OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties

Omslag in tekst en beeld 2004


In 2004 bestond Omslag tien jaar! We vierden het met een gezellige Open Dag en met de instelling van het Zonnefonds. Vier nieuwe projecten stonden op stapel, de Aktie Agenda onderging een metamorfose en we begonnen met de voorbereidingen voor een landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven. En op de laatste zaterdag van november was het voor de tiende keer Niet-Winkeldag.

1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019

1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010

Tien jaar Omslag!

In 2004 jaar bestond Omslag tien jaar! We gaven het jubileumjaar een motto mee: 'Naar een zonnige toekomst!'. Hiervoor maakten we een speciaal logo. 

Het Zonnefonds
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan stelden we het Zonnefonds in: op de giro konden kleine en grote giften worden overgemaakt voor de aanschaf van zonnepanelen voor de Omslag-werkplaats. Donateurs konden op de achterkant van hun acceptgirokaart een persoonlijke mededeling noteren. Dit leverde honderden fleurige (en hartverwarmende) wensen op, die we tijdens het Open Huis op 17 april op een groot paneel zichtbaar maakten.
In het voorjaar van 2005 gaan we de zonnepanelen aanschaffen. Gezien de enthousiaste reacties op het Zonnefonds, worden het drie of misschien zelfs vier panelen!




Het Omslag-'winkeltje'


De ingang van Omslag, aan de Hoogstraat 301a


Een kijkje in de bibliotheek

Open Huis
Op zaterdag 17 april stonden de deuren van de werkplaats voor duurzame ontwikkeling open voor de donateurs, abonnees op ZOZ en overige sympathisanten van Omslag. Het was een gezellige dag met tal van ontmoetingen met oude bekenden en veel 'nieuwe' gezichten. Centrale plek was de Omslag-tuin, die de hele dag baadde in de zon. Omslag-medewerkers Ellen Wokke en Frans Leonard Hummelman legden de dag fotografisch vast.



Marta Resink geeft bezoekers uitleg in de grote Omslag-werkruimte, tijdens het Open Huis


Ontmoetingen in de tuin tijdens het Open Huis


Computer-netwerk en Linux

De in 2003 ingezette omschakeling naar een intern computernetwerk en de overschakeling op Linux vroeg ook in 2004 nog een forse tijdsinvestering. Maar alles lukte! Omslag's computerproject werd zelfs opgenomen als voorbeeldproject op de website van Disc, een initiatief dat maatschappelijke organisaties wil helpen bij het gebruik maken van goedkope 'open source'-software.

Volop nieuwe plannen
Mede dankzij de toekenning van enkele subsidies, konden we in 2004 enkele langgekoesterde plannen gaan uitwerken: het opzetten van een Landelijk Servicepunt op het gebied van Anders Wonen-Anders Leven, een 'facelift' voor de Aktie Agenda en bredere bekendheid voor de Wereldmaaltijd. En natuurlijk besteedden we extra veel aandacht aan de tiende (!) Nederlandse Niet-Winkeldag, op zaterdag 27 november.

Landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven
Het hele jaar werkten we aan het opzetten van een Landelijk Servicepunt Anders Wonen-Anders Leven. In de Omslag-bibliotheek kwam een uitgebreide verzameling boeken, bladen, nieuwsbrieven, folders, knipsels en foto's van allerlei ecologische woon-werkprojecten en leefgemeenschappen, ekowijken, panden in zelfbeheer en nog veel meer inspirerende informatie. Ook schaften we voor het Servicepunt apparatuur aan om video's en dvd's te kunnen bekijken. Het nieuwe Servicepunt zal vanaf 2005 op twee middagen per week worden opengesteld voor publiek.



