OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact

Omslag in tekst en beeld 2010


1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018

2010: het zeventiende Omslagjaar was druk, hectisch en vol. Het team werd uitgebreid, en vrijwel alle activiteiten die we organiseerden sloegen aan. Er waren over-ingetekende Aanloopdagen en filmavonden, en het thema 'anders' wonen was dit jaar prominent aanwezig. In de zomer hielden we weer eens een kampeerweekend, het honderdste nummer van ZOZ verscheen, en de Omslag-tuin viel in de prijzen. Lees en kijk mee naar het Omslag-jaar 2010 in foto-vlucht.

  

Welkom bij Omslag: de plek - de mensen van Omslag - ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - Servicepunt Anders Wonen Anders Leven - Bibliotheek - Aanloopdagen - Kampeerweekend 'Werken aan de wereld' - Films op Vrijdag - Omslag-tuin - Theetuin in mei - Feest in het Kloosterhof van Gestel - Internationale Niet-Winkeldag - Transition Towns Nederland - Samenwerking met De Hobbitstee - het Omslag-winkeltje - Netwerken - Persbureau Omslag - Presentaties, kraampjes en symposia - Tot ziens!

 ^  

1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019

Welkom bij Omslag!

Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling werd opgericht in januari 1994 en is sinds 2000 gehuisvest in Eindhoven. De doelstelling van Omslag is: 'mensen bijeen brengen rond de thema's milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit'. Met acties, bijeenkomsten, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een duurzame, kleurrijke samenleving.  Meer over Omslag >>>

Aan de Hoogstraat 301a zijn we een van de acht maatschappelijke organisaties, die tezamen Vereniging Het Kloosterhof van Gestel vormen.  In het grote (voormalige Klooster-) pand heeft Omslag de beschikking over twee werkruimten, een eigen keuken en een grote tuin, die ecologisch wordt beheerd. Twee Omslag-medewerkers wonen ter plekke. Meer foto's van deze multifunctionele locatie >>>.

 

De grote werkruimte van Omslag is multifunctioneel te gebruiken. Meestal ingericht als dagelijkse werkplek voor de medewerkers, kan de ruimte eenvoudig worden veranderd in een vergader- of workshopruimte, filmzaal of restaurantje.

In een aparte ruimte is de bibliotheek van Omslag ondergebracht; onderdeel daarvan is het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven. Deze ruimte wordt ook gebruikt als rustige werkplek en voor kleine vergaderingen.

Daarnaast hebben we de beschikking over een grote tuin, die ecologisch wordt beheerd, en waar we ook allerlei activiteiten organiseren. ^  


De mensen van Omslag

Twee nieuwe mensen kwamen in 2010 het Omslag-team structureel versterken: Alex van den Haring en Fannie Coenen. Stagiaire Samira Behri rondde eind juli haar stagejaar bij Omslag af. Joop Ligthart en Jelle Karremans namen veel tuinwerk op zich. Daarnaast bestaat het kernteam van Omslag al sinds 1994 uit Dick Verheul en Marta Resink en - sedert 2000 - Anita Hermens.

Dick Verheul Alex van der Haring Fannie Coenen

(v.l.n.r.: Dick Verheul, Marta Resink, Anita Hermens, Samira Behri, Alex van den Haring, Fannie Coenen)

Verspreid over het jaar werken ook veel andere mensen mee op meer dan incidentele basis, tijdens Aanloop- en andere drukke dagen, bij het verwerken en verzenden van de vele bestellingen, in de tuin, bij drukkerij Pasklaar in Sittard, als auteur of tekenaar, met het verzendklaar maken van ZOZ en bij allerlei andere klussen en werkzaamheden.
Zonder al deze extra mensen zou Omslag niet kunnen functioneren zoals we nu doen: Annemieke, Arjan, Bart, Bertie, Corrie, Eline, Guido, Hilde, Jan, Jelle, Joop, Ka, Marian, Mariëtte, Marjon, Mieke, Regina, Ronnie, Sjef en Toon.


Wie belangstelling heeft om ook met Omslag mee te weken, kan altijd contact opnemen. Lees hier de vacature >>>

 

Soms komen ook abonnees van ZOZ een dagje meewerken met het verzendklaar maken van ZOZ; dat is een leuke manier om op informele wijze kennis te maken met de mensen, de plek en de sfeer bij Omslag. Ook een keertje meedoen?

