Praktische informatie voor ieder die wil wonen en leven in een ecologische en meer sociale omgeving, in een duurzaam huis, in een woongroep of leefgemeenschapServicepagina's

Op het gebied van anders wonen en leven vinden voortdurend allerlei ontwikkelingen plaats.

Op deze pagina bieden we een selectie van nieuws, dat betrekking heeft op de thema's van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven.

Raadpleeg voor aankondigingen van activiteiten de agenda


                   
                                         


Omslag is een landelijke,
niet-gesubsidieerde onafhankelijke organisatie.

Steun Omslag met een gulle donatie: NL66 TRIO 0784 8731 86 t.n.v. Omslag, Eindhoven
Servicepunt
Anders Wonen Anders
         Leven
Een initiatief van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling

Actueel nieuws en prikborden

Actueel nieuws in het kort:

- Op YouTube is een Engelstalige video van 18 min. beschikbaar over de Aardehuizen in Olst, gemaakt door een Italiaanse fillmcrew.  Kijk hier >>>
- Op vrijdag 28 juni is in Utrecht een introductiebijeenkomst voor de leergang Samenlevingskunst: voor iedereen die streeft naar een menswaardige economie en samenleving, of dat nu met een partner is in een huishouden, collega’s in een bedrijf of organisatie, initiatief- of ondernemer, gelijkgestemden in een woon- en/of werkgemeenschap of als betrokken burger in de huidige maatschappij. Lees hier meer >>> 
- Wooncoöperatie De Waren heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs gewonnen.  Lees hier meer >>>
- Op de website van Cooplink is het verslag beschikbaar van de kennisdeelsessie 'Locatie vinden' in mei 2024. Hier lezen >>>
- Blog op Tiny Findy over het permanente Tiny House-project Calimero Wonen in Ewijk.  Hier lezen >>>
- Het Testlab Nieuwe Natuur & Klein Wonen heeft twee  stappenplannen gelanceerd: voor gemeenten en voor initiatiefnemers. Hier te downloaden >>>     Achtergrond >>>

    

Veel vraag en aanbod 'anders wonen' op Omslag-website 

Op de advertentiepagina van de website van Omslag zijn vooral de oproepen rond 'anders' wonen favoriet. De oproepen zijn onderverdeeld in rubrieken, zoals: mensen gevraagd (van alles wat), woongroepen zoeken bewoners, woonruimte gezocht, woonruimte aangeboden, nieuwe initiatieven rond gemeenschappelijk wonen, Tiny Houses, off-grid, zelfvoorzienend, meewerken/meeleven op ecologische projecten in Nederland en in andere landen en meer.

Soms willen mensen en initiatieven alleen op de website van Omslag adverteren, omdat dan de kans groot is om de juiste mensen te bereiken. Naar de oproepen >>>

De website vervult een belangrijke rol in de doelstelling van Omslag: doen-denkers met elkaar in contact te brengen. Op de advertentiepagina vind je oproepen en advertenties van mensen en initiatieven uit de kringen rond Omslag:

Iedereen kan een specifieke niet-commerciële oproep laten plaatsen in een rubriek. Die blijven ongeveer een maand staan. Een vrijwillige donatie wordt op prijs gesteld.
Agenda van activiteiten rond 'anders' wonen en leven

Overal in het land zijn voortdurend activiteiten en bijeenkomsten rond vormen van 'anders' wonen en leven: rondleidingen, infodagen, cursussen, webinars, meewerk- en meeleefmogeljkheden, etc.

Veel van deze activiteiten worden aangekondigd in de Aktie Agenda. Kijk hier voor een overzicht >>>

De Aktie Agenda biedt een uitgebreid overzicht van acties en activiteiten van mensen en organisaties die werken aan een betere wereld. De Agenda bestaat al sinds 1994 en is een initiatief van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in samenwerking met anderen.

Iedereen die iets organiseert kan deze activiteit zelf in de Aktie Agenda invoeren en is zo verzekerd van een belangrijk stuk (gratis) publiciteit.
 
Check voor invoer altijd even of er op de door jou geplande datum misschien al een evenement is gepland dat mogelijk kan gaan concurreren en belangstellenden voor lastige keuzes stelt.  Naar de Aktie Agenda >>>     Naar het invoerscherm >>>
 

Talis schiet woongroepen in Nijmegen te hulp

Woningcorporatie Talis gaat de komende tien jaar zo'n 100 collectief bewoonde panden van woongroepen in Nijmegen overnemen. Veel woongroepen die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een pand hebben aangekocht, moeten de komende jaren hun hypotheek oversluiten. Dat werd een probleem.

Nijmegen herbergt sinds de jaren 80 veel collectief bewoonde panden, veel daarvan zijn voormalige kraakpanden. Woongroepen hebben de panden destijds met bijzondere financieringsconstructies aangekocht, waarbij elke (nieuwe) bewoner voor een deel mede-eigenaar is. In de contracten is ondermeer vastgelegd dat ze de (oude) mede-eigenaren bij een herfinanciering moeten uitbetalen (de gestegen waarde van het huis). En dat kan voor problemen zorgen. Volgens Talis wonen in de woongroepen vooral mensen met een laag inkomen. Die kunnen in het uiterste geval op straat komen te staan.

Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) is al jaren betrokken bij deze woongroepen.Talis zal de panden nu aankopen en achterstallig onderhoud uitvoeren in combinatie met isolatiemaatregelen. Daarna zet de WBVG het beheer voort.  Lees hier meer >>>

Unieke woningbouwvereniging
Al bijna 40 jaar zet de WBVG zich in voor collectief wonen in zelfbeheer. En is daarmee een ware specialist geworden voor deze bijzondere woonvormen. Samen zijn bewoners in staat zelf verantwoordelijkheid te dragen voor hun woonproject. Naar de website >>>

WINGO: spel over collectieve woonvormen

Cooplink en ZorgSaamWonen maakten een spel om kennis te maken met allerlei vormen van gemeenschappelijk wonen: WINGO.

Het spel heeft de vorm van een bingo. Op de WINGO-kaart staan allerlei verschillende  collectieve woonvormen: tiny houses, ecodorpen, seniorengroepen, wooncoöperaties,
wonen met zorg, CPO-projecten en meer. Hoe hebben ze het voor elkaar gekregen? Hoe zou het zijn om zo samen te wonen? Welke vorm past eigenlijk bij mij? De antwoorden op die vragen ontdek je spelenderwijs.

Door het activeren van een van de 42 QR codes krijg je toegang tot relevante websites. Je kunt veel projecten ook fysiek bezoeken (maak wel vooraf duidelijke afspraken!)

Meer over dit spel >>>       Wingo is gratis te downloaden >>> 
Nieuw boek over 'Anders Wonen'

Op 7 mei verscheen het boek Anders Wonen, met inspirerende verhalen en tips van woonpioniers die 'anders' wonen concreet in praktijk brengen. Samengesteld door de redactie van onlineplatform HetKanWel.

We zouden het bij Omslag zelf geschreven kunnen hebben, dit boek over allerlei varianten van duurzame en betaalbare vormen van  'anders' wonen. Het gaat over de diversiteit aan woonvormen en brengt een ode aan woonpioniers die met durf en verbeeldingskracht hun ideeën omzetten in concrete plannen.
Ja maakt kennis met wonen in o.a. een cohousing, ecodorp, aardehuis, Knarrenhof,  wooncoöperaties, tiny house, yurt, op het water, in een meergeneratie woonproject, een strobalen- of aardehuis of nog anders. Inhoudsopgave (pdf) >>>

Het boek telt ruim 200 pagina's en bevat veel kleurenfoto's. Meer over dit boek >>> 

Dit boek is opgenomen in de Omslag-bibliotheek.
 

26 t/m 30 juni: ecodorpen introductieweek

Het terrein van ecodorp Bergen (NH) is eind juni de locatie voor een vijfdaagse introductie voor wie wil kennismaken met het gedachtengoed van ecodorpen. Er is plek voor maximaal 25 deelnemers.

Wil je graag in een ecodorp of eco-gemeenschap wonen of sta je al op de wachtlijst bij een ecodorp? Wil je graag leren over de dimensies van leven in een gemeenschap? Deze vijfdaagse training, georganiseerd vanuit het Nederlandse ecodorpennetwerk GEN-NL, is een inspirerende manier om het ecodorp-gedachtengoed te leren kennen. De vijf dimensies van ecodorpen staan centraal in deze training: Sociaal, Ecologisch, Economisch, Wereldbeeld en Holistisch Design. Je eigen wensen komen aan bod via allerlei oefeningen waarbij je jezelf en elkaar leert kennen. Het programma is deels buiten, zeker bij mooi weer. Het inhoudelijke programma wordt verzorgd door trainers die zijn verbonden aan GEN-NL. Ze hebben een achtergrond als coach/trainer en zijn ervaringsdeskundigen in het ontwikkelen van een ecodorp.

Je kunt overnachten in je eigen tent of camper of op een kamer. De maaltijden worden verzorgd en zijn vegetarisch/veganistisch en biologisch. 
De kosten voor de training  bedragen € 225. Voor de maaltijden en overnachting komt daar nog € 225 (eigen tent) of € 250 (camper of kamer) bovenop.

Meer over deze introductieweek >>>


Zomer gathering Nederlandse ecodorpen

In het weekend van 5 t/m 7 juli is in Baexem (Midden-Limburg) een treffen van betrokkenen bij ecodorpen in Nederland, georganiseerd door GEN-NL.

Geboden wordt een gevarieerd programma voor, door en over ecodorpen. Thema: ‘Bewustwording als sleutel’. Een van de onderwerpen tijdens het weekend is de oprichting van regio-netwerken: ,,In een regio samenwerken en elkaar leren kennen heeft veel voordelen en is erg leuk én ecologisch. We willen de regio’s ook een duidelijke stem geven in het beleid van GEN, zodat de ecodorpen zelf nog meer aan het woord komen en mee het beleid vormgeven''.

