OMSLAG

Welkom

Nieuws

Omslag: wie we zijn en wat we doen

Omslag bezoeken

Servicepunt Anders Wonen en Leven

Activiteiten bij Omslag

Workshopruimte huren
 
Webwinkeltje/bestellen

Omslag-bibliotheek

 
Vacatures her en der

Inspirerende films

Advertenties/oproepen

 
ContactOmslag is een landelijke, niet-gesubsidieerde onafhankelijke
organisatie.

Steun Omslag met
een gulle donatie:
NL66 TRIO 0784 8731 86 t.n.v. Omslag, Eindhoven


Vrijdag 7 juni: Vuur & Soep & No Waste & Muziek

EINDHOVEN - Op vrijdag 7 juni 2024 is er een bijzondere Vuur & Soep in de tuin van Omslag. Je bent welkom vanaf 16:00. Er staan verse FairTrade koffie, kruidenthee en bio sapjes klaar.

We organiseren deze Vuur & Soep samen met Fair No Waste (voorheen de Wereldwinkel). Op deze avond staat het thema Stop Verspilling  centraal. En we gaan samen muziek maken...

Het concept van Vuur & Soep is als vanouds: iedereen die komt neemt zelf ingrediënten mee om samen een vegetarische soep en salades te maken. Een mooie gelegenheid ook om je koelkast leeg te maken.

Als je wat eerder komt, kun je in de tuin kruiden en wilde planten en bloemen oogsten voor in de soep, salade of kruidenboter.

Alle meegebrachte lekkernijen worden verzameld op een tafel. We snijden de groenten en maken samen salades. Er is versgebakken brood.

Om 17:00 steken we het vuur aan. Daarboven hangt een grote pan, waarin we de soep maken.


Iemand vertelt het wonderbaarlijke verhaal van de soepsteen. 

Daarna is er voor iedereen een grote kom soep. En ieder stelt zelf nog een bordje met eten samen. We eten rond het vuur. Er vinden (nieuwe) ontmoetingen plaats en er worden verhalen uitgewisseld.

Mocht het onverhoopt regenen, dan schuilen we onder het afdak of onder grote parasols.


Samen creatief met afval

Deze Vuur & Soep-avond staat in het teken van 'Stop verspilling'. Medewerkers van Fair-NoWaste (voorheen de Eindhovense Wereldwinkel) zijn aanwezig om te vertellen over hun initiatieven op buurtniveau sinds de Wereldwinkel begin dit jaar haar deuren sloot. ( www.fair-nowaste.nl )

Zo organiseert Fair-No Waste activiteiten om samen met volwassenen, jongeren en kinderen op een creatieve manier verspilling tegen te gaan en bewustzijn te creëren. Bijvoorbeeld: muziekinstrumentjes maken uit afvalmateriaal. Daarmee gaan we zelf ook aan de slag. Laat je verrassen.

Er was altijd al een fijne samenwerking tussen Omslag en de Wereldwinkel, en we zijn blij dat zij hun missie voortzetten onder de naam Fair-No Waste: broedplaats voor FairTrade en NoWaste activiteiten.  De Sustainable Development Goals (SDG's) zijn daarbij leidend.

 
Stop verspilling

Op 7 juni vertellen medewerkers van Fair-No Waste over hun activiteiten op wijkniveau om samen met volwassenen, jongeren en kinderen op een creatieve manier verspilling tegen te gaan en bewustzijn te creëren. Dat gebeurt vaak in de vorm van actieve workshops, en die kunnen betrekking hebben op allerlei aspecten, van voedsel tot kleding, maar ook upcycling van afgedankte spullen of creativiteit met restmaterialen en papier.

Over voedselverspilling

Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander ruim 33 kilo eten weg; dat is zo'n 9 procent van ons gekochte eten en het komt neer op 140 euro aan voedsel. Vooral brood, zuivel, aardappelen, groenten en fruit verdwijnen vaak in de afvalbak. Alle Nederlandse huishoudens samen verspillen daarmee 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vrachtwagens vol!  Daarnaast gieten we ook nog eens zo'n 65 liter drinken door de gootsteen.  (bron: Milieu Centraal)Meer nieuws          ^   © 2019 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - contact