Eind juni namen we afscheid van Samira Behri, die bijna een jaar als stagiaire met Omslag heeft meegewerkt. Ze was mede-organisator van de Aanloopdag rond sociocratische besluitvorming en ze organiseerde de Aanloopdag onder de noemer 'Zoektocht naar een gelukkig bestaan'. Tijdens een gezellig samenzijn in de Omslagtuin presenteerde ze haar stageverslag. Er waren cadeautjes, bloemen, toespraakjes en lekkere hapjes. We rondden de middag af met een gezamenlijke maaltijd. Samira komt nog regelmatig langs; haar nieuwe stageplek is Vredesburo Eindhoven, een organisatie waarmee Omslag veel contacten heeft.

 ^  


ZOZ - tijdschrift voor doen-denkersWe produceerden zes nummer van ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers.


Bij het verschijnen van ZOZ 99 hadden we zelfgebakken taart en cake, ter gelegenheid van het bereiken van het aantal van 1600 betalende abonnees. Het abonnee-aantal fluctueert het hele jaar door, omdat abonnementen niet automatisch worden verlegd. Eind december 2010 waren er precies 1604 abonnees.
De oplage van ZOZ steeg van 2000 exemplaren in januari, naar 2100 exemplaren per nummer in december 2010.            Het verzendklaar maken van ZOZ gebeurt altijd door een flinke groep mensen, samen rond grote tafels in de Omslag-werkruimte. In oktober was er opnieuw taart: op 1 november 2010 verscheen ZOZ 100 - een kleine mijlpaal.Nader kennismaken met ZOZ? U kunt een proefnummer aanvragen of abonnee worden. Klik hier >>>

 ^  


Servicepunt Anders Wonen Anders Leven

In 2010 was er een stijging van het aantal bezoekers van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, ondergebracht in de Omslag-bibliotheek. Opvallend vaak kwamen er leden van Vereniging Ecodorp Brabant op bezoek. De vrijdagmiddag blijft het meest populair; dan hebben we vaak mooie gesprekken met bezoekers die zich oriënteren in  vormen van gemeenschappelijk wonen en leven.

We merkten ook een stijging van het aantal basis-initiatieven voor het opzetten van een ecowijkje.

De vrijdagse theetuin in mei, het kampeerweekend in juni en de drukbezochte Aanloopdagen vormden mooie combinaties met een bezoek aan de bibliotheek; er werden levendige gesprekken gevoerd.


       

Op 15 mei was het Servicepunt weer een extra dag geopend in het kader van de landelijke Gemeenschappelijk Wonen-dag. We gaven verschillende interviews aan redacteuren van kranten en tijdschriften. Aan de collectie boeken werden veel nieuwe titels toegevoegd, vooral rond duurzaam (zelf) bouwen en ook de collectie films werd uitgebreid, met o.a. First Earth, A New We en Visions of Utopia deel 2 (deel 1 hadden we al).
Bekijk de database van het Servicepunt >>>

Elf edities verschenen er van de maandelijkse elektronische nieuwsbrief Anders Wonen Anders Leven. Op deze gratis service ontvangen we veel positieve reacties. Het aantal abonnees op de nieuwsbrief groeide fors: van 2800 eind 2009 naar ruim 3100 adressen eind 2010.

In december kregen alle ontvangers van de nieuwsbrief een verzoek voor een vrijwillige financiële bijdrage; daarop werd goed gereageerd. Deze donaties stellen Omslag in staat om de activiteiten van het Servicepunt te blijven ontwikkelen.
Ook donateur worden? >>>

De website van het Servicepunt wordt wekelijks bijgewerkt. Favoriete pagina's waren ook in 2010 Meewerk- en meeleefplekken, actueel nieuws, ecowijken en -dorpen, ecologisch bouwen en de rubrieken 'Huis zoekt mensen' en 'Nieuw woon-initiatief beginnen' op de website van Omslag.

 ^  


Omslag-bibliotheek

Ook de collectie in de algemene bibliotheek van Omslag werd flink aangevuld. In ieder geval worden alle boeken en films die we in ZOZ recenseren toegevoegd. Met de komst van Alex worden nu ook weer wekelijks nieuwe titels ingevoerd in de database, te raadplegen via de Omslag-website.