Deelname kost € 70,- p.p. all-in voor leden. Niet-leden betalen € 82,50. Vooraf aanmelden is nodig! Overnachten in eigen tent of camper, binnen kan ook.  Lees hier meer >>>l


Europese Ecodorpen gathering

Van 20 t/m 25 augustus is de jaarlijkse European Ecovillage Gathering, in Ängsbacka, Zweden. Naar de website >>>.


Workshop Ecobouwen en samenvoorzienend leven

Van 13 t/m 20 juli organiseert bouwcollectief Mas con Menos een zesdaagse workshop bij Staatjevrij in Ten Boer (Gron.). Met elke dag meerdere cursussen waaruit je kunt kiezen.

De zesdaagse is toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder voor diegene die graag meer wil leren over zelfvoorzienend leven. Of in het algemeen zijn/haar bouwvaardigheden wil vergroten. Het is niet nodig dat je enige ervaring hebt in bouwen. Het aanbod bestaat uit verschillende ecobouw-technieken: van rocketstoves leren bouwen tot timmeren en houtbewerking. Maar je leert ook hoe je van kruiden uit je omgeving natuurlijke zelfhulpmiddeltjes maakt of het bouwen van een composttoilet-huisje!
De workshop wordt gegeven door stichting Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van natuurlijke bouwers die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven delen in workshops.

Deelname kost 'wat het je waard is'. Daarom mag je zelf voor een deel achteraf bepalen wat je de workshop waard vindt. Richtprijs voor de hele workshop is 520 euro. Het instapbedrag bedraagt 260 euro, vooruit te betalen. Deelname is inclusief slapen in eigen tent of camper, eten en drinken.  Lees hier mer >>>

Staatjevrij is onderdeel van Coöperatie Woldwijk. Staatjevrij iwerd in 2017 opgezet door Mas con Menos. Het is een woon-werk gemeenschap met verschillende leeftijden en interesses, maar met als gemeenschappelijke deler de wens om een mooie plek te creëren die inspireert tot gezondere en mooiere vormen van samen leven. Begonnen op een leeg weiland is het nu een heuse oase van groen met allerlei bijzondere bouwwerken. Tijdens een rondleiding neem je een kijkje in verschillende eco-gebouwen, gemaakt van stro, leem en kalk en met bijzondere zelfdragende reciprocale daken. Daarnaast zijn er in het gebied talloze tiny houses, waarvan we ook enkele gaan bezichtigen. Er zijn rocketstove leemkachels (leer er alles over in de workshop!) en pizzaovens van leem. Een grote werkplaats met profesionele hout- en metaalbewerkings machines. En een prachtige zelfoogsttuin waar groentes verbouwd worden voor de omgeving.

 28 september: Landelijke wooncoöperatiedag

Na de succesen van 2022 en 2023 komt er op zaterdag 28 september weer een WoCoDag: een wooncoöperatiedag vol inspiratie en netwerkmogelijkheden. Deze keer in Ede. Van 10:30-16:30 uur.

De dag is interessant voor iedereen die belangstelling heeft in wooncoöperaties of er iets te maken mee heeft. Het maakt niet uit of je gewoon nieuwsgierig bent en meer wilt ontdekken, of je net begonnen bent met een initiatief of allang bestaat, of dat je wooncoöperaties begeleidt, bekostigt of faciliteert.
Het precieze programma volgt nog, maar in ieder geval is er een inspirerende keynote toespraak en er komen boeiende themasessies, onder meer over de startfase, architectuur,  financiën en over wonen met zorg. Traditiegetrouw is er een meet & greet, waar je kunt ervaringen kunt uitwisselen met of vragen kunt stellen aan initiatieven, en natuurlijk sluiten we de dag af met een gezellige borrel. Toegangskaarten bestellen kan vanaf eind juni, dan kun je ook je lunch reserveren als je wilt.  Lees hier alvast meer >>>

De WoCoDag wordt georganiseerd door Cooplink, kennisnetwerk van, voor en over wooncoöperaties. 
Training rond het stroomlijnen van groepsprocessen in woongemeenschappen

In het weekend van 27 /m 29 september organiseert het ecodorpennetwerk in Baexem (Limb) een CLIPS-verdiepingstraining, specifiek voor mensen die een actieve rol spelen in een ecodorp of -woongemeenschap. Er kunnen zo'n 30 mensen meedoen.

Het weekend biedt van alles wat je nodig hebt om de sociale processen in jouw project te ondersteunen en te stroomlijnen. Deze CLIPS-training biedt verschillende soorten instrumenten om de kracht van de gemeenschap te versterken. Dit houdt in: leren en ervaren van methoden van communicatie en conflictbeheersing, waaronder geweldloze communicatie, inclusieve besluitvorming (sociocratie), deep sharing (forum), vergadertechnieken (waaronder gebruik talking stick), gezamenlijke visievorming (dragon dreaming) en meer.

De trainers zijn verbonden aan GEN-NL, hebben een achtergrond als coach/trainer en zijn ervaringsdeskundigen in het ontwikkelen van een ecodorp. Naast hun specifieke kennis hebben zij door praktijkervaring expertise ontwikkeld als bewoner van een ecodorp en/of als mede-oprichter van een initiatief.

De kosten van deelname zijn gebaseerd op waardebepaling achteraf. Hiervan betaal je vooraf € 75 en na afloop bepaal je wat het je nog meer waard is. Op deze manier zijn de trainingen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk. Lees hier meer >>>

Locatie & verblijf
De training vindt plaats bij bewustzijnscentrum Welcome Home in Baexem, Limburg. Je kunt overnachten op de luxe slaapzolder of in eigen tent/camper op het erf. De maaltijden worden het gehele weekend verzorgd en zijn vegetarisch en biologisch. Er wordt hoofdzakelijk gekookt met verse ingrediënten uit eigen moestuin. De kosten hiervoor varieren van € 199 tot € 219.
Kennismaken met collectief Wonen in Gelderland

In de aanloop naar de Gelderse inspiratiemarkt op 14 mei  stelde de provincie Gelderland het werkboek 'Van solo naar samen' samen rond allerlei aspecten van collectief wonen in die provincie. Dat werkboek is nu gratis te downloaden.

In de bundel van 56 pagina's komen tien Gelderse initiatiefnemers, bewoners en procesbegeleiders aan het woord. Het werkboek, met veel kleurenfoto's, geeft inzicht in de succesfactoren en de uitdagingen waar initiatiefnemers mee te maken krijgen. Hun verhalen laten ook zien hoe verschillend dit soort initiatieven zijn en hoeveel ze toevoegen: als initiatief van burgers, op het gebied van eigen verantwoordelijkheid en zeggenschap, gemeenschapszin en sociale cohesie, het delen van ruimtes, faciliteiten en spullen en nog veel meer. De beschreven projecten zijn: Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland, Calimero (tiny houses), woongroep De Huisdieren, woonverenigng De Getijden, Seniorenappartementen in Tiel, Vereniging Klein Lanxmeer, Vereniging Het Nieuwe Jena (woongroep van jongeren), woonverenigng KlasseWonen (mensen met autisme), Vereniging Wezeper Veste (CPO 55+) en woonprojet Holkerbeek (CPO met veel gezamenlijkheid).

Het werkboek kan hier gratis worden gedownload. Het bevat veel links, die je direct naar de achterliggende informatie leide.
In de Omslag-bibliotheek is een geprinte versie van het werkboek aanwezig.

Bouw van ecodorp Klein Oers (Veldhoven NB) vordert gestaag - nu ook rondleidingen

In Veldhoven vordert de (zelf)bouw van ecodorp Klein Oers zijn voltooiing: een wijkje met 40 zeer duurzame woningen met een kleine ecologische footprint, gebouwd uit hout, stro en leem. Je kunt meehelpen met de bouw. Ook komen er een dorpshuis, gemeenschappeijke moestuin en een voedselbos. Streven is om op den duur volledig off-grid te worden.

Klein Oers verrijst op een kavel van 1 hectare in de nieuwe wijk Zilverackers, te midden van andere CPO-projecten. Het wijkje gaat bestaan uit vijf woonblokken, een dorpshuis en een centrale permacultuurtuin. In elk woonblok komen acht woningen van verschillende grootte:1 of 2 persoons levensloopbestendige woningen, kleine en grotere appartementen, tussenwoningen en gezins-hoekwoningen. Er komen zowel sociale huur- als koopwoningen. De bouwmethode is houtskelet in combinatie met strobalen, aan de binnenkant afgewerkt met leem. Klein Oers heeft de ambitie het meest duurzame ecodorp van Nederland te worden.

Het dorp krijgt een sociaal en gezellig karakter. De bewoners delen kernwaarden als ecologisch, duurzaam en gezond leven. Binnen het dorp is sprake van een sociocratische besluitvorming. In het dorpshuis zullen diverse activiteiten worden georganiseerd, door de bewoners, maar ook door anderen van buiten het ecodorp. Naar de website >>>

Nu de voltooiing van de bouw nadert, geven de bewoners elke tweede zondag van de maand een rondleiding.

De gezamenlijke moestuin wordt opgezet op basis van permacultuur; misschien komen er ook kippen. Samen met de naaste buren - Boserf - zal een klein voedselbos worden
aangelegd.

Interview met initiatiefneemster Cynthia van Schendel >>>
 

Themamiddagen Gemeenschappelijk Wonen 50 plus

De Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen 50 plus organiseert regelmatig bijeenkomsten rond relevante thema's voor de doelgroep.

Ook bij senioren groeit de belangstelling voor gemeenschappelijk wonen. Verspreid over het land zijn al vele tientallen projecten gerealiseerd. En er komen er steeds meer bij. Sinds 1983 is er de belangenvereniging LVGO met als doel: 50-plussers die samen een woongroep (willen) vormen met raad en deskundige adviezen bijstaan. Lees hier meer >>>

In 2024 staan verschillen de themamiddagen in de planning; ze zijn toegankelijk voor leden en niet-leden. Rond sommige thema's is op de website een informatieve brochure beschikbaar, die je vooraf alvast kunt doorlezen.

