OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact

Omslag in tekst en beeld 2018


1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2017 2018 2019

2018 was het vijfentwintigste levensjaar van Omslag. Het was een vol, uitbundig en in menig opzicht een opbouwend jaar met veel nieuwe ontmoetingen.
W
e organiseerden een reeks goedbezochte filmavonden en Vuur & Soep-maaltijden, vier theetuinen in mei en een uitbundig kampeerweekend. In de tuin bouwden we met vereende krachten een strolemen pizza-oven en we leerden zelf pizza's bakken.
Natuurlijk verschenen er weer zes inspirerende nummers van ZOZ, tijdschrift voor doen-denkers, en waren er tal van andere grote en kleine bijeenkomsten: de Dag van de Aarde en een inspiratiedag rond inclusieve veiligheid.
En we gingen vaker op stap... Ook 2018 zat weer vol muziek.


Daar tussendoor deden we het omvangrijke reguliere Omslag-werk, maar dat is niet zo levendig in foto's te pakken: we zitten en staan veel achter de computer en aan de telefoon....
Dit doet Omslag >>>
Beleef het Omslag-jaar 2018 mee in foto-vlucht.

dsc05740.jpg dsc05705.jpg dsc05869.jpg dsc05446.jpg
dsc05053.jpg dsc05683.jpg dsc04903.jpg dsc04400.jpg
dsc05857.jpg dsc04616.jpg dsc05845.jpg dsc04845.jpg
dsc04985.jpg pic_3751.jpg dsc05706.jpg pic_3756.jpg

Welkom bij Omslag: de plek - de mensen van Omslag - ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - Servicepunt Anders Wonen Anders Leven - Bibliotheek - de Omslag-tuin -
kampeerweekend 'Idealen in Uitvoering' - Filmavonden - Vuur en Soep - Theetuinen in mei - Dag van de Aarde - een pizza-oven uit stro en leem - Vereniging Het Kloosterhof van Gestel -
Inspiratiedag 'inclusieve veiligheid' - het Omslag-winkeltje - deelnames en samenwerkingen - netwerken - acties en excurises - En ook nog... -Tot ziens in 2019!

 ^


Welkom bij Omslag - onze plek

Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling werd opgericht in januari 1994 en is sinds 2000 gehuisvest in Eindhoven. De doelstelling van Omslag is: 'mensen bijeen brengen rond de thema's milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit'. Met acties, bijeenkomsten, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een duurzame, kleurrijke samenleving.

Meer over Omslag: wat doen we zoal? >>>.


Aan de Hoogstraat 301a zijn we een van de zeven maatschappelijke organisaties, die tezamen Vereniging Het Kloosterhof van Gestel vormen. In het grote (voormalige klooster) pand heeft Omslag de beschikking over twee werkruimten, een eigen keuken en sanitaire voorzieningen, en een grote tuin die ecologisch wordt beheerd. Twee Omslag-medewerkers wonen ter plekke.

Meer foto's van deze multifunctionele locatie >>

De grote werkruimte van Omslag is multifunctioneel te gebruiken. Meestal ingericht als dagelijkse werkplek voor de medewerkers, kan de ruimte eenvoudig worden veranderd in een vergader- of workshopruimte, filmzaal of restaurantje.

dsc04413.jpg DSC04420.JPG dsc04400.jpg DSC02887.JPG dsc04369.jpg

In een aparte ruimte is de bibliotheek van Omslag ondergebracht; onderdeel daarvan is het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven. Deze ruimte wordt ook gebruikt als rustige werkplek en voor kleine vergaderingen.