Een greep uit de collectie van het Servicepunt


De bibliotheek in opbouw (met uitzicht op de Omslag-tuin)

Het Servicepunt wordt begeleid met een zeer uitgebreide en informatieve website, met tal van links naar projecten, koepelorganisaties en netwerken in binnen- en buitenland. Vaste rubrieken op de website zijn: leefgemeenschappen, woon-werkprojecten, ecodorpen en -wijken, woongroepen en collectieven, Centraal Wonen, Groepswonen van ouderen, kraken en mobiel wonen, meewerk- en meeleefplekken en voorbeelden van sociale duurzaamheid. Daarnaast bevat de website aparte pagina's met een Agenda, actueel nieuws en prikborden; goede raad en advies, boeken en bladen, ecologisch bouwen en wonen en suggesties voor ecologisch leven en kritisch consumeren. Tijdens het bouwen van de website kon al volop worden meegekeken. Dat leverde veel leuke en nuttige reacties op. De lay-out van de website onderging begin 2005 ook nog een verrassende metamorfose!


De website van het Servicepunt is in aanbouw


Workshop 'Waarom anders wonen?'

Begin 2004 ontwikkelde Omslag een nieuwe workshop 'Waaróm anders wonen?', bedoeld om erachter te komen welke behoeften en drijfveren er zoal achter het zoeken naar een Ander soort woonplek liggen. Omslag-medewerkster Marta Resink testte deze nieuwe workshop begin maart uit tijdens een ontmoetingsweekend van de vereniging Ecodorp. De workshop sloeg goed aan en wordt nu aangeboden aan bestaande (initiatief)groepen. Bij voorkeur op de eigen locatie van Omslag in Eindhoven, maar het kan ook elders.

15 jaar Aktie Agenda
De Aktie Agenda - een intensief samenwerkingsproject van Omslag en Socia Media - bestond in 2004 vijftien jaar. De eerste maanden van 2004 werkte Omslag-medewerker Dick Verheul hard aan een nieuwe lay-out. Ook ontwikkelde hij speciale programmatuur waarmee iedereen voortaan zelfstandig nieuwe activiteiten in de Aktie Agenda kan invoeren. En de agenda kreeg een zoekfunctie op datum, plaatsnaam en thema. De Aktie Agenda-nieuwe stijl werd op 1 mei gepresenteerd. Naast een nieuwe lay-out, kreeg de Agenda kreeg ook een nieuw logo en een eigen domeinnaam: www.aktieagenda.nl




Aktie Agenda 'oude stijl'


Vanaf 1 mei de vernieuwde Aktie Agenda

Tijdens de Pinksterlanddagen in Appelscha werd de Aktie Agenda-nieuwe stijl voor het eerst aan een breder publiek gepresenteerd door Omslag-medewerkster Ellen Wokke en Boyd Noorda van Socia Media. Belangstellenden konden ter plekke zelf hun activiteiten in de agenda invoeren. Sindsdien voeren steeds meer organisaties hun eigen activiteiten in. Voordat deze in de Aktie Agenda op de website verschijnen, vindt er eerst nog een 'check' plaats om misbruik van de agenda te voorkomen.

De Omslag-tuin
In het voorjaar van 2004 lag de Omslag-tuin er al prachtig bij. We gingen creatief aan de slag met afvalmaterialen: oude stenen en tegels, een stapel overtollige dakpannen en wilgentenen. In maart kreeg het moestuintje een nieuwe vorm met acht vakken als de stralen van de zon!



Een paadje van afvalmateriaal


De net-aangelegde moestuin met acht vakken. Nog helemaal kaal...


Poortje van wilgentenen naar de kruidentuin

Stop de bezetting van Irak!
Naast deze nieuwe initiatieven, ging het reguliere werk in de Omslag werkplaats ook gewoon door. Op 20 maart, een jaar na aanvang van de inval en bezetting van Irak, organiseerde het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' een landelijke demonstratie in Amsterdam. Ondanks het bijzonder slechte weer trok de demonstratie ruim tweeduizend belangstellenden. Persbureau Omslag verstuurde hiervoor de persberichten. Omslag is sinds de oprichting in september 2001, aangesloten bij dit Platform, dat we mede oprichtten.  


