OMSLAG

Welkom
Nieuws
Omslag
ZOZ
Bibliotheek
Pers
Werk
Wonen
Bestellen
Advertenties
Contact

Omslag in tekst en beeld 2011


1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2013 2014 2015 2016 2017 2018

2011: het achttiende Omslagjaar bruiste van de activiteit! We produceerden zes nieuwe nummers van ZOZ, we genoten van de Omslag-tuin en er was veel aanloop bij Omslag in Eindhoven, tijdens de maandelijkse filmavonden, bij Aanloopdagen, de theetuinen in mei, tijdens het kampeerweekend Werken aan de Wereld en ter gelegenheid van de Open Monumentendag  in september.  Lees en kijk mee naar het Omslag-jaar 2011 in foto-vlucht.

Welkom bij Omslag: de plek - de mensen van Omslag - ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers - Servicepunt Anders Wonen Anders Leven - Bibliotheek - Aanloopdagen - Kampeerweekend 'Werken aan de wereld' - Filmavonden - Omslag-tuin - een insectenhotel - Theetuin in mei - Open Monumentendag in het
Kloosterhof van Gestel
- Transition Towns - Samenwerking met De Hobbitstee -
het Omslag-winkeltje - Netwerken - Persbureau Omslag - Acties, presentaties en excursies - Tot ziens in 2012!

 ^  

Welkom bij Omslag!

Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling werd opgericht in januari 1994 en is sinds 2000 gehuisvest in Eindhoven. De doelstelling van Omslag is: 'mensen bijeen brengen rond de thema's milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit'. Met acties, bijeenkomsten, publicaties en doe-activiteiten werkt Omslag aan een duurzame, kleurrijke samenleving.  Meer over Omslag >>>

Aan de Hoogstraat 301a zijn we een van de acht maatschappelijke organisaties, die tezamen Vereniging Het Kloosterhof van Gestel vormen.  In het grote (voormalige Klooster-) pand heeft Omslag de beschikking over twee werkruimten, een eigen keuken en een grote tuin, die ecologisch wordt beheerd. Twee Omslag-medewerkers wonen ter plekke.
Meer foto's van deze multifunctionele locatie >>>.

 dsc00165.jpg

De grote werkruimte van Omslag is multifunctioneel te gebruiken. Meestal ingericht als dagelijkse werkplek voor de medewerkers, kan de ruimte eenvoudig worden veranderd in een vergader- of workshopruimte, filmzaal of restaurantje.

In een aparte ruimte is de bibliotheek van Omslag ondergebracht; onderdeel daarvan is het
Servicepunt Anders Wonen Anders Leven.

Deze ruimte wordt ook gebruikt als rustige werkplek en voor kleine vergaderingen.


Daarnaast hebben we de beschikking over een grote tuin, die ecologisch wordt beheerd
en waar we ook allerlei activiteiten organiseren.



 ^  


De mensen van Omslag

Een groot deel van het jaar bestond het Omslag-team uit vijf mensen. Tot eind mei werkte Fannie Coenen mee, en eind december namen we (na twee jaar) afscheid van Alex van den Haring. Daardoor bestaat het kernteam van Omslag nu uit Dick Verheul en Marta Resink (beiden sinds 1994) en Anita Hermens (sedert 2000). Uitbreiding van het kernteam in 2012 is zeer gewenst. Zie oproep >>>

Fannie CoenenAlex van der Haring

Het vaste team in 2011 (v.l.n.r.: Fannie Coenen, Alex van der Haring, Anita Hermens, Dick Verheul, Marta Resink)

Verspreid over het jaar werken ook veel andere mensen mee, vele op meer dan incidentele basis, tijdens Aanloop- en andere drukke dagen, bij het verwerken en verzenden van de vele bestellingen, in de tuin, bij drukkerij Pasklaar in Sittard, als auteur of tekenaar, met het verzendklaar maken van ZOZ en bij allerlei andere klussen en werkzaamheden. Zonder deze extra mensen zou Omslag niet kunnen functioneren zoals we nu doen: Annemie, Annemieke, Bart,  Bart, Carla, Christine, Corrie, Elin, Emmelie, Guido, Hilde, Jan, Joop, Joop, Joris, Laila, Ludy, Mariëtte, Marjon, Maxim, Mieke, Neeltje, Onne, Paul, Regina, Ronnie, Sjef, Toon en Yvette.

 ^  


ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers

We produceerden zes nummer van ZOZ - tijdschrift voor doen-denkers.

Het abonnee-aantal fluctueert het hele jaar door, omdat abonnementen op ZOZ niet automatisch worden verlen gd. Voor het eerst sinds jaren vertoonde het abonneebestand in 2011 een daling, een fenomeen waarmee vrijwel alle ideële organisaties dit jaar te maken hadden. Eind december 2011 waren er precies 1519 abonnees. De oplage van ZOZ bedroeg eind december 2000 exemplaren per nummer.

           
Het verzendklaar maken van ZOZ gebeurt altijd door een flinke groep mensen, samen rond grote tafels in de
Omslag-werkruimte. Soms komen ook abonnees van ZOZ een dagje meewerken met het verzendklaar maken van
ZOZ; een leuke manier om op informele wijze kennis te maken met de mensen, de plek en de sfeer bij Omslag.
Ook een keertje meedoen?
       