DSC00385.JPG DSC00379.JPG DSC04073.JPG DSC00383.JPG

Daarnaast hebben we de beschikking over een grote tuin, die ecologisch wordt beheerd, en waar we ook allerlei activiteiten organiseren.

dsc05740.jpg dsc05882.jpg dsc05858.jpg dsc05883.jpg dsc05741.jpg


 ^


De mensen van Omslag

Het kernteam van Omslag bestond in 2018 uit viif personen: Dick Verheul, Marta Resink, Anita Hermens, Marion van der Heijden en sinds voorjaar 2018 Evert Engwerda.
Nog steeds blijven we zoeken naar één of twee sterk gemotiveerde mensen die op structurele basis het Omslag-team willen komen versterken. Zie oproep >>>


Het vaste Omslag-team in 2018: onze werkgever: de Aarde, Anita Hermens, Dick Verheul, Evert Engwerda, Marion van der Heijden, Marta Resink

Verspreid over het jaar werken er gelukkig veel mensen mee op meer dan incidentele basis: tijdens Aanloop- en andere drukke dagen, bij het verwerken en verzenden van de vele bestellingen, in de tuin, als mede-auteur of illustrator, tekstcorrector, met het verzendklaar maken van ZOZ en bij allerlei andere klussen en werkzaamheden. Zonder deze extra mensen zou Omslag niet kunnen functioneren zoals we nu doen: Ad, Anet, Arjan, Armando, Bart, Ben, Benjamin, Dirk, Eerin, Frank, Inez, Jeannette, Joep, John, Joop, Joop, Joppe, Jozette, Laila, Liduine, Margriet, Marjon, Martijn, Mieke, Mieke, Niels, Patricia, Penny, Peter, Petra, Pille, Pol, Rob, Ron, Simon, Sjef, Terry, Ton, Truus en Willie.

 ^


ZOZ tijdschrift voor doen-denkers

Er verschenen weer zes interessante nummers van het eigenzinnige magazine ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers: telkens 48 pagina's boordevol nieuws, informatie en achtergronden over onderwerpen waar je elders weinig over leest. Elk nummer bevat ook boek- en filmrecensies, vegetarische recepten, oproepen en een uitgebreide Aktie Agenda.
Het is jammer te moeten constateren dat het aantal abonnees op ZOZ de laatste jaren terugloopt.


Lees hier de inhoudsopgaven van ZOZ >>>

Een jaarabonnement op ZOZ kost slechts € 17,50 voor zes nummers (geen automatische verlenging!). Eerst maar eens kennismaken? Vraag dan een proefnummer >>> Of geef iemand een abonnement cadeau >>>

XSC05686.JPG pic_3753.jpg pic_3754.jpg pic_3756.jpg


Eens per twee maanden verzamelt zich een flinke groep mensen in de werkruimte van Omslag om gezamenlijk, handmatig, elk nummer van ZOZ van een wikkel te voorzien.
Steevast een nuttig en gezellig samenzijn. Ook een keer meedoen? >>>


ZOZ wordt al 25 jaar gedrukt bij drukkerij Pasklaar in Sittard. Al ons stencilwerk wordt al even lang verzorgd door STIP Stencilwerk in Leeuwarden. Beide bedrijven komen voort uit de MEMO-beweging (Mens- en Milieuvriendelijk Ondernemen).


 ^


Servicepunt Anders Wonen Anders Leven

Het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, gestart in 2005, vervult met de jaren een steeds prominentere rol binnen het Omslag-werk. Het Servicepunt is er voor mensen die anders-dan-gangbaar willen wonen en leven: in een woongroep of woon-werkpand, binnen een wooncollectief of leefgemeenschap, in een Centraal Wonen-project of een woongroep van ouderen en/of in een duurzaam gebouwd huis in een ecowijk of een ecodorp. De belangstelling voor 'anders' wonen groeit; de website en de nieuwsbrief van het Servicepunt blijken in een behoefte te voorzien. Het Servicepunt bestaat uit een zeer uitgebreide website met een actueel nieuws-rubriek, en een bezoekersinformatiepunt, ondergebracht in de Omslag-blbiotheek


Steeds vaker komen (groepjes) mensen langs om zich te oriënteren in het opzetten van een 'eigen' ecodorpje of gemeenschappelijk wonenproject, we worden regelmatig benaderd door journalisten en we gaan ook vaker op stap om mensen en (hun) projecten te bezoeken en breed te netwerken.