Vredesvlaggen
Tijdens vredesdemonstraties duiken steeds vaker de prachtige, zevenkleurige vredesvlaggen op. De vlaggen zijn een initiatief van Bandiere di Pace in Italië, die campagne voert onder de leuze 'Een vredesvlag vanaf elk balkon' ('Pace de tutti balconni'). Omdat Omslag regelmatig vragen kreeg waar die vlaggen te bestellen zijn, besloten we een flinke voorraad in Italie te bestellen voor doorverkoop in Nederland. De vlaggen, met naar keuze de tekst 'PACE" of "PEACE" zijn voor 7,50 euro bij Omslag te bestellen. Gezien de grote vraag, moeten we de vlaggen regelmatig bijbestellen. Dat doen we graag!


Aanloopdag met Loesje
De eerste aanloopdag in 2004, op 13 maart, had een creatief karakter. We vroegen medewerkers van Loesje om een workshop 'posters maken' te verzorgen. De dag leverde enkele zeer toepasselijke teksten op, zoals: 'ZOZ: je blijft omslaan!', 'Betrokkenheid: om mee te doen heb ik geen manager nodig' en 'Wie bezuinigt op zorg is sociaal gehandicapt'. Van de leukste teksten werden 'echte' Loesje-posters gemaakt.


Voorproeven

Elk nummer van het tijdschrift ZOZ bevat een receptenpagina. De recepten worden altijd vooraf bereid en kritisch voorgeproefd door het redactieteam. Dat is steevast een smakelijke en gezellige aangelegenheid. 

Sinds de komst van Dymph Dietvorst, die het Omslag-team op acht personen bracht, is er tijdens de lunch vaak vers zelfgebakken brood.



Het redactieteam van ZOZ keurt de recepten
vlnr: Regina Wuisan, Dick Verheul, Frans Leonard Hummelman, Marian Keereweer en Ellen Wokke. Redactielid Marta Resink maakte de foto


Dymph heeft biologische broden gebakken voor de dagelijkse gezamenlijke lunch


Keer Het Tij

Als lid van het Platform Keer Het Tij riep Omslag mee-op voor de landelijke manifestatie 'Stop de Uitzettingen' in Amsterdam op zaterdag 10 april.

De Wereldmaaltijd
Het nieuwe informatiepakket voor het organiseren van een Wereldmaaltijd, een samenwerking tussen Omslag en Stichting WereldDelen, raakte begin 2004 uitverkocht. Er kwam een herdruk! Dankzij actieve promotiecampagnes van Omslag, ontdekken steeds meer mensen de Wereldmaaltijd als een concrete activiteit om aandacht te vragen voor de wereldvoedselverdeling. Het hele jaar door worden her en der Wereldmaaltijden georganiseerd, vooral in de Vastentijd en rondom Wereldvoedseldag (16 oktober). Steevast zijn er positieve ervaringen en enthousiaste reacties. Veel groepen willen vaker zo'n maaltijd organiseren. Op de Omslag-website houden we een overzicht bij van aankondigingen van Wereldmaaltijden. Ook plaatsen we daar verslagen van organisatoren van een Wereldmaaltijd. Regelmatig wordt Omslag gevraagd om tijdens een Wereldmaaltijd een praatje te komen houden. Daar kunnen we helaas niet aan voldoen, maar we denken wel graag mee over inhoudelijke intermezzo's tijdens een Wereldmaaltijd.



Een decoratieve poster maakt deel uit van het Wereldmaaltijd-pakket


Sfeervolle presentatie van de ingrediënten, tijdens een Wereldmaaltijd in Veghel

Netwerken 'in het veld'
Om voor het Servicepunt Anders Wonen-Anders Leven contacten te leggen aan de basis, bezocht Marta Resink in de zomer ondermeer een gathering van het Netwerk Alternatieve Reizigers, georganiseerd op De Vlierhof in Keeken/Duitsland. De Vlierhof is een leefgemeenschap in oprichting en fungeert ook als ontmoetingsplek voor actieve leden van de Vereniging Ecodorp. Het werd een weekend vol `interessante en inspirerende ontmoetingen over en weer. En het leverde volop nieuwe contacten en ander nieuws op!



