Praktische informatie voor ieder die wil wonen en leven in een ecologische en meer sociale omgeving, in een duurzaam huis, in een woongroep of leefgemeenschap


Servicepagina'sElektronische nieuwsbrief
Anders Wonen Anders Leven

Nu lezen
Gratis abonnementOp het gebied van anders wonen en leven vinden voortdurend allerlei ontwikkelingen plaats. Op deze pagina bieden we een selectie van nieuws, dat betrekking heeft op de thema's van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven. Raadpleeg voor aankondigingen van activiteiten de agenda.Reacties

Noteer hier vragen, opmerkingen, reacties en suggesties voor de redactie van deze website.
Als u een antwoord wilt, vermeld dan ook uw mailadres. Klik daarna op 'Verzenden'.Servicepunt
Anders Wonen Anders
         Leven
Een initiatief van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling

Actueel nieuws en prikborden


Nieuwsbrief #121 'Anders Wonen Anders Leven' is uit!

Op 4 oktober 2017 verscheen weer een verse elektronische nieuwsbrief Anders Wonen Anders Leven. Ook editie #121 is weer rijk gevuld met actueel nieuws en korte berichten betrekking tot 'anders' wonen en leven en duurzaam bouwen. In deze nieuwsbrief veel over ontwikkelingen rond wonen in een klein huis, en er staan veel nieuwe gemeenschapelijkwonen-projecten in de steigers.

De nieuwsbrief biedt naast veel nieuws ook de vaste rubrieken 'Nieuwe initiatieven rond gemeenschappelijk wonen', Woongroepen zoeken bewoners' en 'Kennismaken met projecten'. Er is aandacht voor actuele ontwikkelingen rond duurzaam bouwen en nieuws over verwante ontwikkelingen in andere landen.

Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.

Belangstellenden kunnen zich gratis abonneren op rechtstreekse toezending.

De nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd naar ruim 4.400 belangstellenden, voornamelijk in Nederland en Vlaanderen.

De Nieuwsbrief Anders Wonen Anders Leven wordt samengesteld door het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, een initiatief van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling.

De eerstvolgende editie verschijnt eind medio november 2017.

Stuur nieuws, oproepen, aankondigingen en reacties naar: marta (at) omslag.nl

Een abonnement op de nieuwsbrief is gratis. Een vrijwillige donatie wordt zeer op prijs gesteld - donateurs worden (desgewenst) vermeld op de website.

Ook het tijdschrift ZOZ, uitgave van Omslag, bevat telkens een vaste rubriek met nieuws rond 'anders' wonen en leven. Proefnummer aanvragen >>>Omslag ontvangt Jaarprijs 2017 van De Twaalf Ambachten

Op 22 september ontving het team van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling de Jaarprijs 2017 van Stichting De Twaalf Ambachten, centrum voor milieuvriendelijke technieken. De uitreiking  vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in de tuin van Omslag.

Voorzitter Sietz Leeflang van De Twaalf Ambachten deelde het nieuws op 15 september persoonlijk telefonisch mede ,,De prijs is bedoeld als ondersteuning en jullie moeten die opvatten als ons bescheiden eerbetoon voor 23 jaar leggen van ontelbare contacten tussen mensen die gewoon iets willen doen aan het wereldomvattende milieuprobleem, mensen die zich inspannen als activist voor vrede en gerechtigheid en dan de steeds groter wordende groep 'doeners' die een eigen leef- en werkomgeving willen scheppen. Persoonlijk dank ik jullie ook voor je enorme inspanningen op internet! Ik was er graag bij geweest, maar fysiek is verplaatsen er voor mij er niet meer bij. Ik wens jullie veel succes en nog vele jaren voortzetting van jullie belangrijk werk.'' 

De oorkonde werd overhandigd door Wim van Overbeeke en Frans Wildenborg, bestuursleden van De Twaalf Ambachten. Beide hebben hun sporen ook ruim  verdiend in de duurzaamheidsbeweging. Frans Wildenborg noemde maar liefst tien redenen waarom Omslag de Aanmoedigingsprijs van De Twaalf Ambachten verdiend heeft. www.omslag.nl

De medewerkers van Omslag voelen zich bijzonder vereerd met deze mooie erekenning. Meer >>>

Het bijbehorende geldbedrag van 500 euro was 's ochtends al op de bankrekening van Omslag bijgeschreven.
Omslag presenteert nieuwe poster over ecologisch eten

Om het gebruik van ecologisch voedsel breder onder de aandacht te brengen, liet Omslag een prachtige kleurenposter maken over de uitgangspunten van ecologisch eten.

Na een oproep in ZOZ meldde grafisch ontwerpster Ellen Karis zich om een poster te ontwerpen, waarin de belangrijkste uitgangspunten van ecologisch eten op een kleurrijke en compact-informatieve manier zijn vormgegeven. De uitgangspunten zijn: gezonde landbouw, plantaardig eten, aandacht voor grondstoffen, onbewerkt eten, eten van het seizoen, eten uit de buurt, optimale schaal, milieuvriendelijke voedselproductie en: neem de tijd.

De posters zijn beschikbaar in de formaten A4, A3 en A4; het A3 fomaat wordt al veel besteld om te gebruiken als placemat. Bestellen >>>      Strobouw binnen (collectief) particulier opdrachtgeverschap

Vanwege de toenemende vraag om advies, organiseert Strobouw Nederland vanaf 20 september de cursus particulier opdrachtgeverschap, speciaal voor mensen die individueel of gezamenlijk zelf een (stro)huis of -wijkje willen bouwen. De cursus bestaat uit zes avonden, in Vleuten.