Een mooie ontwikkeling is dat de Duitse GLS Bank actiever wordt in Nederland, en dat het concept van het Mietshauser Syndikat (MS) terrein wint. Op verzoek van Omslag werd de film over het MS 'Das ist unser Haus' van een Nederlanse ondertiteling voorzien.


Elf edities verschenen er van de maandelijkse elektronische nieuwsbrief Anders Wonen Anders Leven.
Op deze gratis service ontvangen we erg veel positieve reacties. Het aantal abonnees op de nieuwsbrief groeide tot ruim 4.580 exemplaren per nummer eind 2018.

Aan de lezers van de nieuwsbrief wordt een vrijwillige donatie gevraagd, die donaties stellen Omslag in staat om de activiteiten van het Servicepunt te blijven ontwikkelen. Ook donateur worden? >>>

De website van het Servicepunt wordt vrijwel wekelijks bijgewerkt.

Ook de collectie boeken, tijdschriften, folders en films over aspecten van 'anders' wonen en duurzaam bouwen, ondergebracht in de bibliotheek van Omslag, breidt uit. Raadpleeg de database >>>



Het Servicepunt is doorgaans elke vrijdagmiddag van 14:00 tot 17:00 geopend voor bezoekers (niet in juli).

 ^


De Omslag-bibliotheek

In de loop van zijn bestaan heeft Omslag een paar duizend boeken, brochures, video's en dvd's verzameld over de thema's milieu, economie, wonen en werken, solidariteit, vrede, voeding en gezondheid. Daarnaast zijn er ook jeugdboeken, romans, kookboeken en gedichtenbundels, en enkele educatieve spellen. Veel van deze uitgaven zijn elders niet zo makkelijk (meer) te vinden. Een groot deel van alle publicaties in de Omslag-bibliotheek is te raadplegen via een zoeksysteem. We werken er voortdurend aan om nieuwe boeken toe te voegen. In 2019 gaan we de bibliotheek opschonen

Naast boeken is er ook een uitgebreide collectie tijdschriften rond de thema's waar Omslag aan werkt en desgewenst kunt u ter plekke ook films uit de collectie bekijken.
Een aparte hoek van de bibliotheek is ingeruimd voor het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven. Hier is een collectie boeken, tijdschriften, folders en films verzameld over allerlei vormen van gemeenschappelijk en duurzaam wonen, werken en leven: in een woongroep, leefgemeenschap, woon-werkpand, ecowijk of -dorp, gekraakt of mobiel. Ook zijn er naslagwerken rond duurzaam bouwen en wonen.

pic_3744.jpg DSC00383.JPG DSC04073.JPG

De bibliotheek is elke vrijdag geopend. Bezoekers kunnen (behalve in juli) van 14:00-17:00 uur terecht om zelfstandig wat rond te kijken of om een onderwerp te bespreken. De bibliotheek is ook geopend tijdens Aanloopdagen en andere activiteiten van Omslag.

 ^


De grote Omslag-tuin

Na het omvallen van de boom in 2017, is er flink veel meer ruimte onstaan in de tuin. We plantten fruitbomen en bessenstruiken en ook de groenteperken werden uitgebreid. De extreem warme zomer zorgde voor rijke oogsten, vooral van bessen, bonen en tomaten. En de vijgenboom produceerde tot ver in okober honderden rijpe vruchten. We hebben er veel weggegeven en natuurlijk ok veel vijgentaarten gemaakt! Maar de grote droogte eiste ook zijn tol.

dsc05724.jpg dsc05430.jpg dsc04839.jpg dsc03896.jpg
dsc05460.jpg dsc03897.jpg dsc05732.jpg dsc05741.jpg
dsc05745.jpg dsc05740.jpg dsc05436.jpg XSC05696.JPG
dsc05739.jpg dsc05769.jpg dsc05774.jpg dsc05763.jpg
dsc05800.jpg dsc05783.jpg dsc05822.jpg dsc05759.jpg
dsc05788.jpg dsc05819.jpg dsc05755.jpg dsc05794.jpg
dsc05796.jpg dsc05790.jpg dsc05803.jpg dsc05812.jpg
dsc05798.jpg dsc05835.jpg dsc05833.jpg dsc05838.jpg
dsc05806.jpg dsc05749.jpg dsc05807.jpg dsc05829.jpg