Tipi's op de Vlierhof tijdens de NAR Gathering


Een woonwagen van een 'alternatieve reiziger'

Kampeerweekend 'creatief actievoeren'
In het weekend van 20 t/m 22 augustus organiseerden we in de Omslag-tuin een kampeerweekend rond het thema 'creatief actievoeren'. Er waren verschillende workshops: Elise Leijten vertelde over de kracht van straattheater tijdens acties. Op zaterdagavond werden haar ervaringen verder uitgewerkt in kleine groepjes, elk rond een ander thema. Boyd Noorda van Socia Media praatte de aanwezigen bij over nut en noodzaak van goede publiciteit van acties, zowel vooraf, als achteraf via een goed verslag. Het AnderNieuwsNet, raadde Noorda (een van de initiatiefnemers) aan, kan daarbij goede diensten verlenen. Dirk Everse van De Wereld Is Niet Te Koop leidde de aanwezigen in in de creatieve wereld van het 'adbusteren', oftewel 'reclamekraken'. Na een korte inleiding ging iedereen aan de slag met het kritisch bewerken van bestaande reclame-uitingen. Het leidde tot enkele prachtige resultaten. 's Avonds bij het vuur ging het gesprek over strategieën, doelen en middelen van actievoeren.



Een interview met MUG in informele sfeer.


Straattheater is leuk om te doen en het levert meestal wel een foto op in de krant. Of op een website ..


Lonneke in actie met de 'flowersticks'.

Op zondagochtend werd nog een onderdeel 'zingen tijdens acties' ingelast, en Omslag-medewerker Dick Verheul lanceerde het 'Economische Groei'-spel, waarin op hilarische wijze de productie- en consumptiedwang tot uitdrukking wordt gebracht. Dit straattheater-achtige spel leent zich uitstekend voor activiteiten in het kader van de Niet-Winkeldagcampagne. Het weekend verliep in een opperbeste sfeer. Dankzij het stralende weer konden vrijwel alle activiteiten buiten plaatsvinden. In de september-editie van het Amsterdamse maandblad MUG verscheen een paginagrote reportage over dit weekend.



's Avonds bij het vuur ging het gesprek over
actiedoelen en -middelen
 


Samen eten in de Omslag-tuin


All the arms we need
In overleg met verzendhuis De Brandnetel en het Vredesburo Eindhoven, ontwierp Omslag een ansichtkaart met de tekst 'All the arms we need'. Naast de katoenen tasjes met dezelfde opdruk, zijn deze ansichtkaarten bij Omslag te bestellen, zolang de voorraad strekt.

Personeelswisselingen
Als 'opstapje' naar werken binnen georganiseerd verband, werkte Dymph Dietvorst een paar maanden mee met Omslag. Zij deed vooral praktische klussen, en ontpopte zich als broodbak-talent. Eind mei gaf Frans Leonard Hummelman te kennen dat zijn werk bij Omslag hem toch niet de voldoening gaf die hij zocht. Hij nam per 1 juli ontslag. Op 7 juli maakte Ellen Wokke een ongelukkige val met haar fiets, waarbij ze een dubbele polsbreuk opliep. Omdat het herstelproces langzaam verliep, was ze maandenlang voor een groot deel uit de running. Als 'redder in de nood' diende Lonneke Duijkers zich aan; ze werkte een maand intensief mee, waardoor allerlei lopende praktische zaken toch zoveel mogelijk konden doorgaan.

Op 15 september trad Annemarie Opmeer in dienst bij Omslag, waardoor het kernteam weer op sterkte is. Zij studeerde literatuurwetenschap en vrouwenstudies in Utrecht, studeerde af op' vrouwen en fietsen' (in opdracht van de Fietsersbond) en woont in Rotterdam. In haar thuisstad is ze redactielid van poëzietijdschrift Krakatau en op de dagen dat ze niet bij Omslag werkt, geeft ze les in Nederlands als tweede taal.