Programma:
- vrijdag 24 mei: De kracht van elkaar iets te gunnen. Meer info >>>
- woensdag 12 juni: Bouwen aan een bloeiende gemeenschap. Meer info >>>
- vrijdag 27 september: Hoe start je een woongemeenschap? 
- en in november: Besturen doe je zo!

Naar het overzicht >>>

Imposante webdocu over collectief eigendom

Ruim anderhalf jaar heeft het collectief Amsterdam Alternative met een team van zo'n zestig mensen gewerkt aan een uitgebreide webdocu over Collectief Eigendom in Nederland. Het project bevindt zich op het snijvlak van journalistiek, kunst, activisme, activatie, educatie en storytelling. Het is het grootste online project over collectief eigendom ooit gemaakt. De inhoud zal regelmatig worden geüpdatet.

Hoofdonderwerp is collectief eigendom zonder winstoogmerk, maar er komen ook andere onderwerpen aan bod die aansluiten bij de strijd voor een eerlijkere, betere, samenleving voor iedereen. Het kan echt anders en daarbij speelt een andere kijk op eigendom een grote rol. De website is opgebouwd uit thema-modules en is bedoeld als inspiratiedocument, onderzoek, handleiding en archief. Het is een bundeling van verhalen en zoektochten naar andere manieren waarop we de samenleving kunnen inrichten.

Collectief eigendom als revolutoinaire actie
Collectief eigendom gaat over gemeenschappelijkheid, zelfstandigheid, vertrouwen, verbinding, betaalbaarheid, samenwerken en gedeelde verantwoordelijkheid en zorg. De makers presenteren de docu als revolutionaire actie die de huidige macht en de dominantie van het particuliere eigendom verwerpt en nieuwe autonome gemeenschappen helpt bouwen.

Het heft in eigen hand
Ivo Schmetz, een van de makers, licht toe: ,,Collectief eigendom is niet de oplossing voor alle problemen en zal ook niet altijd, overal en voor iedereen werken. Wel zijn we ervan overtuigd dat collectief eigendom een grotere rol zou moeten spelen in onze samenleving. Iedereen heeft behoefte aan en baat bij goede huisvesting, gezond voedsel, betaalbare zorg, goede educatie, openbaar vervoer, drinkbaar water en een veilige leefomgeving. Veel van deze sectoren zijn helaas in de afgelopen jaren geprivatiseerd. Alle macht is uit handen gegeven met als gevolg dat de rijken steeds rijker worden en de kloof tussen het kapitaal en de normale burger steeds groter wordt. Wij burgers zijn echter met meer en hebben alle macht als we dat zouden willen. Collectief eigendom biedt de mogelijkheid om het heft in eigen handen te nemen, om jezelf, samen met anderen, te organiseren. Het is mogelijk om infrastructuren, diensten en producten te realiseren die wel goed zijn voor iedereen. Projecten waar je samen de vruchten van plukt''.

In de docu wordt gebruik gemaakt van zowel video, audio, fotografie als tekst. Je kunt lezen, luisteren en kijken. Er wordt een breed scala geboden van zelfinitiatieven in Nederland: het creëren van creatieve vrijplaatsen voor wonen en werken (veelal in in Amsterdam), het opzetten van wooncoöperaties, ecodorpen, Community Land Trusts, buurt- en zorgcoöperaties en heel veel andere vormen van collectieve organisatie. Naar de website >>>

---------------------------------------------------

Kijk hier naar de mogelijkheden van collectieve aankoop en financiering van panden in zelfbeheer via VRIJCoop.   Meer over de Duitse GLS Bank >>> 

Samen duurzaam wonen in STEK, Rosmalen (NB)

In de wijk In De Groote Wielen in Rosmalen (gemeente 's-Hertogenbosch) is een bijzonder woonproject in ontwikkeling: STEK. Het totale plan voorziet in 200 houtbouw woningen op twaalf groene woonerven. Er komen regelmatig nieuwe  woningen in de verhuur. .

STEK is een initiatief van woningbouwvereniging Zayaz en JOOST. Elk woonerf wordt ontwikkeld in samenwerking met de toekomstige bewoners: stellen, gezinnen en singles. De  woningen worden duurzaam gebouwd om duurzaam in te wonen.

Samen met je buren maak je werk van een fijne buurt. Ieder zet hier zijn talenten voor in. Je kunt er met een laag en middeninkomen terecht, want alle huizen hebben een sociale huurprijs. De erven liggen in het groen en er zijn buurtontmoetingsplekken

Als erfgenoot wordt er wel wat van je verwacht. Dat je betrokken bent bij je buren en bij de natuur bijvoorbeeld. Dat je bewust omgaan met je spullen en de ruimte. Ook een portie creativiteit en flexibiliteit is nodig. Denken in oplossingen en niet in problemen, zoals slim delen van spullen met je buren.En dat je bereid bent om je auto te delen als je er een hebt.
Je handen uit je mouwen steken hoort er ook bij. Bijvoorbeeld om het vele groen dat wordt aangelegd mee te onderhouden. Het hart van elk woonerf wordt door de bewoners samen ingericht, zodat de hele buurt ervan kan genieten.

Voor woonbelangstellenden geldt een speciale procedure. Lees hier meer >>>

Meer over STEK >>>Meebouwen aan ecodorp Land van Aine, Ter Apel (Gr)

Er wordt volop gebouwd aan ecodorp Land van Aine in Ter Apel (Gr). De eerste huisjes zijn al bewoond. Er zijn rondleidingen, workshops en speciale bouwweken, waar je kunt (leren) bouwen met stropanelen. 

Ecodorp Land van Aine wil een vitale leefgemeenschap van 50-100 bewoners creëren rond de kernwaarden respectvolle en zorgzame omgang met elkaar en met de aan hen toevertrouwde grond, duurzaamheid, samenwerkend en samenvoorzienend, uitwisselen met de omgeving en geïnteresseerden, oprecht verbinden, hier en nu zijn, transparantie en eigen verantwoordelijkheid. Het dorp is volop opbouw. De meeste bewoners wonen nu nog in  yurts en pipowagens.

Voor serieuze belangstellenden om in het Land van Aine te komen wonen, geldt een instroomprocedure >>>  

Meewerken en logeren in het ecodorp      

Wie benieuwd is naar het ecodorpleven en daaraan wil bijdragen, is tot eind oktober welkom om 2 tot 8 weken mee te werken en mee te leven. Gevraagd wordt om 25 uur per week mee te werken. Daar tegenover staan drie biologische maaltijden per dag en een mooie ecodorp-ervaring. De nadruk ligt op fysieke klussen zoals werken in de moestuin, het voedselbos, opschonen van het terrein, technische- en timmerklussen, assisteren bij het koken of zelfstandig koken voor ca 45 personen. Tussendoor kun je zwemmen in het kanaal, wandelen, meedoen met yoga, meditatie of genieten van een kampvuur.
Er zijn enkele logeerbedden. maar verblijf in een eigen tent, caravan of camper heeft de voorkeur.  Mail Fenna voor vragen en opgave: receptie ( at ) ecodorplandvanaine.nl

Elke vrijdag is er een samenwerkdag
. Er worden dan allerlei klussen gedaan; ook een fijne manier om nader kennis te maken. Voor mensen met specifieke bouwvaardigheden is een apart aanbod. En er zijn regelmatig workshops. Naar de website >>>
.

Zondag 8 september: Cursus Zelfvoorzienend off-grid, bij Omslag

Op zondag 8 september verzorgt ervaringsdeskundige Niels Gorisse opnieuw zijn populaire cursus Zelfvoorzienend off-grid bij Omslag in Eindhoven. Tijdig aanmelden is nodig!

De cursus is interessant voor wie duurzaam wil (ver)bouwen, in een tiny house wil gaan wonen of gewoon klimaatbewuster wil leven. Je krijgt een overzicht en basisbegrippen en heel heel praktische informatie over off-grid warmte en verwarming, zonnepanelen en electriciteit, regenwateropvang, waterfiltering, ecologische isolatie, zonneboilers, helofytenfilters, composttoiletten, ecologisch bouwen en meer.
Je leert hoe én waarom je zou kiezen om duurzaam de basisbehoeften warmte, energie, water, toilet aan te pakken. Er komt veel terminologie langs, alleen daar ligt zeker niet de nadruk.

Meld je tijdig aan!
De cursus vindt plaats bij Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling in Eindhoven. Van 10:00 tot 17:00. Er geldende verschillende tarieven.  Lees hier meer >>>.

Transitie Nederland overlegt on-line

Om de onderlinge contacten tussen lokale activisten te versterken, belegt Transitie Nederland af en toe een on-line TT Treffen.

Uit een recente enquête over de Transitiebeweging blijkt duidelijk dat alle respondenten de Transition Towns juist nu relevant vinden. Het is heel hard nodig dat er lokaal verbinding wordt gelegd in een tijd van polarisatie, een jaar vol weer records en veel internationale conflicten en oorlogen. Lokale veerkracht (resilience) is een belangrijk principe om de eigen omgeving leefbaar de houden. Bestaanszekerheid is een thema dat je daar ook goed aan kunt koppelen.
Een lokaal Transitie initiatief is heel goed in staat om verschillende losse initiatieven te verbinden: een voedselinitiatief aan autodelers of een Repair Café aan een Recycle SamenWerkplaats. Juist in die verbinding kunnen lokale initiatieven groeien en bloeien, ook letterlijk. Meer over Transitie Nederland/Transition Towns >>>

Voor 2024 staan er drie on-line Transitie Treffen’s op het programma, telkens met  interessante sprekers en wisselende onderwerpen:
– woensdag 13 maart: Wat is de Transitie beweging en hoe werk je lokaal aan bewegingsopbouw? M.m.v. Peter Kodde, medeoprichter en trainer bij Stroomversnellers.   Meer info >>>
– maandag 17 juni: Regeneratieve landbouw in jouw buurt en lokale initiatieven tegen ecocide
– dinsdag 8 oktober: Samenwerken – kom met jouw onderwerp waar je samenwerkpartners voor zoekt – pitch & openspace

Lees hier meer >>


Transitie Nederland is de Nederlandse tak van het internationale Transition Town Network.
Film over zelfbouw wooncoöperatie De Warren

Op 15 november was de première van de documentaire 'Samenwonen: het verhaal van De Warren' over de totstandkoming van de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Nederland: De Warren, op het Centrumeiland in Amsterdam. De film is nu op tour door Nederland.