De cursus is gericht op mensen die, individueel of gezamenlijk, nadenken over of van plan zijn zelf een (stro)huis te gaan bouwen; als opdrachtgever een huis te laten bouwen; met anderen een (woon)gebouw/woonwijk willen ontwikkelen en zich te verdiepen in wat er komt kijken bij het ontwikkelen/realiseren van een gebouw/wijk.

De cursus bestaat uit zes avonden in Vleuten (U) en heeft een looptijd van 12 weken: iedere twee weken een avond: vier avonden over opdrachtgeverschap in een bouwproject; twee avonden over duurzaam bouwen met natuurlijke materialen en wat daarmee samenhangt. Elke bijeenkomst wordt ingeleid door een praktijk-/ervaringsdeskundige. Daarnaast zal, in de vorm van een informatiemarkt/presentatie en ‘oefeningen’, kennis/informatie beschikbaar worden gemaakt. In de periode tussen de avonden wordt gewerkt aan praktijkopdrachten, die zoveel mogelijk een relatie hebben met eigen bouwwensen van de cursisten.

In de cursus komt aan bod: 1.  Van droom tot idee/plan: wat allemaal kan… en wat mag? 2:  Gezond en veilig: proces en procedures. 3: Van plan tot bouw : contractering en financiering. 4: Bouwen: kwaliteitsborging. 5: Duurzaamheid: duurzaamheidsdimensies en -oplossingen, en 6: De praktijk, met bezoek aan  een duurzaam gebouwde woning. 

Deelname kost 375 euro voor leden van Strobouw Nederland; niet-leden betalen 475 euro.
Meer over deze cursus: strobouw.nlZet je woon-dromen in de steigers

Op zaterdag 21 oktober organiseert Bureau Viertel in de Strowijk in Lent de bijeenkomst 'Zet je woon-dromen in de steigers'. Voor mensen die bezig zijn of willen gaan met het opzetten van een gemeenschappelijk wooninitiatief in zelfbeheer.

Bureau Viertel, voortgekomen uit de bouw van de Strowijk in Lent, legt zich toe op het ondersteunen van mensen en initiatieven die in eigen beheer een (ecologisch) woonproject willen opzetten. Ook gemeenten en woningcorporaties kunnen bij Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra terecht voor goede raad, trainingen en nuttige contacten.
Op 21 oktober organiseert Viertel de bijeenkomst ‘Zet je dromen in de steigers’, voor startende initiatieven en andere betrokken belangstellenden. Hoe begin je aan een initiatief? Waar loop je allemaal tegenaan, waar moet je rekening mee houden, welke fases moet je doorlopen en hoe stel je een groep samen? Hoe beslis je als groep en hoe hou je de vaart erin? En: hoe vind je samenwerking met derden zoals gemeente, woningcorporatie en architect?

De bijeenkomst vindt plaats in gemeenschapshuis De Kleine Wiel in Strowijk IEWAN in Lent (Nijmegen) van 11.00 tot 17.00 uur. Deelname kost 30 euro (minima betalen 20 euro), inclusief koffie, thee, iets lekkers en soep. Tijdig aanmelden. Meer over deze dag: bureauviertel.nl/

NB: De bijeenkomst op 21 oktober is volgeboekt. Op 4 november 2017 komt er eenzelfde dag op dezelfde locatie.Bouw mee op de Hobbitstee!

Bij Leefgemeenschap De Hobbitstee in Drenthe is de nieuwbouw van een duurzaam dubbel woonhuis gestart. In elke fase van de bouw kunnen ook vrijwilligers meebouwen en al doende veel ervaring opdoen.

De Deel wordt super-duurzaam huis met twee zelfstandige woonunits, een flexibele indeling en een ‘geDEELde’ kas (totaal 250 vierkante meter). Het ontwerp maakten de bewoners zelf, met professionele begeleiding van architect Césare Peeren van SuperUse Studios. Deze Studio heeft zich gespecialiseerd in flexibel en circulair bouwen, met – waar mogelijk – gebruik van lokaal aanwezige (rest)materialen en natuurlijke bouwmaterialen en zelfvoorzienend op het gebied van energie, watervoorziening en –zuivering. De (goedgekeurde) bouwtekeningen zijn niet hamervast; er is ruimte om tijdens de bouw wat van de maten af te wijken als er geschikte ramen, deuren, kozijnen of ander bouwmateriaal beschikbaar komt.

De betonnen fundering. opgemetseld met stoeptegels, ligt inmiddels en ook de buitenmuren uit houtskelet en stro en dak zijn ook al geplaatst. Begin augustus werden door een hele ploeg mensen (rogge)strobalen geoogst op het een akker op 267 meter afstand. De hele zuidgevel bestaat uit glas en zal deels worden gebruikt voor het telen van groenten en kruiden. In het ontwerp zijn ook principes van permacultuur toegepast.

Meehelpen met de bouw
De bewoners van de Hobbitstee bouwen het huis zoveel mogelijk ook zelf,  maar dat lukt niet zonder extra hulp. De bouw verloopt in zes fasen, waarvoor telkens  ook mensen met andere expertises nodig zijn. Er wordt een bouwblog bijgehouden met foto's en filmpjes.
Wie tijd heeft om stevig mee te bouwen en zo mogelijk ook wat ervaring heeft, kan zich aanmelden als vrijwilliger, bij voorkeur voor minimaal een paar weken. Er wordt samen gekookt en gegeten, met brood uit eigen bakkerij, paddenstoelen van eigen kweek en groenten uit eigen tuin. Meer over de nieuwbouw en voor aanmelden: www.dehobbitstee.org/nieuwbouw

NB: in editie 141 van het tijdschrift ZOZ tijdschrift voor doen-denkers staat een uitgebreid verhaal over de recente ontwikkelingen op De Hobbitstee. Proefnummer aanvragen>>>Immermoed: wonen en werken op de Utrechtse heuvelrug?