Lonneke Duijkers


Annemarie Opmeer


Ellen Wokke in het gips

I/D-banen bij Omslag
In de loop van 2004 werd ook Omslag geconfronteerd met de afbraak van de gesubsidieerde arbeid. Twee van de zeven Omslag-medewerkers hebben een dienstverband in het kader van de I/D-regeling. Vanaf 2005 zal de subsidie van de gemeente Eindhoven trapsgewijs worden afgebouwd. Het is nog onduidelijk wat hiervan de concrete (financiële) consequenties zullen zijn voor Omslag. We zullen er alles aan doen om de betrokken medewerkers bij Omslag betrokken te houden.



Demonstratie voor behoud van de I/D-banen,
bij het stadhuis in Eindhoven


Amsterdam 2 oktober - Keer het Tij!

Stop de afbraak - Keer Het Tij
Al sinds de oprichting is Omslag aangesloten bij het Platform Keer Het Tij. Op 2 oktober namen we deel aan de grote demonstratie in Amsterdam, vanaf 12:30 op de Dam. Bij Keer Het Tij zijn ruim vierhonderd maatschappelijke organisaties aangesloten die zich sterk maken tegen de algehele verrechtsing van het politieke en sociale klimaat in Nederland.

Workshops
Tijdens het Festival Globalisering in Amsterdam (juni) en de Dag van Alternatieven (september) in Utrecht verzorgde Dick Verheul workshops over de Aktie Agenda en de Niet-Winkeldagcampagne. Eind oktober verzorgde hij een workshop 'Omgaan met de media' voor leden van het Nederlands Palestina Komitee.
Eind augustus bezochten vier Omslag-medewerkers de festiviteiten ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van leefgemeenschap De Hobbitstee in Wapserveen. Het was een hartelijk weerzien. We stonden met de Omslag-kraam op de gezellige info-markt en namen deel aan verschillende workshops.



Festival Globalisering


Dag van Alternatieven


Workshop op de Hobbitstee


Wereldmaaltijden tijdens Wereldvoedseldag
Op en rond Wereldvoedseldag - 16 oktober - werden op tientallen plaatsen in het land Wereldmaaltijden bereid op basis van het informatiepakket van Omslag en Stichting WereldDelen. Opvallend veel Centra voor Ontwikkelingssamenwerking (COS-sen) deden dit jaar mee. Evenals vorig jaar, bereidden leerlingen van horeca-opleiding De RooiPannen in Tilburg, Eindhoven en Den Bosch Wereldmaaltijden in de eigen school-restaurants. Daarnaast waren er initiatieven van universitaire studenten, kerkelijke- en vrouwenorganisaties, plaatselijke politieke partijen en de gemeente Eindhoven. Verrassend was een flink en inhoudelijk sterk artikel over de Wereldmaaltijd in De Telegraaf. Verslagen van Wereldmaaltijden de bij Omslag binnenkomen, worden gepubliceerd op de website, ter inspiratie van anderen. 



De Telegraaf van 15 oktober 2004 bracht een verrassend positief artikel over de Wereldmaaltijd!

Tiende Niet-Winkeldag
Op zaterdag 27 november 2004 was het voor de tiende keer Niet-Winkeldag. Omslag introduceerde deze campagne in 1995 in Nederland, als onderdeel van de wereldwijde Buy Nothing Day campagne. Dit jaar waren er acties in tien plaatsen in Nederland. De website www.koopniets.nl was dit jaar ongekend populair. Ook wereldwijd was Buy Nothing Day weer een groot succes.