 ^


Dag van de Aarde

Op 22 april vierden we in de Omslag-tuin de internationale Dag van de Aarde, met een gevarieerd programma: inhoudelijke workshops over plastic kan niet meer, de Sustainable Development Goals, de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell en samen muziek maken. Ook: zaden en stekjes ruilen en het maken en bespelen van een 'tankdrum' en een toelichting op de bouw van de pizza-oven.
We sloten af met een gezamenlijke maaltijd rond het vuur en natuurlijk was er ook op deze dag veel muziek! Voor deze dag schreef Dick Verheul het liedje 'Plastic kan nu echt niet meer'. Hier te beluisteren >>>

dsc04941.jpg dsc04924.jpg dsc04906.jpg dsc04962.jpg.

dsc04951.jpg dsc05002.jpg dsc04931.jpg dsc04965.jpg dsc04971.jpg
dsc04918.jpg dsc04976.jpg dsc04981.jpg dsc05030.jpg
dsc05045.jpg dsc04985.jpg dsc05041.jpg dsc05051.jpg

Van de dag is ook een leuke filmopname. Hier bekijken >>>

 ^


Maandelijkse filmavonden

De filmavonden, telkens op de laatste vrijdag van de maand, trokken meer belangstelling dan ooit tevoren. Ook het gezamenlijke gesprek na afloop van een film verloopt telkens geanimeerd en werkt verbindend.

Van een sympathisant kregen we een professionele beamer, zodat we voortaan de films full screen kunnen projecteren op de muur!

Deze films vertoonden we in 2018: Das is unser Haus (over het Mietshauser Syndikat), Steps of Mindfullness (Thich Nhat Hanh), Eerst Aarde (over ecologische architectuur zonder compromis), Wonen in een ecowijk (EVA-Lanxmeer in Culemborg en De Goedemeent in Purmerend), Worsteling van de groenmens, De Donut Economie, A New We (over ecovillages wereldwijd, Down to Earth (ontmoeting met de keepers of the earth) en Modern Times.



Uitgebreide beschrijvingen van de films >>>    Bekijk het programma voor de komende tijd >>

 ^


Vuur & Soep en Zon & Soep

Begonnen als kleinschalige activiteit, krijgen de Vuur & Soep-bijeenkomsten in de Omslag-tuin, telkens op de eerste vrijdag van de maand, steeds meer het karakter van een feestje van verbinding.
In januari trotseerden flink wat mensen de kou en hadden we een hartverwarmende Vuur & Soep, met gluhwein en muziek. Op deze avond ontstond ook het plan om een pizza-oven te gaan bouwen...

dsc04474.jpg dsc04475.jpg dsc04479.jpg dsc04490.jpg

In augustus was het zo heet en droog dat het onverantword was om een open vuur te maken. Dus hielden we een 'Zon & Soep', met koude salades en veel fruit in de schaduw van de tuin.
En met heel veel levende muziek! Onderstaande beelden spreken voor zich.

dsc05438.jpg dsc05439.jpg
dsc05442.jpg dsc05443.jpg dsc05450.jpg
dsc05446.jpg dsc05448.jpg dsc04905.jpg dsc04901.jpg
dsc04902.jpg dsc05444.jpg dsc05700.jpg dsc05701.jpg dsc05704.jpg
dsc05710.jpg dsc05054.jpg dsc05699.jpg dsc05708.jpg dsc05709.jpg

Meer over Vuur & Soep >>>

 ^


Een stro-lemen pizzaoven

Tijdens de Vuur & Soep-bijeenkomst in januari, ontstond het plan om in de tuin van Omslag een pizza-oven te bouwen uit stro en leem.

Vanaf begin februari kwam regelmatig een groepje mensen bij elkaar om - na een gezamenlijke maaltijd - te brainstormen rond de keukentafel: Martijn van den Heuvel, Joppe Nijssen, Arjan de Vries, Evert Engwerda en Marta Resink. Zo ontstond een mooi plan, dat we telkens weer bijstelden.