Kenmerken van De Warren zijn: sociaal en betaalbaar, energiepositief, gebouwd met duurzame, circulaire en natuurlijke materialen. En: een plek waar mensen samenleven en voor elkaar zorgen. Het gebouw werd op 21 april 2023 opgeleverd en won meteen al de publieksprijs voor Amsterdamse Architectuur. Naar de website van De Warren >>>
 
De film begint bij KONIJN, een vriendengroep die feestjes en festivals organiseert. Na de oprichting van een permacultuurboerderij in Portugal ontstaat het idee om te gaan samenwonen en werd het idee voor De Warren geboren. Het project is ambitieus: de eerste van zijn soort in Nederland en binnen de groep jonge woonpioniers heeft nog nooit iemand een huis gebouwd.

De documentaire, die maar liefst 75 minuten duurt, werd gemaakt door bewoner en filmmaker Sam van Zoest en bestaat vooral uit archiefmateriaal gefilmd door mensen uit de groep. Bekijk hier alvast de trailer >>>

De pioniers willen hun kennis en ervaringen graag delen en hopen meer mensen te inspireren om ook een zelfbouw-wooncoöperatie te starten. Daarom tourt de documentaire nu langs filmtheaters is het land. Lees hier meer >>>

In juni 2024 won De Warren
de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.  Lees hier meer >>>

In Amsterdam zijn nog meer woonco
öperaties in aanbouw: Stroom, De Nieuwe Meent, Eureka, Nieuw Bajesdorp en de Torteltuin.

En in Den Bosch nadert z
elfbouw-coöperatie Boschgaard zijn voltooiing. Meer daarover >>>

Meer documentaires over vormen van gemeenschappelijk wonen >>>
Cooplink start serie podcasts over wooncoöperaties

Cooplink, landelijk kennisnetwerk wooncoöperaties is gestart met een serie podcasts met praktijkverhalen en kennis om wooncoöperaties vooruit te helpen.

Je kunt de podcasts hier beluisteren >>>

Wat is een wooncoöperatie?

Een wooncoöperatie is een woonvorm waarbij de leden (bewoners) gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen over hun huisvesting. Het is een vorm van zelforganisatie waarbij bewoners samen hun eigen wooncomplex besturen en beheren. Ze maken bijvoorbeeld afspraken over in welke mate ze  ruimtes en voorzieningen met elkaar delen, over het innen van de huren en het aannemen van nieuwe bewoners. Zowel (al lang) bestaande projecten als nieuwe initiatieven, zoals ecodorpen, kunnen een wooncoöperatie oprichten. Het kan gaan om een kleine hechte gemeenschap, maar ook een grote losse groep. Of juist andersom. Welke groepssamenstelling het initiatief ook heeft, een noodzakelijke voorwaarde is een gemeenschappelijke visie en gedeelde verantwoordelijkheid. Met een wooncoöperatie heb je zelf de regie over je leefomgeving. Je bepaalt met elkaar met wie je woont en hoe je een gebouw beheert of zelfs bouwt. Overzicht van bij Cooplink aangesloten initiatieven >>>

Sinds de wooncoöperatie in 2015 werd verankerd in de Woningwet, ontstaan er steeds meer initiatieven. Maar voor velen is het nog wennen aan deze vergaande vorm van zelfbeheer. Om kennis en ervaringen te delen werd CoopLink opgericht, als landelijk kennisplatform van, voor, door en over wooncoöperaties. Het platform organiseert een veelheid van workshops, cursussen en bijeenkomsten, ook online.
Meer over Cooplink >>>

Verspreid over het hele land zijn er inmiddels honderden wooncoöperaties: al lang bestaande en nieuwe projecten. Overall artikel (okt. 2023) in De Correspondent 'Het woonbeleid is stuk' >>>
            
 

Ecodorpen Netwerk verbindt ecodorpers (in spe)

Het Ecodorpen Netwerk (GEN-NL) heeft als doel de gezamenlijke kennis en ervaringen te delen en krachten te bundelen rond gedeelde belangen van ecodorpen. Er is een actief aanbod, ook on-line.

GEN-NL is de Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network en vormt een verbindende schakel tussen zeer uiteenlopende ecodorp-initiatieven. Kijk hier voor een overzicht >>>

GEN-NL organiseert een scala van virtuele en fysieke activiteiten om de onderlinge contacten tussen ecodorpers (in spe) te stimuleren, variërend van trainingen en Nederlands- en Engelstalige webinars rond specifieke thema's, tot een virtueel filmhuis met elke maand een toepasselijke fysieke uitwisselingen. GEN-NL heeft een eigen youtube-kanaal, waar o.a. webinars zijn terug te kijken.

Groepen die ondersteuning willen bij het proces van groepsvorming, kunnen een beroep doen op het CLIPS-team. Er zijn regelmatig webinars en trainingen.  Meer daarover >>>

Naar de website >>> 

GEN-Nl is aangesloten bij GEN-Europe het wereldwijde Global Ecovillage Network, met afdelingen in vijf continenten en een speciale jongerensectie. 

GEN-Nl heeft een eigen youtube-kanaal, waar o.a. de webinars zijn terug te kijken.Ecodorpen wereldwijd Federation of Intentional Communities (FIC) is een verbindende schakel tussen 'intentional' communities wereldwijd. Er zijn regelmatig (online) events en eens per maand een  virtuele rondleiding door ecodorpen in verschillende landen.
Naar de agenda >>>     De website biedt ook een zoekmachine>>> 

Nieuwe ecodorp-initiatieven in Nederland

Voortdurend ontstaan er initiatieven voor het opzetten van een ecodorp in Nederland. De meeste groepen verkeren nog in een initiatieffase.

Sommige initiatieven hebben inmiddels een locatie verworven en zijn nu druk bezig met de opbouw, o.a. in Bergen (NH), Boekel (NB), Ter Apel (Gron), Nijmegen-Noord, Veldoven, Deurne en Den Bosch

Omslag houdt een (onvolledig) overzicht bij van initiatieven-van-onderop. Bekijk hier meer nieuwe initiatieven, die soms nog een in zeer pril stadium van ontwikkeling verkeren.

Klik hier voor een overzicht van initiatieven (rijp en groen) die zijn aangesloten bij het Nederlandse Ecodorpennetwerk (GEN NL).
 

Erfdelen op het platteland

Stichting Erfdelen maakt zich sterk voor herbestemming van (leegstaande) boerderijen in het buitengebied tot een collectieve woonvoorziening: sociaal, duurzaam, kleinschalig en samen.

De animo voor het Erfdelen-concept neemt hand over hand toe, maar de praktijk is weerbarstig. Pieter Parmentier, bedenker van het Erfdelen-concept legt uit hoe het zou kunnen in deze video >>>
De website geeft uitgebreide (achtergrond)informatie: www.erfdelen.nl. En je kunt je abonneren op een nieuwsbrief.

In  maart 2024 verscheen het onderzoeksrapport 'Het concept Erfdelen biedt oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen in landelijk gebied', opgesteld door de Wageningen Wetenschapswinkel op verzoek van het Stichting Erfdelen).  Lees het hier >>>

 

CoopLink: kennis delen rond wooncoöperaties

CoopLink is het landelijk kennisplatform van, voor, door en over wooncoöperaties. De aangesloten leden organiseren een veelheid van workshops, cursussen en bijeenkomsten, ook online.

Wat zijn de voordelen van een woonco
öperatie? >>>

De missie van Cooplink is de opkomst van de wooncoöperatie als nieuwe woonvorm aan te jagen en er een succes van te maken. Dat gebeurt vooral door kennis te delen. Niet als commercieel adviesbureau, maar als  club van initiatieven die tegen hetzelfde aanliepen en -lopen. En zodoende samen de weg te plaveien voor bestaande en nieuwe initiatieven, zodat het steeds eenvoudiger wordt om een gemeenschappelijke woondroom te realiseren. Daarbij worden zeven coöperatieve principes gehanteerd. Interview met (wijlen) Trevor James, voorzitter van Cooplink >>>

Naast online basiscursussen over het opzetten van een wooncoöperatie, zijn er regelmatig kennisdeelsessies over uiteenlopende onderwerpen, zoals collectieve financiering, rechtsvormen en papierwerk, succesvol vergaderen, op zoek naar een locatie, het sociocratisch kringgesprek en schrijven van een businessplan. Uitgebreide agenda van relevante workshops, cursussen en bijeenkomsten >>>

Actueel nieuws
Met de groeiende belangstelling voor wooncollectieven, verschijnen er steeds meer artikelen. Cooplink selecteert daaruit opvallende ontwikkelingen rond (nieuwe) wooncoöperties, maar ook m.b.t. ecodorpen, Tiny Houses en het fenomeen 'Knarrenhof'. Lees hier meer >>>

Cooplink is ontstaan dankzij een duwtje in de rug van de founding fathers !Woon, de Woonbond, de WBVG en de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen. Naar de website >>>

In nauwe samenwerking met CoopLink ondersteunt Platform31 veertien pilots. Meer>>>.