In de bibliotheek is ook een flink aanbod van tijdschriften die je op andere plekken waarschijnlijk niet zo snel bij elkaar aantreft. Van elk tijdschrift bewaren we enkele jaargangen. Uitleen van boeken en films is in beperkte mate mogelijk; dat doen we meestal alleen na een persoonlijk bezoek.

 

Het blijft woekeren met plankruimte; af en toe schonen we de collectie op, om plaats te maken voor nog interessantere titels. Kijk in de database voor het aanbod >>>

 ^


Aanloopdagen 

Zes Aanloopdagen en een kampeerweekend organiseerden we in 2010 bij Omslag in Eindhoven. De dagen trokken bij elkaar ruim 200 belangstellenden. Daarnaast organiseerden we twee landelijke informatiedagen bij De Hobbitstee in Wapserveen (Dr). 

27 februari: Sociocratische besluitvorming

Op zaterdag 27 februari deden 22 mensen mee aan de Aanloopdag over sociocratische besluitvorming, begeleid door Emile van Dantzig. Aan de hand van het 'consentspel' oefenden we in deze voor veel mensen nieuwe besluitvormingsmethode.
Lees het verslag van deze dag >>
29 mei: Zoektocht naar een gelukkig bestaan

Thema van de Aanloopdag op zaterdag 29 mei was 'Zoektocht naar een gelukkig bestaan'. Deze dag was voorbereid door Samira Behri - in het kader van haar stage, samen met Dick Verheul. Het thema werd verkend via verschillende werkvormen: stellingen, een 'lagerhuisdebat' en uitwisseling in kleine groepjes. Ook het 'Waardenspel' werd gespeeld in twee groepen. Het werd een filosofisch getinte dag in de Omslag-tuin.
Bekijk het verslag van deze dag >>>
25 t/m 27 juni: kampeerweekend 'Werken aan de wereld'

In het weekend van 25 t/m 27 juni organiseerden we een kampeerweekend in de zonovergoten Omslag-tuin.
Het programma van dit festijn, met de titel 'Werken aan de wereld', werd deels door de deelnemers zelf ingevuld. Zo ontstond een programma met verschillende workshops: brood bakken, jongleren en het dansen van de 'vijf ritmes'; kringgesprekken over 'bewust communiceren' en 'anders' wonen en leven, zingen bij het kampvuur en samen koken en eten. Van het weekend is een uitgebreid inhoudelijk verslag. Bekijk het hier  >>>28 augustus: Lokaal voedsel en VersVoko's

De Aanloopdag op zaterdag 28 augustus was druk bezocht. Thema op deze dag was 'Lokaal voedsel en VersVoko's'. Tijdens deze dag introduceerden medewerkers van A SEED een nieuwe campagne rond het opzetten van lokale netwerken voor productie, en distributie van voedsel: de VersVoko. En er was een uitgebreide inleiding over de Voedselteams in Vlaanderen. Ook de 35 deelnemers aan de dag bleken bij allerlei lokale voedselinitiatieven betrokken te zijn.
Lees hier het uitgebreide verslag van deze Aanloopdag, met foto's.

Op 2 oktober organiseerden we samen met A SEED een soortgelijke dag op De Hobbitstee in Drenthe.
30 oktober: 'anders' wonen in Nederland, met film 'A New We'

De Aanloopdag op zaterdag 30 oktober was over-ingetekend. Tijdens deze dag stonden de ontwikkelingen rond ecodorpen en ecologische leefgemeenschappen in Nederland centraal.
We draaiden fragmenten uit de splinternieuwe film 'A New We', en er waren sprekers van leefgemeenschap De Hobbitstee in (Wapserveen Dr), Franciscaans Milieuproject Stoutenburg (nabij Amersfoort) en Ecodorp Brabant. Vijftig enthousiaste en nieuwsgierige mensen beleefden een in alle opzichten 'volle' en inspirerende dag. Velen van hen bleven na afloop mee-eten.  Lees hier het uitgebreide verslag >>>


 

13 november: extra dag rond 'anders' wonen

Vanwege de grote belangstelling voor de Aanloopdag rond 'Anders Wonen in Nederland,' op 30 oktober 2011 , organiseerden we op zaterdag 13 november een extra Aanloopdag rond hetzelfde thema'anders' wonen in Nederland. Ook deze dag zat met 52 deelnemers tjokvol.
Op 13 november waren er sprekers over EVA-Lanxmeer (Culemborg), Het Carré (Delfgauw) en Verenging Aardehuis Oost-Nederland (wijkje met earthships in Olst).      

