Vrijdag 7 juni: Vuur & Soep &
No Waste & Muziek
EINDHOVEN
- Op vrijdag 7 juni 2024 is er een bijzondere Vuur
& Soep in de tuin
van Omslag. Je bent welkom vanaf 16:00. Er staan verse
FairTrade koffie, kruidenthee en bio sapjes klaar.
We organiseren deze Vuur &
Soep samen met Fair
No Waste (voorheen de Wereldwinkel). Op deze
avond staat het thema Stop Verspilling centraal.
En we gaan samen muziek maken...
Het concept van
Vuur & Soep is als vanouds: iedereen die
komt neemt zelf ingrediënten mee om samen een
vegetarische soep en salades te maken. Een mooie
gelegenheid ook om je koelkast leeg te maken.
Als je wat eerder komt, kun je in de tuin
kruiden en wilde planten en bloemen oogsten voor in de
soep, salade of kruidenboter.
Alle meegebrachte
lekkernijen worden verzameld op een tafel. We
snijden de groenten en maken samen salades. Er is versgebakken brood.
Om 17:00 steken we het
vuur aan. Daarboven hangt een grote pan, waarin
we de soep maken.
Iemand
vertelt het wonderbaarlijke verhaal van de
soepsteen.
Daarna is er voor
iedereen een grote kom soep. En ieder stelt zelf nog
een bordje met eten samen. We eten rond het vuur. Er
vinden (nieuwe) ontmoetingen plaats en er worden
verhalen uitgewisseld.
Mocht het onverhoopt regenen, dan
schuilen we onder het afdak of onder grote parasols.
Samen creatief met afval
Deze
Vuur & Soep-avond staat in het teken van 'Stop
verspilling'. Medewerkers van Fair-NoWaste zijn aanwezig om te vertellen over hun
initiatieven op buurtniveau sinds de Wereldwinkel begin
dit jaar haar deuren sloot.
Zo organiseert Fair-No Waste activiteiten om
samen met volwassenen, jongeren en kinderen op een
creatieve manier verspilling tegen te gaan en
bewustzijn te creëren. Bijvoorbeeld:
muziekinstrumentjes maken uit afvalmateriaal. Daarmee
gaan we zelf ook aan de slag. Laat je verrassen.
Er was altijd al een
fijne samenwerking tussen Omslag en de Wereldwinkel,
en we zijn blij dat zij hun missie voortzetten onder
de naam Fair-No Waste:
broedplaats voor FairTrade en NoWaste
activiteiten. De Sustainable
Development Goals (SDG's) zijn daarbij leidend.
Stop verspilling
Op 7 juni vertellen medewerkers van Fair-No Waste over hun
activiteiten op wijkniveau om samen met volwassenen,
jongeren en kinderen op een creatieve manier
verspilling tegen te gaan en bewustzijn te creëren.
Dat gebeurt vaak in de vorm van actieve
workshops, en die kunnen betrekking hebben op
allerlei aspecten, van voedsel tot kleding, maar ook
upcycling van afgedankte spullen of creativiteit met
restmaterialen en papier.
Over voedselverspilling
Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander
ruim 33 kilo eten weg; dat is zo'n 9 procent van ons
gekochte eten en het komt neer op 140 euro aan voedsel.
Vooral brood, zuivel, aardappelen, groenten en fruit
verdwijnen vaak in de afvalbak. Alle Nederlandse
huishoudens samen verspillen daarmee 590 miljoen kilo
goed voedsel. Dat zijn duizenden vrachtwagens vol!
Daarnaast gieten we ook nog eens zo'n 65 liter drinken
door de gootsteen. (bron:
Milieu Centraal)
Meer nieuws
|