In Elst (U) staat een voormalig militair opslagterrein (MOB) te koop. Woongroep Immermoed (i.o.) heeft haar zinnen op dit terrein gezet, en maakt nu een plan om het aan te kopen. Er worden andere woongroepen gezocht om deze plannen mede te dragen.

Het beoogde terrein ligt op de Utrechtse heuvelrug en omvat 15 ha bos met 20 loodsen en grenst aan natuurgebied Plantage Willem III. Een groot deel van het terrein is al natuur (spontaan opgekomen bos). Het MOB- terrein wordt aangeboden door Rijksvastgoed, het natuurgebied is eigendom van het Utrechts Landschap. Rijksvastgoed vraagt geïnteresseerden om een bod uit te brengen; de inschrijving sluit op 12 oktober 2017. Meer over deze locatie >>>

Woongroep Immermoed bestaat nu uit tien personen die elkaar al lang kennen. Omdat het terrein voor deze groep te groot is en zij één grote woongroep geen goed idee vinden, zoeken ze andere groepen om het terrein te kunnen delen. De groep maakt nu een plan om het terrein aan te kopen en zoekt contact met andere woongroep(-en) die al voldoende onderling georganiseerd zijn.

Wonen en werken
In het huidige plan is er op het terrein ruimte voor maximaal 30 bewoners, verdeeld over drie woongroepen, die ieder twee loodsen ombouwen tot woonruimtes. Een aantal loodsen krijgt een gemeenschappelijke functie. De bedoeling is het terrein niet als Vereniging van Eigenaren aan te schaffen, maar een aparte vereniging op te richten die eigenaar wordt van het terrein. Iedereen die er woont of werk huurt van de vereniging. Web: immermoed.orgWelkom in Minitopia

Aan de Sint Teunislaan in Den Bosch ontwikkelt zich het tijdelijke wijkje Minitopia, met ruimte om experimenteel te bouwen en wonen.

Minitopia is een initiatief van Rezone, met steun van Droomstad Den Bosch en Woningcorporatie Zayaz. Op deze groene locatie mag worden geëxperimenteerd met vernieuwende woonvormen. Er staan al een Tiny House, een Millhome en een Wikihouse (open source bouwsysteem). Een van de huizen werd door de bewoners zelf binnen één maand voor 5000 euro in elkaar getimmerd. Er is ruimte voor meer bouwexperimenten. Alles is tijdelijk.

Rezone creëert projecten op het snijvlak van architectuur, stedelijke planning, kunst en nieuwe media. Minitopia is elke woensdag en vrijdag te bezoeken. Een filmpje: waveoftomorrow.com

Laatste nieuws: op 12 oktober 2017 wordt in Minitopia een nieuwe kant en klare microwoning van NEZZT geplaatst, waarvoor een bewoner wordt gezocht. Lees hier de oproep  >>>

Websites:rezone.eu/minitopia en Zayaz.nlNederlandse Tiny House Jamboree

Op 7 oktober vindt in Almere de eerste landelijke Tiny House Nederland Jamboree vindt plaats. Iedereen die iets heeft met kleine huisjes welkom is. 

Het wordt een feestelijke dag, waar je naast het bekijken van minstens vijftien Tiny Houses ook inspirerende lezingen kunt volgen, en op de informatiemarkt ideeën kunt opdoen voor de bouw van een eigen klein huis. Of je nu een dromer bent, een aspirant bewoner, bouwer, ambtenaar, medewerker van een wooncorporatie, of niet in een hokje past maar gewoon volslagen dol bent op kleine, slimme, mens- en milieuvriendelijke woningen. Vraag Tiny House bewoners de hemd van het lijf in de ‘Vraag & Antwoord’-sessie, geniet van live muziek terwijl je een hapje eet of glaasje drinkt en ontmoet mensen die je passie delen. Web: jamboree.tinyhousenederland.nl
De Jamboree wordt georganiseerd door Stichting Tiny House Nederland i.s.m. de gemeente Almere. Van 10.00 tot 18.00 uur tijdens de BouwEXPO Tiny Housing, in de Najadenstraat 3-5 in Almere Poort. De toegang is gratis.

De trefdag is tevens het slotevenement van de BouwEXPO Tiny Housing, van 30 september t/m 7 oktober.
Publieksmanifestateie BouwExpo Tiny Housing in Almere

Platform31, gemeente Almere, RVO en het Woningbouwatelier en het ministerie van BZK organiseren van 30 september t/m 7 oktober in Almere de Grote Tiny Publieksmanifestatie 'BouwEXPO Tiny Housing'.

Doel is het verkennen van de mogelijkheden van een serieuze bouwstroom van kleine huizen. Bezoekers kunnen kennismaken met de deelnemers en hun huisjes, die deels af en deels in aanbouw zullen zijn. Meer over deze manifestatie >>>

De manifestatie wordt op zaterdag 7 oktober afgesloten met een grote Tiny House Jamboree, georganiseerd door Stichting Tiny Houses Nederland.