Ook van deze dag is een uitgebreid inhoudelijk verslag beschikbaar. Klik hier >>>

Voorafgaand aan deze beide Aanloopdagen, draaiden we op de vrijdagavond de complete film 'A New We' (lengte 2 uur). Ook deze filmavonden trokken erg veel belangstellenden.

Omslag nam de film in de verkoop. 'A New We' bestellen >>>

Aanloopdagen en filmavonden bij Omslag kosten 'wat het u waard is'. Meestal komen we hiermee uit de kosten.

27 november: de woon-werkgemeenschappen van Emmaus

Ook de Aanloopdag op zaterdag 27 november ging over een vorm van 'anders' wonen: betrokkenen bij Emmaus in Nederland vertelden over het samen wonen, werken en leven binnen de Emmaus in Nederland. Op deze dag werd ook het 'Emmaus Onthaal' gepresenteerd: een mogelijkheid om gedurende zes maanden kennis te maken met drie verschillende woon-werkgemeenschappen van Emmaus.
's Middags brachten we een kort bezoek aan Emmaus-Eindhoven, de naaste buren van Omslag. En er werd een korte film getoond over Emmaus Haarzuilens. Van deze dag is een uitgebreid inhoudelijk verslag beschikbaar >>>

   Films bij Omslag 

De maandelijkse filmavonden bij Omslag, op (bijna) elke laatste vrijdag van de maand, worden inmiddels een traditie, en ze worden steeds beter bezocht.

Soms is het niet nodig om extra publiciteit te maken. De film A New We (29 oktober) trok zoveel belangstelling, dat we op 12 november een extra vertoning organiseerden. Tijdens de filmavonden is er ruimte voor maximaal 25 belangstellenden. De werkruimte van Omslag wordt dan ingericht als kleine filmzaal. Meestal is er na afloop van de film een boeiend kringgesprek.  Meer over de maandelijkse Omslag bios >>>   Dit zijn de films die we in 2010 draaiden:

 
         

In Transition - from oil dependence to Local resilience (Nederlands ondertiteld) + interview over de psychologie van verandering; Mother Earth a new future for small farmers - over kleinschalige landbouw door vrouwen in India; A farm for the future - alternatieven voor de ge-industrialiseerde grootschalige landbouw; The Future of Food - over de toekomst van ons voedsel en de impact van gentech; Eerst Aarde - over ecologische architectuur en bouwen met lokale, natuurlijke materialen; The Turning Point - a return to community. Over de levende praktijk in Ecovillage Findhorn in Schotland; Nelson Mandela - in the name of freedom; A New We - ecovillages and ecological communities in Europe (2x); Taste the waste: help voedselverspilling de wereld uit!

De film 'A New We' namen we in de verkoop. De film 'First Earth' ('Eerst Aarde') - over ecologische architectuur, werd op initiatief van Omslag van een Nederlandse ondertiteling voorzien door Marc Siepman. Ook deze film was in 2010 in beperkte oplage bij Omslag te bestellen, maar raakte in het najaar uitverkocht. De film is nog wel te bekijken (12 delen, Nederlands ondertiteld) op internet >>>


 ^


De Omslag-tuin

De grote Omslag-tuin blijft prachtig. In het voorjaar bloeiden er extra veel biologische bolbloemen - een cadeau ter gelegenheid van de Wereldburgerprijs die we in 2009 van de gemeente Eindhoven ontvingen.