De bouw begon in februari, begin september was het dak klaar en was de bouw voltooid.

Aan het bouwen van de oven werkten zo'n vijftien mensen mee, in een co-creatief proces.

De bouw bestond grofweg uit drie fases: het onderstel, de leemoven, en het dak.


Tijdens een workshop op 11 maart werd de leemoven gebouwd: een mooi samenwerkingproces van twaalf mensen.

dsc04686.jpg dsc04705.jpg dsc04743.jpg dsc04759.jpg dsc04766.jpg

dsc04772.jpg dsc04769.jpg dsc04779.jpg dsc04777.jpg dsc04809.jpg

dsc04804.jpg dsc04812.jpg dsc04821.jpg dsc04833.jpg dsc04832.jpg

Zes weken later werd de mal uitgeschept en kon de oven ook van binnen goed uitdrogen. Tijdens de Dag van de Aarde (22 april) was de oven zover klaar!
Daarna volgde de constructie van het dak, uit pallethout en tractor-binnenbanden.

dsc05145.jpg dsc05056.jpg dsc05208.jpg dsc05556.jpg dsc05578.jpg
dsc05566.jpg dsc05607.jpg dsc05613.jpg XSC05694.JPG XSC05698.JPG

Uitgebreide stap-voor-stap beschrijving van de bouw van de oven, met heel veel foto's >>>

Pizza's bakken!

Op 23 mei was de oven dermate gedroogd, dat we voor de eerste keer pizza's konden bakken! En het bleef niet bij deze ene keer... In de restwarmte van de oven, met een gesloten stookgat, kan nog brood wordeng gebakken.

dsc05052.jpg dsc05079.jpg dsc05083.jpg dsc05067.jpg
dsc05066.jpg dsc05069.jpg dsc05082.jpg dsc05115.jpg
dsc05107.jpg dsc05095.jpg dsc05084.jpg dsc05100.jpg

 ^


Welkom op de thee!

Op alle vrijdagmiddagen in de maand mei was er theetuin: een informeel samenzijn in de tuin onder het genot van verse thee van kruiden uit eigen tuin. Op deze middagen zijn ook de bibliotheek en het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven geopend voor bezoekers.

225181_129122680496764_64017_n.jpg DSC02732.JPG DSC03579.JPG
dsc05054.jpg dsc05063.jpg dsc05051.jpg

Meer over de Theetuinen >>>

 ^



Kampeerweekend Idealen in uitvoering

In het weekend van 29 juni tm, 1 juli hielden we in de zonovergoten tuin van Omslag een bijzonder inspirerend kampeerweekend onder de noemer 'Idealen in Uitvoering'.
De deelnemers stelden met elkaar een gevarieerd programma samen met inhoudelijke workshops, een filmavond, pizza''s bakken, yoga, dromen delen rond het vuur, dans en muziek.

DSC05191.JPG DSC_0013.jpg DSC05198.JPG DSC05206.JPG
DSC05204.JPG DSC05221.JPG DSC05192.JPG DSC_0011.jpg DSC05216.JPG
dsc05683.jpg IMAG4967.jpg DSC05213.JPG DSC05194.JPG dsc05684.jpg

Bekijk hier het uitgebreide verslag met foto's >>>

 ^


Inspiratiedag 'inclusieve veiligheid'

Op 13 oktober was Omslag mede-organisator van de bijeenkomst 'Naar een houdbare samenleving', van het samenwerklingsverband Inclusieve Vrede.
Ook Omslag-medewerker Dick Verheul verzorgde hier een workshop, en Marta Resink verzorgde de biologisch-vegetarische catering, met verse vijgentaart als toetje.