Tijdens de expo is op dinsdag 3 oktober  een congres over klein wonen, waarin de huidige trends en goede voorbeelden worden gepresenteerd. 'Klein wonen, Grootse blik. Van 9:30-17:00 in de Kunstlinie Almere Flevoland, Esplanade 10. De dag wordt afgesloten met een excursie naar de BouwEXPO Tiny Housing, om na te borrelen en om woningen te bezichtigen. Deelname is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Meer >>>

Documentairemaker Robert Wiering heeft voor het programma Kunstuur van de AVRO/TROS bijna een jaar lang de ontwikkeling van de tiny houses in Nederland op de voet gevolgd. Zijn documentaire wordt op zondag 1 oktober van 17.40-18.05 uur uitgezonden op NPO 2. Ook via livestream in de Grote Manifestatie tent tijdens de Bouwexpo. Meer over deze docu >>>Ook gemeenten willen kleine huizen bouwen

In steeds meer gemeenten ontstaan initiatieven voor het bouwen van kleine huizen, in straatjes, wijken of losstaand.

In Hardegarijp (Frl) werd recent het eerste straatje met zeven kleine huizen bewoond. Een primeur voor Nederland. Het college van B&W van Haarlem heeft ingestemd met de plaatsing van 10 Tiny Tims op het terrein aan de Zwemmerslaan en ook de gemeente Lelystad wil zich op de woningmarkt profileren met Tiny Houses.
In Den Helder wordt de belangstelling gepeild voor 36 duurzaam gebouwde tiny houses in de Falgabuurt. De huisjes van ongeveer 30m2 zijn niet voor de verhuur. De gemeente Harderwijk wil graag in contact komen met mensen die in een (zeer) klein huis zouden willen wonen. Ook in Beverwijk en Aarle-Rixtel worden de mogelijkheden verkend.  De Stuurgroep Tiny Housing Twente spant zich in om in meerdere gemeenten in Twente wijkjes samen te stellen met tussen de 10 en 25 kleine woningen. Er lopen contacten met welwillende gemeenten.

Meer over deze en andere initiatieven in de nieuwsbrief Anders Wonen Anders Leven, en in het tijdschrift ZOZ.

Rapport 'Klein Wonen: trend of hype?'

Voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelde De Stec Groep het rapport 'Klein Wonen trend of hype?' op. Hoe kijken gemeenten, provincies en corporaties aan tegen deze trend en waar lopen zij in de praktijk tegenaan? Het rapport telt 34 pagina's en kan worden gedownload als pdf-bestand >>>Ook in Uden komt een Knarrenhof

Al een paar honderd belangstellenden hebben zich gemeld als toekomstig  bewoners van een Knarrenhof in Uden (NB). Woningbouwcorporatie Area Wonen (werkgebied Uden en Veghel) heeft zijn medewerking toegezegd.

Een Knarrenhof is een nieuw concept voor wonen in een hofje door ouderen, binnen de grenzen van de sociale huur. Knarrenhof stelt privacy en wooncomfort centraal in een veilige en afsluitbare hof. Ieder heeft een eigen voordeur, inpandige berging, terras, zolder en eigen afsluitbare schuur op het terrein. Door de combinatie van ouderwets burenfatsoen en 'noaberschap' voelt een bewoner zich nooit alleen. Met de gemeenschappelijke tuin en hobbyruimte is er namelijk mogelijkheid voor ontmoeting.
Een Knarrenhof is geen woongroep, want niets moet (!) gezamenlijk, maar het kan wel. De bewoners organiseren samen het onderhoud, de zorg, energie etc. met hulp van de landelijke Stichting Knarrenhof.
Alles wat ze zelf kunnen doen, doen de bewoners liever zelf. Want als je dat laat doen door gebruikers zelf, is het altijd actiever, leuker, beter en goedkoper. 

Ook in andere plaatsen in Nederland zijn Knarrenhofjes in voorbereiding, zoals bijvoorbeeld in Zwolle: knarrenhof.nl/waar. In Zutphen is een Knarrenhof in ontwikkeling met zowel koop- als huurwoningen.

Meer over Knarrenhof Uden: knarrenhof.nlStoutenburg sluit de deuren maar gaat verder

Na ruim 25 fantastische jaren als jaren Franciscaanse communiteit, trokken de bewoners van Milieuproject Stoutenburg eind september (noodgedwongen) deur definitief achter zich dicht. 

De groep gaat in drie verschillende richtingen verder. De langst wonenden, Guy Dilwegen en Cocky van Leeuwen, hebben in Amersfoort een nieuwe plek gevonden. De jongste vier gaan in een nog vrij te maken vleugel van het grote, oude Kruisherenklooster in Sint Agatha (gem. Cuijk) ‘Het Groene Kloosterhuis’ opzetten, waar op den duur meer mensen zullen kunnen aansluiten, en waar t.z.t. ook een activiteitenaanbod zal worden ontwikkkeld.  Voor het zover is moet er de komende drie jaren eerst nog erg veel werk worden verzet.

Over het dagelijks leven op Stoutenburg maakte Ferdinand Borger de film 'Een rijk leven' >>>.

Meer over de ontwikkelingen op en rond Stoutenburg staat in de laatste nieuwsbrief >>>  en in de allerlaatste Koetsier van StoutenburgAanloopdag bij Omslag over wooncoöperaties

Een wooncoöperatie is vorm van wonen waarin de zeggenschap en zelforganisatie van de bewoners voorop staat. Deze nieuwe vorm van (huur)wonen is in Nederland nog vrij nieuw. Daarom organiseerde Omslag op 25 maart 2017 een Aanloopdag over wooncoöperaties, met medewerking van Bernard Smits.