Vanwege de grote drukte met het 'binnenwerk', bleef er weinig tijd over om in de tuin te investeren. Wel kwam er regelmatig hulp van Jelle Karremans en Joop Ligthart, vooral bij het maaien. Jelle legde een nieuw pad aan naar de pergola.
De tuin gaat inmiddels goeddeels haar eigen gang. We oogstten - naast veel verse kruiden - ondermeer witte en groene courgettes, pompoenen, frambozen, kruisbessen, capucijners, druiven en... vijgen. Van de Eeuwige Moes
(foto onder, rechts) gaven we weer flink wat stekken weg.In de zomermaanden wordt de tuin soms mede gebruikt door enkele van onze buren: medewerkers van Vluchtelingen in de Knel en INDIGO Wereld gebruiken er soms ook hun lunch; en af en toe zijn er grotere activiteiten, zoals een jaarlijks vrijwilligersfeest of de barbecue door bewoners van De Combinatie.
Op 25 juli werd de Omslag-tuin gebruikt voor de viering van de Dag Buiten de Tijd.
In het weekend van 25 t/m 27 juni organiseerden we zelf een kampeerweekend in de tuin, onder de noemer 'Werken aan de Wereld'.In 2010 viel de Omslag-tuin in de prijzen. Begin december ontvingen we van de gemeente Eindhoven een 'Groene Handdruk' voor de Omslag-tuin, vanwege de rijke biodiversiteit. Ook twintig andere organisaties ontvingen een Groene Handdruk.

We zullen het bijbehorende geldbedrag van 350 euro besteden aan de theetuinen, die we ook in 2011 weer op elke vrijdagmiddag in mei zullen organiseren.

Meer foto's van de Omslag-tuin (met muziek) >>>Theetuin op vrijdag in mei

Gewoontegetrouw stelden we ook in 2010 op elke vrijdagmiddag in de maand mei de tuin open voor bezoekers als Theetuin. De belangstellenden kwamen vanuit alle delen van het land. We zetten dan thee van kruiden uit eigen tuin, en er vindt een informele uitwisseling plaats tussen de bezoekers - over Omslag en over andere onderwerpen.

Op deze middagen zijn ook de Omslag-bibliotheek en het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven geopend voor bezoekers. Voor sommigen ging de laatste theetuin, via een gezamenlijke maaltijd, over in de maandelijkse filmavond; een leuke combinatie!
Feest in het Kloosterhof van Gestel

In het najaar van 2010 werd de juridische eigendomsoverdracht van het voormalige kloostercomplex een feit. Op 26 september was er een feest met alle bewoners en medewerkers.


De congregatie van de Zusters van Liefde van Schijndel droeg het grote pand over Stichting De Hoogstrater. De acht organisaties die in het grote pand werk- en/of woonruimte huren, vormen tezamen de Vereniging Het Kloosterhof van Gestel; zij zijn inhoudelijk verantwoordelijk voor de invulling van de activiteiten. Elk organisatie is autonoom en functioneert op geheel eigen wijze. Ter versteviging van de onderling contacten, was er eind september een groot feest, met muziek, sketches, gedichten, liederen en een gezamenlijk bereide maaltijd. De grote kennismakingskring was in de Omslag-tuin; het overige programma speelde zich af op de overdekte markt van Emmaus. Het was een mooie en gezellige dag, die absoluut slaagde in zijn opzet. Foto's en filmpjes van deze dag >>>

 ^


Internationale Niet-Winkeldag

Op de laatste zaterdag in november was het weer Buy Nothing Day. In Nederland waren er dit jaar acties in ondermeer Groningen, Tilburg, Wageningen, Den Bosch, Spijkenisse en Zeist. We werden verrast door een nieuw initiatief: de website Nietskopen.nl

Kijk voor meer informatie, foto's en verslagen op de website KoopNiets.nl, die Omslag rond deze jaarlijkse campagne onderhoudt.

 

 ^


Transition Towns Nederland

In 2010 bouwden we onze actieve betrokkenheid bij Transition Towns in Nederland geleidelijk af; het werd veel te druk.
Wel organiseerden we op 24 april op De Hobbitstee (Dr) een landelijke infodag over Transition Towns.    Bekijk het verslag >>>.


De film 'In Transition' - met nagesprek - trok ook op De Hobbitstee veel belangstellenden.


Praatjes over Transition Towns verzorgden we o.a. tijdens een bijeenkomst van De Vierde Kamer in Eindhoven (Marta). Ook via de interne mailinglijst TT Lokaal blijven we betrokken bij de gebeurtenissen in Nederland, en we plaatsen ook regelmatig nieuws op de website van Transition Towns Nederland.