Speciaal voor deze dag maakte Dick een liedje. Hier te beluisteren >>>

dsc05882.jpg dsc05858.jpg dsc05901.jpg dsc05862.jpg
dsc05859.jpg dsc05866.jpg dsc05869.jpg dsc05877.jpg
dsc05873.jpg dsc05880.jpg dsc05900.jpg dsc05901.jpg
dsc05883.jpg dsc05884.jpg dsc05887.jpg dsc05890.jpg

 ^


Het Kloosterhof van Gestel

Omslag is een van de zeven maatschappelijke organisaties die zijn gehuisvest in het Kloosterhof van Gestel.
De organisaties in het pand zijn: de Hoogstraatgemeenschap - Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, Orthodoxe kerk Heilige Nektarios, Vluchtelingen in de Knel, Heelsaem - Praktijk voor onderweg, Combinatie Jeugdzorg en de woonwerkgemeenschap Emmaus-Eindhoven.

In januari was er een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie en op 16 september een gezamenlijke Open Dag. Deze dag markeerde tevens het tienjarig bestaan van de Vereniging Het Kloosterhof van Gestel, waarin de zeven organisaties samenwerken. Interview over het Kloosterhof van Gestel in Eindhovens Dagblad >>>

Ook bij Omslag werden opnames gemaakt voor een korte film over de zeven organisaties. Het filmpje ging op 16 september in premiere tijdens de Open Dag. Bekijk het filmpe hier >>>

pic_3561.jpg dsc04840.jpgdsc04845.jpg

Fotoverslag van de Open Dag >>>

 ^


Het Omslag-winkeltje

Aan het winkeltje van Omslag werden in 2018 geen nieuwe producten toegevoegd. De opgelaaide discussie over kernenergie leidde tot een forse groei van de bestellingen voor de anti-kernenergiestickers. Dit was het aanbod in 2018

Het meest besteld werden: de poster/placemat 'Gezond eten met eco voeding' (verkrijgbaar in 3 formaten), poster ter aankondiging van Vuur & Soep, boek 'De wereld achter ons voedsel', boek 'Anders Wonen', stickers 'Kernenergie, Nee bedankt! en de grote zevenkleurige vredesvlag, ook verkrijgbaar als fietsvlaggetje.


Daarnaast ook: 'Samenhuizen Startgids' (uitgave van Samenhuizen vwz), de zeer informatieve DVD-box From Seed to Seed (4 dvd's met in totaal 436 min. over het zelf winnen van zaden), brochure Senior Samenhuizen, en de brochure De wet van de zaden (door Vandana Shiva). en ansichtkaarten met de tekst 'All the arms we need', stickers 'Groene stroom ja graag'


Films die bij Omslag kunnen worden besteld zijn: de inspirerende film Mother Earth (over de herovering van kleinschalige landbouw door vrouwen in India), Freedom Ahead (filosofisch getinte film over vrijheid en voedselafhankelijkheid), en Voices of Transition (over de praktijk van Transition Towns wereldwijd).



Als extra service is bij Omslag ook kringlooppapier te koop (pak a 500 vel A4) - alleen persoonlijk op te halen. En Omslag fungeert als ophaal- en inleverpunt van het boek Een @nder soort geld.

 ^



Deelnames en samenwerkingen

- Internationale Dag van de Vrede

In het kader van de internationale Dag van de Vrede was op 21 september in de Omslag-tuin een ontmoetingsbijeenkomst van de werkgroep Eindhoven-Kobanê (Syrië), met een gezamenlijke maaltijd en muziek.

dsc05714.jpg dsc05711.jpg dsc05712.jpg dsc05713.jpg dsc05715.jpg
dsc05717.jpg dsc05718.jpg dsc05719.jpg dsc05722.jpg

- Afhaalpunt voor De Voedselketen

Omslag is het Eindhovens afhaalpunt voor de wekelijkse groente-abonnementen van CSA permacultuurtuinderij De Voedselketen in Oirschot. We kennen de tuinders Linder van den Heerik en Alex Schreiner al heel veel jaren en helpen graag mee om hun jonge bedrijf een mooie start te geven. Natuurlijk hebben we zelf ook een groente-abonnement. Er is ruimte voor nog een paar klanten.

Daarnaast is Omslag vaste klant bij onder meer Natuurvoedingswinkel Balance, Wereldwinkel Eindhoven, biologische stadsboerderij/kaasmakerij De Genneper Hoeve en VoKo Burgers.