Tijdens deze Aanloopdag vertelde Bernard Smits, directeur van Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) en mede-initiatiefnemer van CoopLink over het hoe en waarom van wooncoöperaties: voor wie is het interessant? Wat komt er allemaal bij kijken als je een wooncoöperatie wilt oprichten en hoe vind je medestanders, contacten met de huidige verhuurder, en met welke juridische en financiële aspecten moet je rekening houden?

Het inhoudelijke verslag van deze dag is nu beschikbaar >>>Dorpslandgoed 't Eemgoed in Oosterwold

Dorpslandgoed ‘t Eemgoed in Oosterwold, tussen Almere en Zeewolde, is een concept van Sant en Solange Ruijter voor een kavel (optie) van 5 à 10 hectaren voor landschap, stadslandbouw, zelfvoorziening, woningen en gedeelde voorzieningen.

De ecobuurtschap wordt gevormd door kleine en grote woningen voor 70 à 100 huishoudens, met daarnaast (moes)tuinen, fruitgaarden, natuur, speel- en dierenweiden. De woningen kosten tussen € 125.000 en € 445.000 (VON).
Bewoners worden mede-landgoedeigenaar, met recht op  het volledige gebruik van alle gedeelde voorzieningen zoals schuren, stallen, ruimte voor flexwerken (ambacht, kunst, kennis), ontmoeting en logeerfaciliteiten. Er komt één type woning in vijf maten, van 30 tot 150 vierkante meter. De woningen zijn licht, comfortabel, energieneutraal, levensloopbestendig en worden  gebruiksklaar opgeleverd. Ze worden gebouwd als een ‘longhouse’, waarbij het landschap over de woningen heen loopt. De inschrijving voor het nemen van een optie werd in april 2017 geopend.

Op 1 juli startte de verkoop. Meer informatie: 085-3035815. Web: www.eemgoed.nlDraaiboomhof in Eindhoven

De Draaiboomhof, aan de rand van Philipsdorp in Eindhoven, is een particulier initiatief van twee buren met aan elkaar grenzende achtertuinen met oude bomen. Na overleg met de gemeente is het plan ontstaan om op de aangrenzende grond tien à vijftien woningen te realiseren met een privé-tuin of terras in aansluiting op een gemeenschappelijke hof.

De toekomstige buren vormen samen een (kopers)vereniging, waarbinnen het bouwplan wordt ontwikkeld, en die optreedt als officiële opdrachtgever voor het zelfbouwproject. Dit project staat open voor bewoners van alle leeftijden die er bewust voor kiezen een inspirerende, rustgevende en gezonde plek te creëren, die uitnodigt om op duurzame wijze te leven in aandacht voor de aarde, zichzelf en elkaar. Web: www.draaiboomhof.nlNieuwe leden welkom bij ecodorp Noordeland

Ecodorp Noordeland is een initiatief om een ecodorp te ontwikkelen in een landelijke omgeving in Noord-Oost Nederland. Mogelijk in Vlagtwedde.

Centraal in dit initiatief staan veerkracht, diversiteit en het opbouwen van een rijk web van verbondenheid. Met als doel een inspirerende woonvorm te creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, groentetuinen en een voedselbos. ,,Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en houdbaar zijn voor de toekomst''

De groep is bezig met een locatie in de gemeente Vlagtwedde. Nu er medewerking is van de gemeente en de provincie, wordt gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek.

Binnen het initiatief is ruimte voor mensen die zich willen aansluiten. Ook mensen die willen ondersteunen met specifieke deskundigheid zoals: een financieel adviseur, een fiscalist, een notaris, een jurist, een boekhouder, een websitebouwer/lay-outer, techneuten en eco-bouwers en een eco-architect  zijn van harte welkom.

Web: www.ecodorpnoordeland.nl

Meer nieuwe initiatieven in zeer verschillende stadia van ontwikkeling >>>Erfdelen door ouderen op het platteland

Erfdelen is een concept voor herbestemming van leegstaande boerderijen op het platteland tot een collectieve woonvoorziening.

Elke dag komen er op het Nederlandse platteland vijf boerderijen leeg. Tegelijkertijd groeit bij veel mensen de behoefte om kleiner te wonen, met meer mensen samen te wonen en elkaar te helpen. Tel daarbij op de noodzaak om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en de CO2 uitstoot te beperken. En als je dan ook nog de leefbaarheid van het platteland wilt vergroten, dan ligt het voor de hand dat er nieuwe plannen worden ontwikkeld.

Pieter Parmentier bedacht het concept 'Erfdelen’, waarbij een kleine groep oudere mensen samen een boerderij betrekt en voorzieningen deelt, zoals een eetkeuken, werkplaats, logeerkamers, wasserette en bibliotheek). Daarnaast heeft ieder een eigen kleine vrijstaand woning in of rond de boerderij. Een eerste pilot wordt momenteel ontwikkeld voor een locatie in Oost-Nederland. Web: www.erfdelen.nl

Interview met Pieter Parmentier >>>Rondleidingen door nieuwe ecologische woon(werk)projecten

Recent zijn verschillende nieuwe sociaal-ecologische woon(werk)projecten opgeleverd. De trotse bewoners - soms ook de bouwers - leiden belangstellenden graag in hun wijk. Daarbij vertellen ze over de totstandkoming en het bouwproces, maar natuurlijk ook over het dagelijks wonen en leven in hun wijk.- Wijk met 23 aardehuizen in Olst: eens per maand een rondwandeling door de wijk met uitleg over de achtergronden, het bouwproces en het huidige wonen in deze bijzondere wijk, die door de bewoners zelf werd ontwikkeld en gebouwd. Opgeleverd in 2014. 21 koop en 2 sociale huur. Start om 14:00 uur bij het parkeerterrein aan de noordzijde van de wijk, aan de Rietgors. Richtprijs € 3 p.p.. Geschikt voor deelnemers vanaf 12 jaar. Web: www.aardehuis.nl.

