Bergen is aangekocht, is begonnen met de opbouw van het dorp. Veel mensen kunnen daaraan praktisch bijdragen.
 
In mei 2013 werd Ecodorp Bergen eigenaar van een 15 ha grote locatie aan de Groeneweg.  Het terrein was voorheen in gebruik als mobilisatiecentrum en vliegveld van Defensie. Het is weliswaar verontreinigd en er ligt ook flink wat beton, maar de toekomstige ecodorpers zijn er heel erg blij mee.

Ecodorp Bergen wordt een woon-werkgemeenschap met de ambities: versterken van natuurwaarden, duurzaam samenleven, ateliers en werkplaatsen, zelfvoorziening in voedsel en energie, beheer van het landschap en bijdragen aan duurzaam toerisme. Concreet betekent dat: duurzame huizen bouwen, gebouwen te bestemmen voor ateliers, theater, muziek, dans, tentoonstelling, restaurant, winkel, kringloop, healing, cursussen/seminars, werkplaatsen en gemeenschappelijke voorzieningen. Verder wordt ruimte geschapen voor recreatie, permacultuur tuinen, dieren, waterzuivering en het opwekken van duurzame energie.

De opbouw van Ecodorp Bergen is een proces waaraan ook veel vrijwilligers kunnen meewerken. Daartoe is er elke donderdag een meewerkdag en zijn er af en toe klusweekends. Tijdens het meewerken maak je ook kennis met het terrein en toekomstige bewoners en kun je het samenleven en werken in een community ervaren. Wie meerdere dagen achter elkaar meewerkt kan overnachten in de daarvoor bestemde gebouwen. Lees hier de laatste nieuwsbrief >>>
 
Voor belangstellenden is er elke eerste zondag van de maand om 14:00 uur een rondleiding over het terrein met uitleg van de plannen en vorderingen. Website: www.ecodorpbergen.nl


Foto-jaarverslag van Omslag over 2015 is verschenen

Op de website van Omslag is het uitgebreide foto-jaarverslag over 2015 geplaatst: een overzicht van de activiteiten bij en door Omslag.

2015 was het tweeëntwintigste levensjaar van Omslag: bruisend en actief als altijd. We organiseerden twee drukbezochte Aanloopdagen, een reeks filmavonden en Theetuinen en startten een nieuwe maandelijkse activiteit: Vuur & Soep. Natuurlijk verschenen er weer zes inspirerende nummers van ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers, en waren er tal van andere grote en kleine bijeenkomsten: de Dag van de Aarde en de Internationale Dag van de Vrede,  interessante excursies en natuurlijk tal van ontmoetingen met oude en nieuwe bekenden.  Daar tussendoor deden we het reguliere Omslag-werk...

DSC01709.JPGdsc00140.jpgDSC01829.JPGNu te koop bij Omslag: de gids Diggers and Dreamers

De nieuwste editie van de gids 'Diggers and Dreamers' is nu verkrijgbaar bij Omslag. De gids (200 pagina's) biedt een uitgebreid overzicht van leefgemeenschappen en andere vormen van gemeenschappelijk wonen in Groot-Brittannië, naast inhoudelijke verhalen.

Diggers and Dreamers is al 25 jaar een bron van informatie en inspiratie voor dromers en doeners die zich willen oriënteren op leefgemeenschappen, cohousings en andere vormen van gemeenschappelijk wonen in Groot-Brittannië. De paperback staat barstensvol informatie over zeer uiteenlopende vormen van ‘communal living’ in steden, op het platteland, in ‘housing co-ops’, seculier, samen onder één dak, cohousings, woongroepen, seniorengroepen en nog veel meer.
Daarnaast bevat de gids informatie over het starten van nieuwe gemeenschappen en over het actief en levendig houden van bestaande groepen. Het belangrijkste deel van de gids is een opsomming van bestaande projecten, met informatieve beschrijvingen, foto’s, contactgegevens en eventuele mogelijkheden om een poosje mee te wonen en werken. In het Verenigd Koninkrijk is WWOOF-en erg populair.
De bijbehorende website www.diggersanddreamers.org.uk biedt veel extra informatie en een zoekmachine om projecten te zoeken.

Om de zeer hoge portokosten bij verzending vanuit Engeland te vermijden, heeft Omslag de 25ste editie van Diggers and Dreamers in de wederverkoop genomen. De gids telt 200 pagina's full color en kan via de webwinkel van Omslag worden besteld. Prijs: € 17,- plus € 2,- verzendkosten. Bestellen >>>

In het laatste nummer van ZOZ, tweemaandelijks tijdschrift van Omslag, wordt 'Diggers and Dreamers' besproken door Omslag-medewerkster Marta Resink, die recent een studiereis maakte langs woonprojecten in het Verenigd Koninkrijk. Lees meer >>>Startgids voor Samenhuizers

Samenhuizen is de Vlaamse term voor gemeenschappelijk wonen. Hoe zet je de eerste stappen voor een nieuw initiatief? Samenhuizen vzw maakte daarover de Samenhuizen Startgids, een zeer informatief werkboek voor co-housing en co-wonen. Ook te bestellen bij Omslag.