 ^


Netwerken

Een belangrijk onderdeel van het dagelijkse Omslag-werk - netwerken - is lastig in foto's te vangen. Naast talloze persoonlijke gesprekken, hebben ook de websites die Omslag onderhoudt een belangrijke functie om mensen snel te informeren en met elkaar in contact te brengen. Naast de algemene website van Omslag, zijn dat de Aktie Agenda, het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, en de website rond internationale Niet-Winkeldag: Koop Niets!.


Naast websites, zijn er ook allerlei mailinglijsten waarlangs Omslag regelmatig nieuws en oproepen verspreidt en ontvangt. En Omslag is actief op Facebook.

Belangrijke schakels in ons netwerk zijn onder meer de mede door Omslag opgezette mailinglijsten: Aktielijst, Vredeslijst en Duurzaamlijst. Andere belangrijke nieuws- en uitwisselingsplatforms zijn de (besloten) Anti-Kernenergielijst en Duurzaamnieuws.

Veel geraadpleegde bronnen op de Omslag-website zijn: de nieuwsrubriek en de advertenties en oproepen, de maandelijkse elektronische nieuwsbrief van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven en de pagina met actueel nieuws rond 'anders' wonen. Ook de pagina met advertenties en oproepen van allerlei aard is bijzonder populair.


Dick stond met de informatiekraam van Omslag op het Reclaim The Seeds-festival in Rotterdam. Marta verzorgde een workshop over ecologische voeding tijdens de inspiratiedag van de Franciscaanse Beweging. De Omslag-poster over gezonde voeding stond daarin centraal.
Omslag bood ruimte voor een presentatie van CPO-project De Draaiboomhof, en voor de weekendcursus Zelfvoorzienend Off the Grid, door Niels Gorisse.



 ^


Acties en excursies

Omslag is mede-eiser in het klimaatproces van Urgenda tegen de Nedelandse Staat.

En is mede-ondertekenaar van de petitie aan de Tweede Kamer voor verlaging van de ecologische voetafdruk.

Omdat het altijd fijn is om te zien en te horen hoe anderen hun idealen in praktijk brengen, was Marta dit jaar regelmatig op stap: ze bezocht onder meer de open dag bij Peter en Marleen Simons, de in Wijbosch zelf hun ecologische woning bouwen  (hier kwam ook de leem voor de pizza-oven bij Omslag vandaan). Ton Rijsdijk bouwde mee aan de leemoven bij Omslag, en bouwde er vervolgens zelf een in de grote kas bij zijn project 'De Kleine Stroom' (in verbinding met de natuur) in Heeze; hij nodigde uit voor een educatieve pizza-party. Permacultuurtuinderij De Voedselketen in Oirschiot - tevens leverancier van de groente-abonnementen - hield een bijzonder informatieve open dag, en ook een lang gesprek met de initiatiefnemers van Ecodorp Boekel was boeiend en effectief. Andere bijeenkomsten in het kader van 'anders' wonen en leven waren de landelijke Woongroependag (thema 'verwachtingen'), informatiebijeenkomsten van de Coop. Ver. Ecodorpen Gelderland (CVEG) over ecodorp Zuiderland, en over de nieuwe sociaal-ecologische wijik De Groene Morgen in Hemmen, van Duurzaam Wonen Over-Betuwe.
Ook bezocht Marta de Heemfair in Den Bosch, in mens- en milieuvriendelijk woonwerkerf 't Heem, de Kindervallei in Valkenburg aan de Geul, naar een ontwerp van Friedensreich Hndertwasser en ze nam een kijke bij de Bio-supermarkt in het bos, in Raalte. Over de meeste van deze bezoeken verschenen verhalen in ZOZ.
In de haven van Kampen kwam ze een schip tegen met de vredesvlag hoog in de mast. De rederij bestelt al vele jaren elk jaar nieuwe vlaggen.