- Strowijk IEWAN in Lent: elke eerste zondag van de maand een rondleiding met uitleg in het eerste ecologische woon-werkproject in de sociale huursector,met zelfbeheer. Ontwikkeld en (goeddeels) zelf gebouwd door de bewoners. Opgeleverd in mei 2015. Start om 14:00 uur bij gemeenschapsgebouw De Kleine Wiel, Karl Marxstraat 101. www.iewan.nl.  Er zijn aparte bijeenkomsten voor potentiële woonbelangstellenden.

- Woongemeenschap Eikpunt in Lent (Nijmegen) biedt verschillende gelegenheden om nader kennis te maken: eens per twee maanden is er een rondleiding voor algemeen geïnteresseerden. Eerstvolgende datum: 2 september.
Daarnaast zijn de verdergaande informatiebijeenkomsten voor potentiële nieuwe bewoners. Data: 1 juli en 4 november. De pijlers van deze woongemeenschap zijn: meergeneratiewonen, stilte en bezinning, ecologisch en duurzaam en gemeenschapsvorming. Op de wachtlijst hebben dertigers en veertigers voorrang.
/www.woongemeenschapeikpunt.nl

- EcowijkMandora in Houten (U)
werd in mei 2017 opgeleverd. Ook hier zijn rondleidingen mogelijk. Eerstvolgende data: vrijdag 27 oktober en zaterdag 18 november. Vooraf aanmelden! Web:
www.ecowijkmandora.nl

Kijk voor meer rondleidingen en info-bijeenkomsten bij bestaande woonprojecten in de Aktie Agenda.

Nieuwe ecodorp-initiatieven in Nederland

Voortdurend ontstaan er nieuwe initiatieven voor het opzetten van een ecodorp in Nederland. De meeste groepen verkeren nog in een prille initiatieffase.

Nieuwe en lopende initiatieven in 2017 zijn:

- Ecodorp Bergen (NH): grond aangekocht; groep en plek in opbouw
- Ecodorp Boekel (NB): locatie in (voorlopig) gebruik; groep in opbouw, tijdelijke woningen
- Ecodorp Noordeland (Noord-Oost Nederland) - locatie op het oog in Vlagtwedde
- Anastasia-dorp in Borger Odoorn (Dr). Medio 2017 locatie aangekocht
- Ecodorp Gelderland (in prille ontwikkelfase, groepsvorming)
- Ekodorp Elst. Meer info via  hans ( at ) schaaij.eu  en op Facebook
- Ecodorp Veluwezoom  (pril initiatief uit 2016, alleen Facebookpagina)
- Ecostad Zwolle - bezig met groepsvorming
- EcoHof Texel - bezig met groepsvorming
- Ecodorp Limburg: 'Lowakimo' (geen website, uitgebreide folder op verzoek) Info: 06-46157821, lowakimo(at)gmail.com
- Eco aan de Zaan  (prille oriëntatiefase)

- Ecodorp Zeeland: pril initiatief, nog geen locatie, actief op Facebook
- Volwaardig Leven (afsplitsing van Anastasiadorp Twente, zoeken locatie)
- Ecodorp Akasha - nog zeer pril. Initiatiefnemers wonen in Loosdrecht: www.ecodorp-akasha.nl
- Ecodorp Natuurlijk Gaia in Venhorst/Boekel (NB). Pril initiatief
- Zelfbouw-ecodorp Terra Libertas in Groningen - opgestart in december 2015

Omslag houdt een (bij lange na niet volledig) overzicht bij van initiatieven-van-onderop.

Bekijk hier meer nieuwe initiatieven, die soms nog een in zeer pril stadium van ontwikkeling verkeren.
Ecodorp Boekel bouwt en zoekt nieuwe bewoners

De eerste twaalf volwassenen en drie kinderen wonen vanaf 1 april 2016 al (tijdelijk) op het terrein. En er is nog ruimte voor een paar bewoners in Ecodorp Boekel. Elke eerste zondagmiddag van de maand is er een informatiemiddag met uitleg en rondleiding.

Het eindplaatje ziet er fantastisch uit: een ecologisch dorpje met 35 zeer duurzame (zelfgebouwde?) huizen in drie organisch vormgegeven clusters, met een gemeenschapshuis en veel gedeelde voorzieningen. De bewoners leven er grotendeels zelfvoorzienend: met moestuinen, een permacultuur voedselbos, eigen duurzame energie-opwekking en waterzuivering, een boomhutten-hotel, educatiecentrum en allerlei andere bedrijvigheid.

De gemeente Boekel ziet de plannen ook wel zitten en heeft een kavel van zes ha beschikbaar waar het dorp zou kunnen worden gerealiseerd. Er kan welstandsvrij worden gebouwd en ook nog eens binnen de verruimde regels van de Crisis- en Herstelwet. De eerste vijf jaren kan de grond worden gepacht.