Samenwerking met De Hobbitstee

Onze jarenlange band met leefgemeenschap De Hobbitstee in Wapserveen (Dr) kreeg in 2010 een bijzondere dimensie. Na een oriëntatiefase van enkele maanden, eind 2009, besloot Omslag-medewerkster Marta Resink halftijds op De Hobbitstee te gaan wonen, meestal in de weekends. Ook vanuit Drenthe leverde ze haar bijdragen aan het Omslagwerk; en op De Hobbitstee startte ze met een serie nieuwe activiteiten: films en informatiedagen, soms in samenwerking met Omslag.
 
Marta's kleine huisje (foto's boven) op De Hobbitstee fungeert inmiddels als een soort Omslag-dependance. In ZOZ startte ze de rubriek 'Ondertussen op de Hobbitstee...', waarin ze verslag doet van haar belevenissen. Marta's eerste woon- en werkplek blijft evenwel Omslag in Eindhoven. De onderlinge kruisbestuiving werpt mooie vruchten af.

Op zaterdag 24 april organiseerde Omslag op De Hobbitstee een landelijke informatiedag over Transition Towns. Na zes van dergelijke dagen bij Omslag in Eindhoven, leek het ons goed om een soortgelijke dag ook eens in het noorden van het land te houden. Ook deze trok veel belangstellenden. Het inhoudelijke deel van de dag werd verzorgd door Selma Franssen (Transition Town-trainer en TT Groningen) en Marta Resink (Omslag en TT-Nederland).

Lees hier het inhoudelijke verslag van deze dag >>>


img020.jpeg.medium.jpeg

Na de succesvolle Aanloopdag bij Omslag over VersVoko's (28 augustus), organiseerden we op zaterdag 2 oktober een soortgelijke dag op De Hobbitstee.
Inhoudelijk werd de dag verzorgd door medewerkers van A SEED en Marta Resink van Omslag.

Bekijk hier het verslag + foto's van deze dag >>>


Deze goedbezochte dag werd voorafgegaan door een avond met de film 'The real dirt on Farmer John'.
 

Het winkeltje van Omslag

Het aanbod in het Omslag-winkeltje - ook op internet - bleef in 2010 vrijwel ongewijzigd. In de loop van het jaar raakten het boek 'Tuinen van Overvloed' en de Startgids voor Samenhuizers uitverkocht. Deze publicaties worden niet herdrukt. We voegden drie nieuwe films toe: de dubbel-dvd 'In Transition, de film First Earth (met Nederlandse ondertiteling; eind 2010 uitverkocht) en A New We. Er kwam een nieuwe, Duitstalige editie van de gids Eurotopia, en in het najaar van 2010 ontstond een hernieuwde belangstelling voor de sticker 'Kernenergie, Nee Bedankt! - we bestelden een flinke voorraad bij. 


Daarnaast bestaat het aanbod uit: tassen en ansichtkaarten met de tekst  'All the arms we need', de zevenkleurige vredesvlag, pakjes hergebruiketiketten, fietsstickers met de tekst 'Een auto minder' en 'One less car', het Wereldmaaltijd- en het Wereldburger informatiepakket'. En verder de brochure Regionalisering als alternatief voor neoliberale globalisering en het boek 'Longo Mai: opstand en utopia na '68' (inmiddels uitverkocht).


Andere films die Omslag kunnen worden besteld zijn: Permacultuur in Nederland, Ecovillage Pioneers, Reis door Centraal Wonen en de inspirerende fim Mother Earth (over kleinschalige landbouw in India).
En sinds 2009 ook bij Omslag te bestellen: kringlooppapier (pak a 500 vel A4).
Netwerken

Een belangrijk onderdeel van het dagelijkse Omslag-werk - netwerken - is lastig in foto's te vangen. Naast talloze persoonlijke gesprekken, hebben ook de websites die Omslag onderhoudt een belangrijke functie om mensen snel te informeren en met elkaar in contact te brengen. Naast de algemene website van Omslag, zijn dat de Aktie Agenda, het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, de website rond internationale Niet-Winkeldag: Koop Niets!. Daarnaast levert Omslag inhoudelijke bijdragen voor de website van Transition Towns Nederland.