Enkele aansprekende voorbeelden van wooncoöperaties zijn: De Nieuwe Meent (Amsterdam), de Boschgaard (Den Bosch), Stroom (Amsterdam) en De Warren (Amsterdam)

Wooncoop is de Belgische koepel voor wooncoöperaties: waar wonen uit de speculatie wordt gehaald en de harde grens tussen kopen en huren verdwijnt. Een  filmpje >>>

De Duitse GLS Bank is een belangrijke solidaire financier van wooncoöperaties. 

VRIJCoop - collectief kopen en samen huren

VRIJCoop, de Nederlandse vereniging voor collectief kopen en samen huren, is niet geïnteresseerd in koopwoningen, maar in collectief eigendom en betaalbaar huren. Want: 'vastgoed hoort thuis binnen een solidaire economie onder het beheer van bewoners en gebruikers'. VRIJCoop is de Nederlandse zusterorganisatie van het Mietshauser Syndikat. Meer over VRIJCoop >>>

Nieuwe initiatieven rond gemeenschappelijk wonen

Meer oproepen van nieuwe initiatieven >>>


Huisje Boompe Buurtje is een nieuw initiatief om in het centrum van Uden (NB) samen een duurzame groene oase te bouwen in en rond een bestaand pand. Voor dit CPO project worden pioniers gezocht. Meer lezen >>>Wonen aan de bosrand
is een pril initiatief voor het realiseren van een gemeenschappelijk paradijs op een locatie in Midden-Nederland voor een hechte groep van 8-12 personen. Er worden mede-avonturiers gezocht om deze droom te realiseren.  Naar de website >>>Vlierhoven
is een
woonwerkgemeenschap in oprichting. Doel: ruimte creëren voor bewustzijn, waardeherstel en een menselijke economie. Er is een locatie op het oog in de buurt van Nijmegen: 6 ha grond, ruimte voor +/- 22 bewoners en veel ruimte voor bedrijven en experiment. Er worden mensen gezocht meewerken dit initiatief verder te ontwikkelen. Eens per maand is er een open middag in Nijmegen om nader kennis te maken. Naar de website >>>


Wonen in de Toekomst is een nieuw CPO-initiatief in het FabriekskwartierTilburg:  max. 24 betaalbare en zelfstandige (koop)wooneenheden, met daarnaast gemeenschappelijke ruimtes zoals een huiskamer, wasgelegenheid, fietsenhok, klusruimte en tuin. Nieuwe leden kunnen zich nog melden.  Naar de website >>>


Wooncoöperatie Eureka! is een multigenerationeel initiatief voor de bouw van een complex met 100 woningen in de Kolenkitbuurt in Amsterdam: 80% middenhuur en 20% vrije sector. Naar verwachting gaat begin 2025 de eerste paal de grond in. Er is nog ruimte voor nieuwe leden! Elke maand is er een  informatieavond voor geïnteresseerden. Lees hier meer >>>


Casa Calor wil een wooncoöperatie opzetten binnen de gemeentegrenzen van Utrecht: een broedplaats van maatschappelijk bewustzijn en creativiteit, met eigen zeggenschap en betaalbaar wonen in een complex voor zo'n 15-20 huishoudens, met  een mix van sociale en middenhuur. En een grote tuin en een gemeenschappelijke ruimte. Lees hier meer >>>

Op 7 juli is er een i
nformatiemiddag, speciaal voor belangstellenden tussen 20 en 40 jaar (i.v.m. een evenwichtige leeftijdsopbouw). Vooraf aanmelden >>>
 

In december 2023 startte de bouw van Knarrenhof Feansterhof in het centrum van Surhuisterveen (Fr). Er zijn nog een paar woningen te koop. Meer lezen >>>


Hunkapi Circle is een initiatief van een groep enthousiastelingen die geloven dat anders leven mogelijk is. Leven in verbinding met elkaar en de natuur op een inspirerende plek. Om dit in de wereld te zetten zijn we bezig met het vormen van een kerngroep. Een team van 10 tot 20 mensen die het opzetten van deze plek en de community samen wil dragen. Naar de website >>>
 

Natuurdorp Maashorst is een initiatief voor een ecologisch en sociaal duurzame manier van wonen en leven in Uden (NB) in kleine huizen in de natuur. Website >>>  De groep zoekt aansluiting bij het concept Natuurdorpen in de Peel en ziet ook mogelijkheden binnen CreaBbita


In Zetten (gem. Overbetuwe, 5 km van Wageningen) is het duurzame buurtje De Groene Morgen in ontwikkeling: dertien duurzame huizen (huur en koop) met veel gemeenschappelijkheid. Het buurtje maakt onderdeel uit van de wijk Veldzicht. De bewoners van de wijk gaan samen zorg dragen voor hun leefomgeving. Zij delen de gemeenschappelijke buitenruimte zoals een moestuin en een klein voedselbos. Naast de verschillende wooneenheden komt er een multifunctioneel gemeenschapsgebouw. Er zijn nog een paar koopwoningen beschikbaar. Meer lezen >>>


In oktober 2023 startte de bouw van Cohousing Arnhem: een woongebouw met 32 appartementen en gemeenschappelijk ruimtes. Het complex komt op loopafstand van het centraal station, in de wijk Coehoorn. De Cohousing wordt ontwikkeld via C.P.O. Er komen koopappartementen van verschillende grootte, verdeeld over zeven woonlagen. Naar de website >>>


Op de Wageningse Berg wordt de komende vijf jaar Ecodorp Wageningen gerealiseerd: een ecologische woongemeenschap met 150 woningen.  Lees hier meer >>>


Aan de rand van Zwolle, in nieuwbouwwijk De Tippe, komen verschillende collectieve woonprojecten: Mens- en Milleuvriendelijk Wonen De Tippe (koop en sociale huur), appartementencomplex de Groeneburenhof (actieve 50 plussers, In CPO) en Klein Wonen De Tippe (koop in CPO)  In alle projecten is nog ruimte voor nieuwe instappers.


In Groesbeek ontwikkelt zich wooncoöperatie De Wereldbuur, een gemeenschap van 20-25 huishoudens. Op het landgoed van Dekkerswald is plaats voor meerdere woongemeenschappen. Meer over De Wereldbuur >>>


- In Weert (ZO Limburg) ontwikkelt zich ecologische woongemeenschap Ecodorp Hof van Weleert. Doel: 8 permanente biobased huisjes bouwen en een gemeenschappelijke ruimte vanuit de ambities wonen in verbinding met elkaar en de natuur, betaalbaar, duurzaam, coöperatief wonen in goed nabuurschap. Er wordt samengewerkt met Ecodorp Boekel. Meer >>>


In Ede Veldhuizen komt wooncollectief  Vredehorst, met naar verwachting 33 adressen: kleine appartementen en kleine en grotere woningen in de categorieën sociale koop (max inkomen 50.000) en sociale huur en vrije koop (grotere woningen). Met gezamenlijke tuinen en een grote gemeenschappelijke ruimte. Elke laatste zaterdag van de maand is er een Meet & Greet.  Meer lezen >>>


Op een ruime kavel in het dorp De Glind (gem Barneveld, Gld) komt CPO Ecowonen Midden Nederland: 24 ecowoningen en een gemeenschappelijk gebouw. Er zijn regelmatig info-avonden voor nieuwe belangstellenden. www.ecowonen.org


Erve Bakhuys is het initiatief van een eigenzinnige en creatieve CPO groep voor een duurzaam woonerf in de stijl van een oud Betuws Boerenerf, aan de rand van Arnhem-ZuidMeer info >>>


Vereniging Groene Buren wil in de gemeente Kampen een duurzame, groene en sociale woonbuurt realiseren: Het Groene Burenerf. In de nieuwe wijk De Terpen, aan de rand van Onderdijks, komt een buurtje met 26 woningen. In CPO. Er zijn nog een paar woningen te koop. Meer informatie >>>


Op een kavel van 3000 m2 in de wijk Hees in Nijmegen realiseert CPO Vereniging Toekomstmuziek een wijkje met tien privé-wooneenheden met enkele gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een ontmoetingsruimte en logeerkamers.  Naar de website >>>


In april 2023 startte de bouw van ecodorp Klein Oers, het  eerste zelfbouw off-grid ecodorp in Nederland. Het wordt in CPO gerealiseerd in de wijk Zilverackers in Veldhoven (NB) en zal gaan bestaan uit vijf grote langgevelhoeves, een dorpshuis en een permacultuur-moestuin. In elke hoeve komen acht woningen, zowel koop als sociale huur.  Naar de websuite >>>


Ecodorp Allemansland wordt een dorpje in Deurne NB), geïnspireerd door Bolderburen in Almere: wonen in het groen in kleine houten duurzame huizen, met een gemeenschapshuis. Er komen 22 woningen en veel ruimte om te genieten, ontspullen, samen beslissen, een moestuin, kruidentuin, dierenweide, en een natuurlijk speelparadijs voor kinderen. Voor mensen van alle leeftijden. De oplevering staat gepland voor 2024/25. Er worden nog bewoners (kopers) gezocht voor tien huisjes, bij voorkeur gezinnen (al dan niet in spe). Naar de website >>>
 

Buurtschap De Gast is een particulier initiatief met medeopdrachtgeverschap in Zuidhorn (Gron.) met als doel duurzaam wonen in een groene omgeving. Er komen 9 geschakelde grondgebonden woningen, 6 appartementen en een gezamenlijk buurthuis.  Meer  >>> \


Erfdelen Nijhof: nieuw initiatief in het buitengebied van Doesburg (Gld): acht woningen op een prachtig boerenerf voor acht huishoudens van verschillende samenstelling en leeftijden. Koop in CPO. Samen ontwikkelen. Meer >>>  KilimanjaroWonen ontwikkelt samen met toekomstige bewoners gemeenschappelijk wonen-projecten in CPO-verband in onder meer Helmond, Cuijk, Veldhoven en Horst aan de Maas. In voorbereiding zijn projecten in verschillende gemeenten in Brabant en Limburg.  Meer >>>

Meer nieuwe initiatieven >>>
  

7-delige documentaire serie over collectief wonen

Filmmakers Eric Creemers en Ron Blom maakten een 7-delige documentaire serie over vormen van collectief wonen. In elke aflevering staan twee of drie woongemeenschappen centraal.