Begin mei 2015 werd met de gemeente Boekel een overeenkomst gesloten waarin onder meer is vastgelegd dat vanaf 1 juni dat jaar op het terrein tenten mogen worden neergezet en zal worden begonnen met de aanleg van het helofytenfilter en allerlei NUTS-aansluitingen. Inmiddels zijn er enkele provisorische bouwunits geplaatst en wonen de eerste pioniers ter plekke. Er is een begin gemaakt met de aanleg van een permacultuur-tuin en er wordt gebouwd aan een buurthuis. Als alles volgens plan verloopt, zullen in 2017 de eerste vijftien  woningen worden gebouwd.

Meehelpen, meer informatie en rondleidingen 
Bij de ontwikkeling, inrichting en bebouwing van het terrein zijn heel veel helpende handen nodig. Op vaste dagen in de week van worden meegewerkt.
Wie interesse heeft om in het ecodorp te komen wonen kan nog aansluiten! Elke derde zondag van de maand is er een informatiemiddag met rondleiding over het terrein voor potentiële toekomstige bewoners en andere belangstellenden.

De website biedt uitgebreide informatie en doet verslag van de vorderingen: www.ecodorpboekel.nl

Meer ecodorp(achtige) initiatieven in Nederland >>Meewerken aan Ecodorp Bergen

Nu de grond voor Ecodorp Bergen is aangekocht, is begonnen met de opbouw van het dorp. Veel mensen kunnen daaraan praktisch bijdragen.
 
In mei 2013 werd Ecodorp Bergen eigenaar van een 15 ha grote locatie aan de Groeneweg.  Het terrein was voorheen in gebruik als mobilisatiecentrum en vliegveld van Defensie. Het is weliswaar verontreinigd en er ligt ook flink wat beton, maar de toekomstige ecodorpers zijn er heel erg blij mee.

Ecodorp Bergen wordt een woon-werkgemeenschap met de ambities: versterken van natuurwaarden, duurzaam samenleven, ateliers en werkplaatsen, zelfvoorziening in voedsel en energie, beheer van het landschap en bijdragen aan duurzaam toerisme. Concreet betekent dat: duurzame huizen bouwen, gebouwen te bestemmen voor ateliers, theater, muziek, dans, tentoonstelling, restaurant, winkel, kringloop, healing, cursussen/seminars, werkplaatsen en gemeenschappelijke voorzieningen. Verder wordt ruimte geschapen voor recreatie, permacultuur tuinen, dieren, waterzuivering en het opwekken van duurzame energie.

De opbouw van Ecodorp Bergen is een proces waaraan ook veel vrijwilligers kunnen meewerken. Daartoe is er elke donderdag een meewerkdag en zijn er af en toe klusweekends. Tijdens het meewerken maak je ook kennis met het terrein en toekomstige bewoners en kun je het samenleven en werken in een community ervaren. Wie meerdere dagen achter elkaar meewerkt kan overnachten in de daarvoor bestemde gebouwen. Lees hier de laatste nieuwsbrief >>>
 
Voor belangstellenden is er elke eerste zondag van de maand om 14:00 uur een rondleiding over het terrein met uitleg van de plannen en vorderingen. Website: www.ecodorpbergen.nlNu te koop bij Omslag: de gids Diggers and Dreamers

De nieuwste editie van de gids 'Diggers and Dreamers' is nu verkrijgbaar bij Omslag. De gids (200 pagina's) biedt een uitgebreid overzicht van leefgemeenschappen en andere vormen van gemeenschappelijk wonen in Groot-Brittannië, naast inhoudelijke verhalen.

Diggers and Dreamers is al 25 jaar een bron van informatie en inspiratie voor dromers en doeners die zich willen oriënteren op leefgemeenschappen, cohousings en andere vormen van gemeenschappelijk wonen in Groot-Brittannië. De paperback staat barstensvol informatie over zeer uiteenlopende vormen van ‘communal living’ in steden, op het platteland, in ‘housing co-ops’, seculier, samen onder één dak, cohousings, woongroepen, seniorengroepen en nog veel meer.
Daarnaast bevat de gids informatie over het starten van nieuwe gemeenschappen en over het actief en levendig houden van bestaande groepen. Het belangrijkste deel van de gids is een opsomming van bestaande projecten, met informatieve beschrijvingen, foto’s, contactgegevens en eventuele mogelijkheden om een poosje mee te wonen en werken. In het Verenigd Koninkrijk is WWOOF-en erg populair.
De bijbehorende website www.diggersanddreamers.org.uk biedt veel extra informatie en een zoekmachine om projecten te zoeken.

Om de zeer hoge portokosten bij verzending vanuit Engeland te vermijden, heeft Omslag de 25ste editie van Diggers and Dreamers in de wederverkoop genomen. De gids telt 200 pagina's full color en kan via de webwinkel van Omslag worden besteld. Prijs: € 17,- plus € 2,- verzendkosten. Bestellen >>>

In het laatste nummer van ZOZ, tweemaandelijks tijdschrift van Omslag, wordt 'Diggers and Dreamers' besproken door Omslag-medewerkster Marta Resink, die recent een studiereis maakte langs woonprojecten in het Verenigd Koninkrijk. Lees meer >>>Startgids voor Samenhuizers

Samenhuizen is de Vlaamse term voor gemeenschappelijk wonen. Hoe zet je de eerste stappen voor een nieuw initiatief? Samenhuizen vzw maakte daarover de Samenhuizen Startgids, een zeer informatief werkboek voor co-housing en co-wonen. Ook te bestellen bij Omslag.