De Startgids is vooral gemaakt voor individuen en groepen die zelf een gemeenschappelijkwonen-project willen starten. Naast algemene informatie over de verschillende vormen van samenhuizen, volgen hoofdstukken die stap voor stap de aanpak beschrijven: de aanloop: drie pijlers, hoe vind ik een startgroep, de grondvesten, structureren van het proces en de mate van participatie tijdens de ontwikkeling. Hoofdstuk 3 gaat over de juridische en financiële aspecten. Dit hoofdstuk is op onderdelen anders dan de situatie in Nederland, maar is wel informatief. Zoeken naar een geschikte locatie komt in het vierde hoofdstuk aan bod: ruimtelijke ordening, welke informatie heb je nodig, kopen, ontwerp en bouwen of verbouwen. Het laatste hoofdstuk gaat over ‘de groep’: vergaderen, groepsprocessen, nieuwe bewoners en mogelijke spanningen en conflicten.

Je kunt goed merken dat deze brochure vanuit de praktijk is geschreven, en herschreven. In het verleden heeft Omslag een eerdere versie van deze startgids in de wederverkoop genomen. We hebben nu besloten ook de nieuwste versie in het Omslag-winkeltje op te nemen. De brochure kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid en het Luchtkasteelfonds. De Startgids is ook integraal beschikbaar als bestand op de website van Samenhuizen: www.samenhuizen.be/startgids

 Nu ook te bestellen bij Omslag!. Prijs: €. 15,-. Bestellen: www.omslag.nl

Een uitgebreide recensie van deze Startgids staat in ZOZ 132, uitgave van Omslag. Proefnummer aanvragen >>>

In 2014 maakte Samenhuizen vzw de zeer informatieve brochure 'Senior Samenhuizen', over groepswonen van ouderen in Nederland. Ook deze brochure is bij Omslag te bestellen. Meer >>>Aanloopdag 'Opzetten van een sociaal-ecologisch woonproject in zelfbeheer'

Op zaterdag 1 oktober 2016 organiseerde Omslag in Eindhoven een Aanloopdag rond het opzetten van een sociaal-ecologisch woonproject in zelfbeheer. Ervaringsdeskundigen Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra, betrokken bij Strowijk IEWAN, vertelden vanuit hun ervaringen. En ze presenteerden een nieuwe workshop.

Strowijk IEWAN  in Lent (bij Nijmegen) is de eerste ecologische woonwijk in Nederland, die door de bewoners zelf werd geïnitieerd en (deels) gebouwd in samenwerking met een woningcorporatie. Het leverde een prachtig project op met woningen van verschillende grootte in zelfbeheer binnen de sociale huursector. Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra zijn vanaf het eerste keukentafelgesprek (1999) tot aan de oplevering (2015) betrokken bij Strowijk IEWAN. Ze wonen er ook. Vanaf het allereerste begin hebben de toekomstige bewoners de regie stevig in eigen hand gehouden en ze hebben hun huizen goeddeels zelf gebouwd met hulp van heel veel vrijwilligers.

Tijdens deze Aanloopdag vertelden Hanneke en Mare Nynke over de totstandkoming van Strowijk IEWAN en over de samenwerking met Talis. Daarna onthulden ze hun plannen met Bureau Viertel, met aansluitend de try-out van een workshop voor startende groepen, waaraan alle deelnemers actief en enthousiast deelnamen.

Lees hier het inhoudelijke verslag van deze zeer informatieve dag >>>
Verslagen van Aanloopdagen bij Omslag 

Omslag organiseert op de eigen locatie in Eindhoven regelmatig Aanloopdagen rond een specifiek thema. Elke dag wordt ingeleid door een of meer personen vanuit de praktijk. De Aanloopdagen worden steevast zeer goed bezocht door deelnemers vanuit het hele land.

Van elke dag wordt een uitgebreid inhoudelijk verslag gemaakt.

DSC03995.JPG DSC03595.JPG DSC03615.JPG

Meer over Aanloopdagen bij Omslag >>>


ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers 

ZOZ is het tweemaandelijks tijdschrift van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Elk nummer bevat ook nieuws en artikelen rond 'anders' wonen en leven.

ZOZ 139 verscheen op 1 mei 2017. Bekijk hier de inhoudsopgave van ZOZ >>>

Elke twee maanden brengt Omslag het papieren tijdschrift ZOZ uit: 48 pagina's boordevol nieuws en verhalen van en over mensen die werken aan een kleurrijke, duurzame samenleving. Ook: boek- en filmrecensies, lekkere vegetarische recepten, oproepen en de uitgebreide Aktie Agenda.
Elk nummer van ZOZ bevat ook altijd verschillende bijdragen over 'anders' wonen en leven, en een vaste rubriek met nieuws van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven.

Een jaarabonnement op ZOZ kost € 17,50-  (€ 25- voor abonnees buiten Nederland). Ook als losse nummers te koop,

Vrijblijvend nader kennismaken met ZOZ?  Vraag een proefnummer >>>


Omslag op Facebook

Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling heeft een eigen pagina op Facebook: facebook.com

Ook daar worden af en toe berichten gepost rond 'anders wonen en leven'.


Schapen op
        milieuproject Stoutenburg

WoonvormenVraag en aanbod

Prikborden van anderen
     ^© 2008 Omslag, Hoogstraat 301a, 5654 NB Eindhoven. Tel. 040-2910295. | Deze site staat op de computer van dDH | Best viewed with Any Browser | | Eindredactie: Marta Resink