De serie Samen Leven Samen Wonen laat zien hoe samenleven in een woongemeenschap eraan toe gaat en wat het belang is van deze woonvorm. De makers onderzoeken de drijfveren van mensen om op deze manier te gaan wonen, waarom het leuk is, maar ook waar ze tegenaan lopen en hoe je een gemeenschappelijk woonproject opstart.

De kijker maakt kennis met bewoners die samen hun straat beheren, ouderen die gezamenlijke recreatieavonden organiseren, creatieve jongeren die samenwonen in een voormalig kraakpand, een gemeenschap die samen de tuin onderhoudt, een Turkse woongroep, een woongroep die jongeren begeleidt om zelfstandig te worden...

Naast portretten van bewoners, komen ook initiatiefnemers, bestuurders, architecten, corporaties, adviseurs en wetenschappers aan het woord over de maatschappelijke betekenis van collectief wonen. Zij geven hun visie op trends, belemmeringen en oplossingen.

Thema's:

1: Zorg voor elkaar
2. Gezellig samen oud worden in de wijk
3. Samen wonen tegen klimaatverandering
4. Samen leven voor creativiteit: over woon-werkpanden (voorheen gekraakt)
5. Meer samen door te delen: over Centraal Wonen
6. Samen wonen met je buren
7. Samen aan de slag in een wooncoöperatie

Naar de website >>>

Rondleidingen door ecologische woonwijken

De afgelopen jaren zijn verschillende nieuwe sociaal-ecologische woon(werk)projecten opgeleverd. De trotse bewoners - soms ook de bouwers - leiden belangstellenden graag rond in hun wijk. Daarbij vertellen ze over de totstandkoming en het bouwproces, maar natuurlijk ook over het dagelijks wonen en leven in hun wijk.


- Ecodorp Klein Oers in Veldhoven (NB) is nog volop in aanbouw. De trotse bewoners, vaak ook de mede-bouwers, verzorgen elke tweede zondag van de maand een rondleiding. Naar de website >>>

- Elke eerste zondag van de maand wordt een rondleiding gegeven door de nieuwe natuurinclusieve duurzame wijk Olstergaard in Olst. Om 12:30 verzamelen op hoek Vink/Rietgors. Meer info: rondleiding ( at ) olstergaard.nl   Meer over deze wijk >>>

- De ecologische wijk Lanxmeer in Culemborg werd al in 2000 opgeleverd. In een groen landschap van 24 hectare staan zo'n 350 duurzame - soms zeer experimentele - woningen, verdeeld over 17 hoven, en allerlei bedrijven, kantoren en werkplaatsen. Daarnaast is er een biologische stads-/zorgboerderij. De wijk ligt vlakbij het NS station. Door de wijk is een doe-het-zelf wandelroute uitgezet, maar er worden ook begeleide rondleidingen gegeven. Meer over Lanxmeer >>>

- De Soesterhof in Amersfoort is een bijzonder duurzaam buurtje met 42 huur- en koopwoningen dat door de bewoners zelf werd bedacht en vormgegeven. Het project werd voorjaar 2021 opgeleverd. Er zijn regelmatig kennismakingsbijeenkomsten.  Naar de website >>>

- Strowijk IEWAN in Lent (Nijmegen): elke eerste zondag van de maand een rondleiding met uitleg in het eerste ecologische woon-werkproject in de sociale huursector, met zelfbeheer. Ontwikkeld en (goeddeels) zelf gebouwd door de bewoners. Opgeleverd in mei 2015. www.iewan.nl.  Een paar keer per jaar zijn er aparte bijeenkomsten voor potentiële woonbelangstellenden. Filmpje >>> 

- Woongemeenschap Eikpunt in Lent (Nijmegen) in principe is er  iedere derde zaterdag van het kwartaal een uitgebreide rondleiding voor geïnteresseerden. De pijlers van deze woongemeenschap zijn: meergeneratiewonen, stilte en bezinning, ecologisch en duurzaam en gemeenschapsvorming. Op de lange wachtlijst hebben dertigers en veertigers voorrang.  www.woongemeenschapeikpunt.nl 

- Ecodorp Zuiderveld, Nijmegen-Noord: biedt elke eerste zondag van de maand een fysieke presentatie over de tot standkoming van de wijk, gevolgd door een rondleiding. Ook is er ongeveer eens in de 2 maanden een online informatiebijeenkomst via Zoom (videochatten), waarin uitleg wordt gegeven over (de projecten van) Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland, waaronder ecodorp Zuiderveld.  Vooraf aanmelden >>>

- Ecowijk De Woongaard in Serooskerke
is sinds begin 2023 bewoond. De trotse bewoners van de 25 woningen verzorgen regelmatig rondleidingen. www.dewoongaard.info

-
Eens per maand op een zaterdag is er een rondleiding door sociaal-ecologisch woonproject De Groene Mient in Den Haag. Vooraf aanmelden: groenemient.nl

- Schoon Schip, Amsterdam:
drijvende woonwijk, ecologisch en sociaal duurzaam met 46 huishoudens op 30 arken, bewoond sinds 2020. Op verzoek worden rondleidingen gegeven aan groepen. Meer daarover >>>

-
Elke eerste zaterdag van de maand is er een klusdag op Frijlân, bij Leeuwarden: inspiratieplek voor ecologisch en duurzaam wonen, leren en werken. Gezellig, leerzaam en altijd met koffie, thee en iets lekkers. Vooraf informeren en aanmelden! Web: frijlan.nl

- Ecodorp Boekel (NB): elke eerste zondagmiddag van de maand is er een informatiemiddag met rondleiding door het ecodorp-in-opbpouw, met volop gelegenheid om vragen te stellen. Ook voor mensen die zelf een wooninitiatief willen starten. Vooraf aanmelden >>>

- Wijk met 23 aardehuizen in Olst: elke eerste zondag van de maand is een rondwandeling door de wijk met uitleg over de achtergronden, het bouwproces en het huidige wonen in deze bijzondere wijk, die door de bewoners zelf werd ontwikkeld en gebouwd. Opgeleverd in 2014. De rondleiding. Start om 14:00 uur bij het parkeerterrein aan de noordzijde van de wijk, aan de Rietgors. Richtprijs € 3 p.p. Geschikt voor deelnemers vanaf 12 jaar. Kort filmpje als voorproefje >>> Web: www.aardehuis.nl

- Ecowijk Mandora in Houten (U):
wijkje met 36 prachtige, energiezuinige huizen en een buurthuis voor gezamenlijk gebruik. Opgeleverd in 2017. Bewoners verzorgen regelmatig een presentatie over de wijk met rondleiding.  Vooraf aanmelden! Web: www.ecowijkmandora.nl

- Minitopia, Den Bosch: experimenteerplek met zelfbouw van nieuwe woonvormen: klein, innovatief, duurzaam, demontabel, flexibel en tijdelijk. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven. Aanmelden! Website >>>      Facebook >>>

-
Het Vriendenerf in Olst, kleinschalig CPO-project woonproject voor en door actieve vijftigplussers, houdt af en toe rondleidingen en informatiedagen voor startende gemeenschappen. www.vriendenerf.nl

- Elke eerste zondag van de maand wordt een rondleiding gegeven met uitleg over (het terrein van) Ecodorp Bergen (NH). Aanvang 14:00 uur. Vrijwillige bijdrage, vooraf aanmelden. Elke vrijdag (soms ook zaterdag) is er een meewerkdag  Web: ecodorpbergen.nl

- Het GWL-terrein in Amsterdam is de eerste ecowijk in Nederland (1997). Op verzoek worden rondleidingen gegeven aan groepen. Lees hier meer >>>

Kijk voor meer rondleidingen en info-bijeenkomsten bij bestaande woonprojecten in de Aktie Agenda.

Meer voorbeelden van ecologische woonwijken >>> 

Kennismaken met gemeenschappelijk wonen

Wie zich wil oriënteren op vormen van gemeenschappelijk wonen, is bij allerlei projecten welkom voor een rondleiding ter nadere kennismaking. Een willekeurige greep uit het aanbod.

TIP: op zaterdag 18 mei is de landelijke GemeenschappelijkWonenDag. Je kun dan een  kijkje nemen bij heel veel verschillende projecten. Meer >>>

Woonc
oöperatie De Warren in Amsterdam werd in april 2023 opgeleverd. De trotse bewoners verzorgen op aanvraag rondeidingen voor groepen. Naar de website >>>

-
Een paar keer per jaar verzorgen de bewoners van de nog jonge leefgemeenschap De Huijberg in Huijbergen (NB) een informatiemiddag met rondleiding.  Website >>>

- Elke eerste en derde zondag van de maand tussen 10:30 en 12:00 kun je koffie komen drinken bij Woongemenschap Eikpunt in Lent (Nijmegen). Belangstellenden, leden, bewoners en anderen zijn van harte welkom. Soms wordt er iets leuks georganiseerd met muziek bijvoorbeeld, maar het kan ook ontmoeten in een ontspannen sfeer zijn. Voor uitgebreid kennismaken zijn er speciale rondleidingen.  Zie website >>>

- Centraal Wonen De Wonenwij in Ede (Gld)
organiseert af en toe een informatieavond over hun vereniging met 47 huishoudens en hun manier van wonen waarbij de bewoners bewust kiezen voor onderlinge betrokkenheid.  Website >>>

- Centraal Wonen project de Vuurplaats in Heerhugowaard (NH)
is een bijzondere plek waar de bewoners méér zijn dan goede buren voor elkaar. De 14 huurwoningen bieden plek aan mensen die vanuit eigenheid willen verbinden. Een eigen huis binnen een woongemeenschap waar ruimte is om elkaar te ontmoeten. Een paar keer per jaar worden rondleidingen gegeven.  Website >>>