De Startgids is vooral gemaakt voor individuen en groepen die zelf een gemeenschappelijkwonen-project willen starten. Naast algemene informatie over de verschillende vormen van samenhuizen, volgen hoofdstukken die stap voor stap de aanpak beschrijven: de aanloop: drie pijlers, hoe vind ik een startgroep, de grondvesten, structureren van het proces en de mate van participatie tijdens de ontwikkeling. Hoofdstuk 3 gaat over de juridische en financiële aspecten. Dit hoofdstuk is op onderdelen anders dan de situatie in Nederland, maar is wel informatief. Zoeken naar een geschikte locatie komt in het vierde hoofdstuk aan bod: ruimtelijke ordening, welke informatie heb je nodig, kopen, ontwerp en bouwen of verbouwen. Het laatste hoofdstuk gaat over ‘de groep’: vergaderen, groepsprocessen, nieuwe bewoners en mogelijke spanningen en conflicten.

Je kunt goed merken dat deze brochure vanuit de praktijk is geschreven, en herschreven. In het verleden heeft Omslag een eerdere versie van deze startgids in de wederverkoop genomen. We hebben nu besloten ook de nieuwste versie in het Omslag-winkeltje op te nemen. De brochure kwam tot stand met steun van de Vlaamse overheid en het Luchtkasteelfonds. De Startgids is ook integraal beschikbaar als bestand op de website van Samenhuizen: www.samenhuizen.be/startgids

 Nu ook te bestellen bij Omslag!. Prijs: €. 15,-. Bestellen: www.omslag.nl

Een uitgebreide recensie van deze Startgids staat in ZOZ 132, uitgave van Omslag. Proefnummer aanvragen >>>

In 2014 maakte Samenhuizen vzw de zeer informatieve brochure 'Senior Samenhuizen', over groepswonen van ouderen in Nederland. Ook deze brochure is bij Omslag te bestellen. Meer >>>Aanloopdag 'Opzetten van een sociaal-ecologisch woonproject in zelfbeheer'

Op zaterdag 1 oktober 2016 organiseerde Omslag in Eindhoven een Aanloopdag rond het opzetten van een sociaal-ecologisch woonproject in zelfbeheer. Ervaringsdeskundigen Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra, betrokken bij Strowijk IEWAN, vertelden vanuit hun ervaringen. En ze presenteerden een nieuwe workshop.

Strowijk IEWAN  in Lent (bij Nijmegen) is de eerste ecologische woonwijk in Nederland, die door de bewoners zelf werd geïnitieerd en (deels) gebouwd in samenwerking met een woningcorporatie. Het leverde een prachtig project op met woningen van verschillende grootte in zelfbeheer binnen de sociale huursector. Hanneke Beld en Mare Nynke Zijlstra zijn vanaf het eerste keukentafelgesprek (1999) tot aan de oplevering (2015) betrokken bij Strowijk IEWAN. Ze wonen er ook. Vanaf het allereerste begin hebben de toekomstige bewoners de regie stevig in eigen hand gehouden en ze hebben hun huizen goeddeels zelf gebouwd met hulp van heel veel vrijwilligers.

Tijdens deze Aanloopdag vertelden Hanneke en Mare Nynke over de totstandkoming van Strowijk IEWAN en over de samenwerking met Talis. Daarna onthulden ze hun plannen met Bureau Viertel, met aansluitend de try-out van een workshop voor startende groepen, waaraan alle deelnemers actief en enthousiast deelnamen.

Lees hier het inhoudelijke verslag van deze zeer informatieve dag >>>
Verslagen van Aanloopdagen bij Omslag 

Omslag organiseert op de eigen locatie in Eindhoven regelmatig Aanloopdagen rond een specifiek thema. Elke dag wordt ingeleid door een of meer personen vanuit de praktijk. De Aanloopdagen worden steevast zeer goed bezocht door deelnemers vanuit het hele land.

Van elke dag wordt een uitgebreid inhoudelijk verslag gemaakt.

DSC03995.JPG DSC03595.JPG DSC03615.JPG

Meer over Aanloopdagen bij Omslag >>>


ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers 

ZOZ is het tweemaandelijks tijdschrift van Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling. Elk nummer bevat ook nieuws en artikelen rond 'anders' wonen en leven.

ZOZ 141 verscheen eind augustus 2017. Bekijk hier de inhoudsopgave van ZOZ >>>

Elke twee maanden brengt Omslag het papieren tijdschrift ZOZ uit: 48 pagina's boordevol nieuws en verhalen van en over mensen die werken aan een kleurrijke, duurzame samenleving. Ook: boek- en filmrecensies, lekkere vegetarische recepten, oproepen en de uitgebreide Aktie Agenda.
Elk nummer van ZOZ bevat ook altijd verschillende bijdragen over 'anders' wonen en leven, en een vaste rubriek met nieuws van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven.

Een jaarabonnement op ZOZ kost € 17,50-  (€ 25- voor abonnees buiten Nederland). Ook als losse nummers te koop,

Vrijblijvend nader kennismaken met ZOZ?  Vraag een proefnummer >>>


Omslag op Facebook

Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling heeft een eigen pagina op Facebook: facebook.com

Ook daar worden af en toe berichten gepost rond 'anders wonen en leven'.


Schapen op
        milieuproject Stoutenburg

WoonvormenVraag en aanbod

Prikborden van anderen     ^© 2008 Omslag, Hoogstraat 301a, 5654 NB Eindhoven. Tel. 040-2910295. | Deze site staat op de computer van dDH | Best viewed with Any Browser | | Eindredactie: Marta Resink