Boven: Een koopzieke consument in Rotterdam wordt afgevoerd in een ambulance op trapperkracht. Rechtsboven: Sambaband in Amsterdam. Rechtsonder: actie in Tilburg



Het eerste Nederlands Sociaal Forum

In Amsterdam was op Niet-Winkeldag ook iets anders aan de gang. Van 26 t/m 28 november werd voor de eerste keer het NSF, het Nederlands Sociaal Forum gehouden, in navolging van het Wereld- en het Europees Sociaal Forum. Omslag sloot zich bij dit landelijke initiatief aan. Tijdens het NSF stond de Omslag-kraam twee dagen op de informatiemarkt in de Beurs van Berlage. De kraam trok veel nieuwe belangstellenden. Omslag-medewerkster Regina Wuisan hield op zaterdag buiten op het Beursplein ook nog een Niet-Winkeldagactie. Ze bood gestreste consumenten een gratis massage aan.



Poster van het Nederlands Sociaal Forum


Regina masseert een gestreste consument


Verder

Een tv-ploeg van Omroep Brabant kwam in november twee dagen filmen voor een uitzending van 'Vergezichten' van 20 minuten over Dick Verheul en zijn werk bij Omslag. Vooral de productie van het tijdschrift ZOZ komt goed in beeld. Uiteraard namen we de opname op video op.

In december werkten  we verder aan de voltooiing van de inrichting van het bibliotheek-gedeelte van het Servicepunt Anders Wonen-Anders Leven. Om de flinke hoeveelheid boeken en brochures overzichtelijk te presenteren schaften we twee extra kasten aan.


..

..

We maakten een begin met het invoeren van korte beschrijvingen van de aanwezige boeken, video's en dvd's in de database van de Omslag-bibliotheek. Deze database wordt in de loop van 2005 ingebouwd in de website van het Servicepunt, zodat iedereen van-huis-uit kan bekijken welk materiaal er in Eindhoven zoal aanwezig is. Folders en knipsels werden gerangschikt in afzonderlijke thema-ordners. En we ontwierpen promotiemateriaal om het Servicepunt breder landelijk onder de aandacht te brengen.

Veel tijd ging zitten in het ontwerpen we een heel nieuwe lay-out voor de Anders Wonen-Anders Leven website met heel veel foto's: een ware metamorfose ten opzichte van de test lay-out! De nieuwe website zal in maart 2005 worden gelanceerd; het bezoekers-informatiepunt opent zijn deuren tijdens een feestelijke Open Dag in mei 2005.

De Omslag-tuin
Het hele jaar door, maar natuurlijk vooral in de zomermaanden, genieten we volop van de Omslag-tuin, die steeds mooier en weelderiger wordt. Er komen ook steeds meer zitjes en 'verborgen hoekjes' waar de kleur blauw mooie accenten oplevert. Omdat het ondoenlijk is de geuren, kleuren en geluiden van de tuin te beschrijven, sluiten we dit jaaroverzicht af met wat foto's. Het fijnste is het om de tuin in al haar pracht zelf te komen ervaren. Dat kan! Bezoekers zijn altijd welkom, maar laat vooraf wel even weten wanneer u wilt komen.

Welkom bij Omslag!
Regelmatig organiseert Omslag Aanloopdagen en andere activiteiten op de eigen locatie in Eindhoven. Voor bezoekers van deze activiteiten is er altijd van alles te zien, te horen en te beleven. Rond het in gebruik nemen van de zonnepanelen en het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, willen we in mei 2005 weer een gezellig en inspirerend Open Huis te organiseren. Deze dag, in de Omslag-werkruimten en in de Omslag-tuin, is speciaal voor abonnees op ZOZ, donateurs van Omslag, mensen die een gift in het Zonnefonds overmaakten en overige sympathisanten. U leest er alles over in ZOZ, of in de nieuwsrubriek van de Omslag-website!

Eind 2004 had Omslag een achterban van 2626 personen. Het aantal abonnees op het tijdschrift ZOZ groeide naar 1318.



Vlnr: Frans Leonard, Marian Keereweer, Marta Resink, Dick Verheul, Dymph Dietvorst, Regina Wuisan en Ellen Wokke. (Op deze foto ontbreken Anita Hermens en Annemarie Opmeer)

Tot ziens bij Omslag!

Vervolg >>

1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019


  © 2004 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295