- Vier keer per jaar organiseert Centraal Wonen Het Aardrijk in Breda een informatieochtend voor belangstellenden, met na afloop desgewenst de mogelijkheid je in te schrijven voor de wachtlijst.  Website >>>

- Buurzame Grond is een kleine community van drie gezinnen (naaste buren) die sinds 2011 samen duurzaam leven en iets moois maken van een groot stuk land in Wijnjeterp (Frl). Ze organiseren af en toe een open dag. Website >>>

- Wie wil kennismaken met Centraal Wonen Deventer, is eens per maand welkom op een zondagse koffie-ochtend. Website >>>

- Zes keer per jaar organiseert Centraal Wonen Klopvaart in Utrecht-Overvecht een informatiemiddag om geïnteresseerden een beeld te geven van wat Centraal Wonen in de praktijk inhoudt. Deelname aan een rondleiding is een voorwaarde voor inschrijving om in de Klopvaart te wonen. Er komt regelmatig woonruimte vrij. Vooraf aanmelden via de website

- Woonkollektief Purmerend (WKP) - tien woongroepen, elk bestaande uit een gezamenlijke ruimte en zeven woningen - biedt vrijwel eens per maand een algemene rondleiding ter nadere kennismaking. Vooraf aanmelden is verplicht. Website >>>

- Twee keer per jaar organiseert Centraal Wonen Drielandenhuis in Haarlem op een zaterdag een koffieochtend om kennis te maken met een aantal bewoners. Dan is er ook een korte rondleiding door het gebouw met verdere informatie. Vooraf aanmelden! Website >>>

- Iedere eerste zondag van de maand houdt Centraal Wonen Lismortel in Eindhoven Open Huis van 11 tot 13 uur. Samen koffie drinken en de sfeer proeven. Website >>>

- Ongeveer eens per maand is er een rondleiding door woon-werkpand Casa de Pauw in Arnhem: 45 bewoners verspreid over tien woongroepen in verschillende gebouwen. Sociale huurprijzen.  Meer >>> 

- Eens per maand een informatiebijeenkomst in/over Centraal Wonen De Heerd in Groningen. Aanmelden via de website of telefonisch bij Margo op 06-114 855 70 of 050-7851424. Website >>>

- Ongeveer eens per twee maanden organiseert Centraal Wonen Opaalstraat in Nijmegen een rondleiding voor mensen die zich daarvoor hebben opgegeven. Website >>>

- Elke eerste zondag van de maand: rondleiding in het grote woon-werkpand De Refter in Ubbergen (bij Nijmegen). Aanvang 16:00 uur. Meer >>>

- Centraal Wonen Zevenkamp in Rotterdam biedt eens per twee maanden op de derde zaterdag een informatierondleiding voor potentiële woonbelangstellenden. Website >>>

- Bijna elke eerste zaterdag van de even maanden is er 's middags tussen 13:00 en 15:00 een spreekuur bij woon-werkproject Pander in Den Haag. Een zeer gewild project met een forse wachtlijst. Website >>>     Beschrijving >>>

Kijk voor meer rondleidingen en open dagen in de Aktie Agenda >>>

Meer voorbeelden van gemeenschappelijk wonen >>>


Kennismaken met Tiny House-projecten

Langzaam maar zeker komen er steeds meer pilot-projecten met tiny houses, soms voor permanente bewoning. Meestal voor een periode van vijf of tien jaar.

Elf voorbeelden van tiny house-projecten waar permanent kan worden gewoond >>>

Wat voorbeelden van projecten die af en toe een open dag organiseren:

- Sinds eind september 2023 is een buurtje met zes tiny houses in Amersfoort bewoond: Mayordomio. Ze mogen vijftien jaar blijven staan. 

- In de nieuwbouwwijk Olstergaard in Olst-Wijhe worden opvallend veel tiny houses gebouwd.  Meer daarover >>>

- De Kleine Brug: off-grid Tiny House community op de Keyenburg in het Zuiderpark in Charlois, Rotterdam. Pilot gestart in 2021 voor een periode van tien jaar. Meer lezen >>>

- In aanbouw: wijkje met ongeveer 30 tiny houses voor permanente bewoning. In de Falgatuinen in Den Helder. Twee huisjes worden verhuurd door Woningstichting Den Helder; de andere huisjes zijn particulier eigendom op gehuurde grond. Naar de website >>>

- Minitopia, Den Bosch:
tijdelijk, experimenteel wijkje (tot 2O28) met veelal zelfgebouwde innovatieve, circulaire woonvormen. Elke laatste woensdag van de maand een rondleiding.  Zie ook hier >>>

Er zijn/komen meer Minitopia's in andere plaatsen. Volg de ontwikkelingen op Minitopia's eigen YouTube kanaal  

- Tiny Oevers Roosendaal (NB):
tien (tijdelijke) tiny houses (tot 2028). Initiatief van Minitopia. Meer lezen >>>
Interview met bewoners Stephanie en Stijn (nov. 2022)  >>>

- In een weiland in Sint Laurens/Middelburg ligt een tijdelijk Tiny House project aan met zeven huisjes; ze zijn sinds april 2023 bewoond. Interview >>> 

- Na vijf moeizame jaren, komt er vanaf zomer 2023 een groepje van vier tiny houses aan de Monnikenlaan in Naaldwijk  Interview >>>
                 
- Tiny House community Alkmaar: 5 huisjes. Maximaal vijf jaar. Vanaf april 2020 geven de bewoners rondleidingen, met uitleg over hun woonstijl. Doorgaans op elke 1e zaterdag van de maand, maar raadpleeg vooraf de website >>>

- Onderdeel van de ecologische wijk Lanxmeer in Culemborg is een wijkje met acht prefab tiny houses. Naar de website >>>

- Tiny Houses Midden Delfland:
Kluit! Een Tiny House gemeenschap met negen huisjes. Pilot voor vijf jaar. De bewoners houden af en toe een open dag. Website >>>     Facebook >>>

- Tiny Village Kleinhuizen, Zeist. Na een proefperiode van vijf jaar in Nieuwegein, verhuisden de negen tiny houses en hun bewoners eind 2019 naar een tijdelijke locatie in Zeist. Ook hier komen af en toe open dagen. Binnenkijken kan nu via de website Website >>>    Facebook >>>

- Tiny Houses Duinvallei, Katwijk aan Zee: tienjarig project. De bewoners van 8 huisjes mogen hun duurzame visie loslaten op het braakliggende terrein in de Zanderij. Met bloemen, planten en leuke projecten voor de buurtbewoners ontstaat er een groen en bloeiend park dat open is voor iedereen.  Facebook >>>

- Kattegat, Zwolle: tijdelijk
containercomplex aan de Oostzeelaan. De bewoners organiseren o.a. het Kattegatfestival. Meer daarover >>>   Facebookpagina >>>

- Tiny Houses Hengelo: Op het veld van de oude bierbrouwerij staan sinds 2020  tien tiny houses voor een periode van vijf jaar. De groep bestaat uit jonge gezinnen tot aan gepensioneerden. Facebook >>>     Uitgebreid interview >>>  

- 't Landjegoed:
circulaire tiny house woon-werkwijk, onderdeel van coöperatie Woldwijk in Ten Boer (Gron). Web: www.landjegoed.nl

- LiberTerra, Geestmerambacht (NH):
Op het terrein staan 10 huizen en een kenniscentrum. Het kleinste huisje is 23 m2, de grootste 62m2. Er zijn regeelmatig open dagen. 

- Buurtje met Tiny Houses (koop) in het Lievingerveld in Beilen (Dr). In ontwikkeling.  Facebook >>>

- In het Waterwinpark in Zeist ontstaat sinds najaar 2020 een buurtje met zes tiny houses. De bewoners betalen erfpacht aan de gemeente. De vergunningen en contracten gelden voor vijf jaar.  Meer >>>

- Tiny Houses Westpark, Groningen: burgerinitiatief voor een tijdelijke, duurzame Tiny-wijk (max. tien jaar). Op 1,5 ha komen vanaf eind 2020 zo'n 30 particuliere huisjes van maximaal 50 m2. Er is een wachtlijst. Website >>>

-
Klein Zuidbroek, Apeldoorn: tien off the grid tiny houses voor een periode van maximaal vijf jaar. Elk max. 28 m2 netto gebruiksoppervlakte. Website: kleinzuidbroek.nl  Reportage na een jaar bewoning >>> 

- Tiny House project Klein Dalem, Gorinchem (ZH): pilot met tien verplaatsbare Tiny Houses, max
30 m2. Voorlopig voor vijf jaar. Website: www.kleindalem.nl

In 2017 startte een bijzonder project met tien permanente kleine huisjes: Tiny Houses Techum. Een initiatief van de gemeente Leeuwarden. Nadere kennismaking >>>  Op Facebook >>>

Ook op andere locaties in Friesland zijn tiny houses gebouwd: Hurdegaryp (5) en Sneek (20). In Gorredijk loopt een initiatief voor zeven huisjes.  Een kort filmpje >>>

Calimero Wonen, in de nieuwe wijk Ecowieck in Ewijk (vlakbij Nijmegen): 28 huisjes (koop en sociale huur) voor permanente bewoning.   Naar de website >>>  
Interview met bewoners dd. mei 2024 >>>


KIJKTIP: een korte docu (15 min.) over klein, duurzaam en sociaal wonen in De Olstergaard (Olst), Minitopia (Den Bosch) en Buurtschap Ter Veld (Eindhoven). Hier te bekijken >>>
 
Meer Tiny House woonpropjecten >>>      Meer over Tiny Houses in Nederland >>>

Nieuwe publicaties rond 'anders' wonen

Recent verschenen informatieve en inspirerende publicaties rond 'anders' wonen.
Publicaties met *) zijn opgenomen in de bibliotheek van Omslag en voor uitleen beschikbaar.