dsc05539.jpg dsc05498.jpg dsc05488.jpg dsc05519.jpg
dsc05469.jpg dsc05478.jpg

dsc05345.jpg dsc05426.jpg

Marion bezocht het symposium 'De meerwaarde van ecodorpen' en nam deel aan een workshop Zet je woondromen in de steigers voor startende ecodorp-pioniers, georganiseerd door Bureau Viertel. Ook bezocht ze het Living Villlage Festival in Dalfsen, waar ook Evert meewerkte aan de op- en afbouw. In de zomer volgde Marion een tweeweekse training Non Violent Communication, in Slowakije en Nederland. En Dick bouwde mee aan een biomeiler op de ecologische experimenteerplek Frijlan in Leeuwarden.
Ook over deze bijeenkomsten en activiteiten verschenen artikelen in ZOZ.




 ^


En ook nog...

We werden in 2018 geconfronteerd met het wegvallen van mensen die ons dierbaar waren: in januari overleed oud-Omslagmedewerkster Ellen Wokke (56) aan de gevolgen van een tragisch verkeersongeval. Een maand later moesten we afscheid nemen van Veronique van Woerkum (96), jarenlang onze naaste buurvrouw en een van de vier Zusters van Liefde, die het grote kloostercomplex vanaf 1983 een nieuwe invulling gaven. We herdachten Veronique ook bij Omslag met een groep mensen die veel met haar samenwerkten.
In november besloot vredesactiviste Elise Leijten (56) haar leven te beeindigen. We voerden jarenlang samen actie tegen kernwapens. En in december overleed Michaël Schouwenaar (73), oprichter en inspirator van milieucemtrum De Michaëlshof in Vatrop. Hun inspiratie leeft voort.

dsc04616.jpg dsc04633.jpg


Steun Omslag als donateur

Veel mensen vragen zich af hoe Omslag aan inkomsten komt. Het antwoord is eenvoudig: er zijn enkele honderden mensen die af en toe een tientje of meer overmaken op IBAN NL66 TRIO 0784 8731 86 van Omslag in Eindhoven.

Donateurs zijn een onmisbare steun, want Omslag is een onafhankelijk niet-gesubsidieerd initiatief, dat steunt op de bijdragen van medestanders en sympathisanten. Zij maken het financieel mogelijk dat Omslag kan bestaan en bezig kan zijn met het dagelijks werken aan een mooiere wereld.

Mogen we ook op u rekenen? Bijdragen voor Omslag kunt u overmaken naar rekeningnummer: NL66 TRIO 0784 8731 86 t.n.v. Omslag in Eindhoven. Vermeld svp 'donatie'.


Als vervolg op de Aanloopdag over 'Een @nder soort geld' (oktober 2014) sloot Omslag zich aan bij het Social Trade Circuit Nederland, ontworpen door pioniersorganisatie STRO (voorheen Aktie Strohalm).

We hebben een eigen account, waarmee onder meer een abonnement op ZOZ kan worden betaald, deelname aan Omslag-activiteiten en aanschaf van producten uit het Omslag-winkeltje.



Tot ziens bij Omslag in ons Jubileumjaar 2019!

Dit foto-jaarverslag biedt slechts een greep uit het veelzijdige Omslag-werk. Voor meer informatie, achtergronden, actueel nieuws en aankondigingen van Omslag-activiteiten kunt u de website raadplegen. Of bezoek (en 'like') Omslag op Facebook

En natuurlijk is ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers een onmisbare informatiebron. Kent u ZOZ nog niet? Vraag dan een kennismakingsnummer aan!

Tijdens de openingsuren van de bibliotheek en het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven kunt u altijd eens langskomen voor een persoonlijk gesprek: op vrijdagmiddag van 14:00-17:00 uur. Welkom!

Het werk van Omslag wordt financieel mogelijk gemaakt door honderden donateurs. Wie Omslag financieel wil steunen, kan een donatie overmaken .

Omslag bestond in 2018 vijfentwintig jaar. We hopen dat ook u blijft meedoen.

Werk ook mee aan een duurzame en solidaire wereld! Tot ziens in 2019!





1994
1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019

© 2018 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295 - Contact