 

Naast websites, zijn er ook allerlei mailinglijsten waarlangs Omslag regelmatig nieuws en oproepen verspreidt en ontvangt. Belangrijke schakels in dit netwerk zijn ondermeer de mede door Omslag opgezette mailinglijsten: aktielijst, vredeslijst en duurzaamlijst. Andere belangrijke nieuws- en uitwisselingsplatforms zijn de (besloten) anti-kernenergielijst, Indymedia, INSnet. de permacultuur-discussiegroep en de interne mailinglijst TT Lokaal (voor en door actief betrokkenen bij Transition Towns).

Veel geraadpleegde Omslag-bronnen zijn: de vacatures, de nieuwsrubriek en de advertenties en oproepen op de Omslag-website, de maandelijkse elektronische nieuwsbrief van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven en actueel nieuws rond 'anders' wonen.

Persbureau Omslag

Een andere netwerk-functie van Omslag vervult Persbureau Omslag. Deze service kan worden ingeroepen door sympathieke initiatieven en organisaties die belangrijk nieuws te melden hebben. Omslag kan ook helpen bij het opstellen van een persbericht. Omdat we uitgebreide perslijsten bijhoud en, kunnen we berichten snel en efficiënt aan de landelijke en regionale media aanleveren. Uiteraard fungeert Omslag slechts als doorgeefluik; de afzender van een bericht is zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de woordvoering.  In 2010 was Persbureau Omslag actief voor zo'n vijftien organisaties.


Presentaties, kraampjes en bezoek

Marta gaf een powerpointpresentatie over Transition Towns tijdens een bijeenkomst van de Vierde Kamer in Eindhoven en verzorgde bij De Expeditie in Amersfoort een avond over Omslag en doen-denken, in het kader van de cyclus 'Opwarmen tegen opwarming'. In de zomer bracht ze een bezoek aan de bouwwerkzaamheden van Ecodorp Brabant in Boxtel, en aan het Anastasiadorp-festival in Valthe (Dr.)
Dick ontving een groepje mensen van bakfietsproject De Groene Vorm (bekijk een filmpje), en een groep Zusters van Liefde in het kader van een maatschappelijke stage; het werd een bijzondere bijeenkomst over inspiratie en levens volgens je idealen.
Veel kraampjes waren er dit jaar niet: wel waren Dick en Samira met de Omslag-kraam aanwezig bij de nieuwjaars-bijeenkomst van Vredesburo Eindhoven, en Dick bezocht op 22 maart - met kraam - de Genoeg-dag in Tilburg.

Eind juni gingen we met elf Omslag-medewerkers op bezoek bij De Twaalf Ambachten in Boxtel,
waar we uitgebreid werden rondgeleid en nog lang bleven napraten.
Tot ziens bij Omslag!

Dit foto- jaarverslag biedt slechts een greep uit het veelzijdige Omslag-werk.
In ons papieren jaarverslag geven we meer inhoudelijke informatie, ook over de financiële gang van zaken.
Het jaarverslag wordt toegestuurd aan alle donateurs die minimaal 5 euro overmaken.

In 2011 gaat Omslag zijn achttiende levensjaar in. Met evenveel plezier, enthousiasme en gedrevenheid als waarmee we in 1994 begonnen. Inmiddels wat meer gerijpt, maar nog steeds met een passie om te werken aan een kleurrijke en duurzame wereld voor iedereen. Voor actueel nieuws en aankondigingen van Omslag-activiteiten kunt u de website raadplegen.

Ook in 2011 kunt u tijdens een nieuwe serie interessante Aanloopdagen nader kennismaken met Omslag,
en met andere inspirerende doen-denkers! En natuurlijk is ZOZ een onmisbare informatiebron.
Kent u ZOZ nog niet? Vraag dan een kennismakingsnummer aan!

Tijdens de openingsuren van de bibliotheek en het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven kunt u altijd eens langskomen. Welkom!

Het werk van Omslag wordt financieel mogelijk gemaakt door honderden donateurs.
Wie Omslag financieel wil steunen, kan een donatie overmaken. (Omslag heeft een ANBI-status).

Omslag bestond in 2010 zeventien jaar.
We hopen dat u blijft meedoen. Tot ziens!


Werk ook mee aan een duurzame en solidaire wereld!


1994
1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018


© 2010 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295 - Contact