*) Werkboek
‘Van solo naar samen’: informatief naslagwerk over allerlei vormen van collectief wonen in Gelderland. Hier gratis te downloaden


*) Anders Wonen: inspirerende verhalen en tips van woonpioniers. Samengesteld door de redactie van onlineplatform HetKanWel. Meer over dit boek >>> 


De Landelijke Vereniging Kleine Kernen stelde een praktische handreiking samen voor initiatiefnemers van gezamenlijke wooninitiatieven in kleine kernen. 27 pag. Gratis te downloaden.  Lees hier meer >>>


‘Financiering van burgercollectieven’. De belangrijkste bevindingen van een studiedag, aangevuld met voorbeelden uit de praktijk.
Samengesteld door CollectieveKracht, kennisplatform voor burgerinitiatieven. 18 pag. Download hier >>> 


*) Uitgewoond: waarom het hoog tijd is voor een nieuwe woonpolitiek. Door Cody Hochstebach. Meer over dit  boek >>>


*)  In Deventer is het eerste cohousingproject met acht tiny houses voor permanente bewoning in de sociale huur gerealiseerd. Met een gemeenschapshuis en een gezamenlijke tuin. Ter stimulering van nieuwe inititatiefnemers stelde Woonpioniers een informatieve brochure samen. Pdf hier downloaden >>>*) Pak Mokum Terug: woonstijd in een krakende stad. Over de (recente) geschiedenis van het kraken van panden en broodnodige inspiratie om in actie te komen.
Meer over dit boek >>>


*) Sociale architectuur over het sociale bouwproces van woongemeenschappen. Door Johan de Kleuver.
Meer over deze uitgave >>>

*) Samen wonen ontwerpen - Het recente archief van de Vlaamse Bouwmeester als inspiratiebron.  Meer over deze uitgave >>>

  
*)  Tiny Houses: van droom naar realiteit. Vanuit haar rijke ervaring bundelde Tiny House-pionier Marjolein Jonker tal van tips en tricks rond het realiseren van een eigen kleine huis. O.a. over waarom zou je tiny willen wonen, zelf ontwerpen of laten doen, financiering, ontspullen, hoe vind je een kavel? 240 pag. Meer over dit boek >>>

 
.
*)  Jubileumboek KIJK! - over de ontwikkeling van herbestemming van cultureel erfgoed. 220 pagina's met honderden foto’s, interviews en voorbeelden. 28 projecten worden uitgebreid beschreven. Uitgave van Stichting BOEiMeer over het boek >>>

*)  Operatie Wooncoöperatie  - over de ‘wooncoöperatie’ als een derde alternatief tussen huur en koop. Niet de individuele vraag ‘hoe wil ik wonen?’, maar het gezamenlijk vormgeven aan de vraag ‘hoe willen wij samenleven?’ valiz.nl

    *)  In Gemeenschap - bundel met beschrijvingen van ruim zestig leefgemeenschappen op religieuze grondslag, verspreid over heel Nederland. Aangevuld met informatie over verwante gemeenschappen en netwerken. Uitgave van Vereniging Religieuze leefgemeenschappen, december 2022.

Bevlogen wonen is een brochure met vagen en praktische tips  voor  woongemeenschapsbewoners, samengesteld door ervaringsdeskundige en coach Nelleke Drop. Om een idee te krijgen, je gedachten te laten gaan of zelf aan de slag te gaan.
Ook gratis te downloaden van de website >>>

 
*)   'Zeggenschap zonder bezit' gaat over de veertigjarige geschiedenis van woon-werkpand Tetterode in Amsterdam: de grootste woon-werkgemeenschap in Oud-West. Van anarchistisch kraakpand tot succesvol pioniersproject met betaalbare en alternatieve vormen van wonen en werken, met zelfbeheer en zelfwerkzaamheid. Meer >>> 
*)  Serie van 5 praktische brochures over aspecten van gemeenschappelijk wonen (door senioren). Uitgave van de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen 50+ (LVGO). 
Ook gratis te downloaden >>>


*) 'Minitiopia, ruimte voor je woonwens'. Over de experimentele bouw- en woonvormen in mini-staatje Minitopia in Den Bosch: compact, flexibel, kant en klaar of modulair.
 Meer >>>

*) Tiny Houses Living: een boek vol met heel veel verschillende tiny houses en tiny house locaties. Samengesteld door Monique van Orden (St. Tiny House Nederland). Ook verkrijgbaar als e-book als e-book.  Bestellen: www.bookspot.nl    Inkijkexemplaar: issuu.com


Cursussen rond wonen in een tiny house

Vanuit haar eigen ervaring met het oprichten van Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar, heeft Marjolein Jonker een online cursus ontwikkeld die Tiny House initiatiefgroepen stap voor stap loodst door het proces naar de oprichting van een stichting of (coöperatieve) vereniging. Niet alleen de keuze voor de rechtsvorm is een belangrijk onderwerp, ook de manier van organiseren en een hele reeks aan afspraken met elkaar over hoe je samen wilt gaan wonen. Van de cursus ‘Van initiatiefgroep naar wooncoöperatie’ is een versie voor individuele cursisten en een versie voor groepen. Marjolein Jonker is mede-oprichter en projectleider van Stichting Tiny House Nederland.
In 2023 verscheen haar boek .Tiny Houses: van droom naar realisatie'.

On-line basiscursus 'Jouw tiny house'
Tiny House-pioniers Marjolein Jonker en Monique van Orden ontwikkelden de verkennende on-line basiscursus Jouw Tiny House: van droom naar realiteit’, bestaande uit tien online lessen, vier cursusbijeenkomsten en toegang tot de supportgroep op Facebook. De basiscursus kost € 145,-.

Speciaal voor Vlaanderen
Er is veel overlap tussen de Nederlandse en Vlaamse situatie als het gaat om Tiny Houses, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Bijvoorbeeld waar het gaat om regelgeving. Daarom is er nu ook de online-basiscursus Jouw Tiny House – van droom naar realiteit – Vlaanderen. Kosten: € 145,-.


Off the grid wonen

Speciaal voor bouwers van een tiny house en anderen die ecologisch en of biobased willen bouwen, ontwikkelde Niels Gorisse de praktische cursus zelfvoorzienend off-grid: ,,Leer alle basisbegrippen over ecologisch isoleren, zonneboilers, regenwateropvang, waterfiltering, helofytenfilters, composttoiletten, zonnepanelen en meer. De cursus wordt op verschillende locaties in het land gegeven, maar ook on-line.  Meer >>>

Duitse GLS Bank verkent Nederland

Met de medefinancierng van sociaal-ecologische woon(werk)projecten in zelfbeheer, verkent de Duitse GLS Bank nu ook de mogelijkheden in Nederland. Een belangrijke financiële steun in de rug voor Ecodorp Boekel en het nieuwe Bajesdorp.

De Gemeinschaftsbank für Leihen und Schenken (GLS) werd in 1974 opgericht vanuit een antroposofische achtergrond. Het was de eerste sociale en ecologische bank in Duitsland die met zijn geld niet speculeert op de internationale financiële markten, maar onder zeer gunstige voorwaarden kredieten verstrekt aan duurzame ondernemers die sociaal, ecologisch en economisch zinvolle projecten willen creëren.

De GLS Bank is ook de ‘huisbankier’ van de wooncollectieven die zijn aangesloten bij het Mietshäuser Syndikat, een Duits initiatief, dat al ruim twintig jaar opereert als netwerk van groepen die collectief een woongebouw kopen en daar als individu hun woon- en/of werkruimte huren tegen een sociale huur. Het collectief blijft eigenaar. De aanpak is onder meer gebaseerd op collectieve aankoop en financiering, solidaire medefinanciering, zelforganisatie, zelfbeheer en het oprichten van een coöperatie door leden/bewoners (die alle mede-eigenaar zijn) voor het organiseren van onderhoud, besluitvorming etc.

Het eerste project in Nederland dat door de GLS Bank werd medegefinancierd is woonwerkpand Soweto in Amsterdam. Het volgende project dat in aanmerking kwam was Ecodorp Boekel, in 2023 gevolgd door de collectieve woon-werkbroedplaats Nieuw Bajesdorp in Amsterdam. Hopelijk zullen ook de Nederlandse ethische banken zich door de GLS Bank laten inspireren.

Om de kansen en mogelijkheden van collectieve aankoop van panden in zelfbeheer in Nederland te vergroten, werd in 2015 VrijCoop opgericht. Dit netwerk heeft inmiddels ook goede contacten opgebouwd met de GLS Bank.

Fllm (NL ondertiteld) met uitleg over het Mietshauser Syndikat >>>


LEESTIP: Reportage (april 2024) over de GLS Bank op de website van op De Correspondent: 'Huren te hoog? Deze Berlijnse buren bouwden hun eigen wijk'  Hier lezen >>>

Verslagen van Aanloopdagen bij Omslag 

Omslag organiseert op de eigen locatie in Eindhoven regelmatig DoenDenkDagen (v/h Aanloopdagen) rond een specifiek thema. Elke dag wordt ingeleid door een of meer personen vanuit de praktijk. De Aanloopdagen worden steevast zeer goed bezocht door deelnemers vanuit het hele land.

Van elke dag wordt een uitgebreid inhoudelijk verslag gemaakt.
DSC03595.JPG DSC03995.JPG

Meer over Aanloopdagen bij Omslag >>>

   

Omslag op Facebook

Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling heeft een eigen pagina op Facebook: facebook.com

Ook daar worden af en toe berichten gepost rond 'anders wonen en leven'.

Schapen op milieuproject Stoutenburg

Woonvormen
Vraag en aanbod groepswonen© 2008 Omslag, Hoogstraat 301a, 5654 NB Eindhoven. Tel. 040-2910295. | Deze site staat op de computer van dDH | Best viewed with Any Browser | | Eindredactie: Marta Resink