Nader kennnismaken met ZOZ? U kunt een proefnummer aanvragen of abonnee worden.. Klik hier >>>

 ^  


Servicepunt Anders Wonen Anders Leven

Ook in 2011 trok het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, ondergebracht in de Omslag-bibliotheek, weer veel bezoekers - meestal op vrijdag. Vanaf het voorjaar tot eind september komen de meeste mensen langs; dan hebben we vaak mooie gesprekken met bezoekers die zich oriënteren in vormen van gemeenschappelijk wonen en leven.

Ook in 2011 merkten we weer een opleving in het aantal basis-initiatieven voor het opzetten van een ecowijkje of ecodorp. De vrijdagse theetuin in mei, het kampeerweekend in augustus en de drukbezochte Aanloopdagen vormden mooie combinaties met een bezoek aan de bibliotheek; er werden levendige gesprekken gevoerd.

We gaven verschillende interviews aan redacteuren van kranten (o.a. De Telegraaf) en tijdschriften, en ook waren er enkele gesprekken met studenten in het kader van hun scriptie. Aan de collectie boeken werden veel nieuwe titels toegevoegd, vooral rond duurzaam (zelf) bouwen en ook de collectie films werd uitgebreid, met o.a.  A New We, films over Findhorn Ecovillage (Schotland), Sieben Linden (Duitsland)  en Visions of Utopia, deel 2 ('anders' leven wereldwijd), Haus aus Stroh, Cohousing in België, Leegstand zonder Zorgen (over de schaduwzijden van anti-kraak) en Creativity in the capitalist city (over culturele broed- en vrijplaatsen in o.a. Amsterdam).

img120.jpegimg123.jpegimg124.jpegimg376.jpeg

Kijk eens rond in de database van het Servicepunt >>>

Elf edities verschenen er van de maandelijkse elektronische nieuwsbrief Anders Wonen Anders Leven. Op deze gratis service ontvangen we veel positieve reacties. Het aantal abonnees op de nieuwsbrief groeide van 3100 eind 2010 naar ruim 3450 adressen eind 2011.

In december kregen alle ontvangers van de nieuwsbrief een verzoek voor een vrijwillige financiële bijdrage; daarop werd goed gereageerd. Deze donaties stellen Omslag in staat om de activiteiten van het Servicepunt te blijven ontwikkelen. Ook donateur worden? >>>

De website van het Servicepunt wordt vrijwel wekelijks bijgewerkt. Favoriete pagina's waren ook in 2011 Meewerk- en meeleefplekken, actueel nieuws, ecowijken en -dorpen, ecologisch bouwen en de rubrieken 'Huis zoekt mensen' en 'Nieuw woon-initiatief beginnen' op de website van Omslag.

 ^  


Omslag-bibliotheek

De collectie in de algemene bibliotheek van Omslag werd flink aangevuld. In ieder geval worden alle boeken die we in ZOZ recenseren toe gevoegd, en ook alle films. Met de komst van Alex werden wekelijks nieuwe titels ingevoerd in de database, te raadplegen via de Omslag-website.

In de bibliotheek is ook een aanbod van tijdschriften die je op andere plekken waarschijnlijk niet zo snel bij elkaar aantreft. Van elk tijdschrift bewaren we enkele jaargangen. Uitleen van boeken en films is in beperkte mate mogelijk; dat doen we meestal alleen na een persoonlijk bezoek. Ook de collectie films groeit - daaruit kiezen we er elke maand één om te draaien tijdens de filmavond.

014-dsc00153.jpg.small.jpeg 
    
Het blijft woekeren met plankruimte; af en toe schonen we de collectie op, om plaats te maken voor nog interessantere en meer actuele titels.  Kijk in de database voor het aanbod >>>

 ^


Aanloopdagen 

Twee Aanloopdagen en een kampeerweekend organiseerden we in 2011 bij Omslag in Eindhoven

28 mei 2011: duurzaam leven in Transsylvanië -  en kruidenworkshop

Ruim 25 mensen namen deel aan de Aanloopdag op zaterdag 28 mei. De uit Transsylvanië afkomstige Bori Szabo, Jano Simo en Tunde Todor verzorgden presentaties over het leven in hun land, en over hun plannen voor het opzetten van een nieuw holistisch centrum.

Tunde verzorgde een workshop waarin we een lippenbalsem maakten van natuurlijke ingrediënten.



Bekijk hier het uitgebreide verslag (met foto's) van deze dag.

Op de voorafgaande vrijdagavond draaiden we de film The Economics of Happiness


Zaterdag 17 september 2011: permacultuur in Nederland

In verband met de herdruk van het boek Tuinen van Overvloed van Fransje de Waard, organiseerden we op zaterdag 17 september een Aanloopdag over de ontwikkelingen rond permacultuur in Nederland. Ook deze dag werd door ruim 25 belangstellenden bezocht.

Tijdens deze zeer informatieve dag waren er inleidingen door Maranke Spoor en Taco Blom, beiden verbonden aan de Permacultuur School Nederland. Ze vertelden over theorie en praktijk van permacultuur, en over de snelle opmars van dit fenomeen, ook in Nederland.

Lees hier het verslag met foto's van deze dag >>>



Films bij Omslag 

De maandelijkse filmavonden bij Omslag, op (bijna) elke laatste vrijdag van de maand, werden in 2011 overwegend zeer goed bezocht.

Er is inmiddels een groeiende groep mensen die de filmavonden weten te vinden - en te waarderen. Mensen geven het aan elkaar door en we sturen uitnodigingen naar een flinke groep geïnteresseerden. Tijdens de filmavonden is er ruimte voor maximaal 25 belangstellenden. De werkruimte van Omslag wordt dan ingericht als kleine filmzaal. Vrijwel altijd is er na afloop van de film een boeiend kringgesprek; dan worden er vaak ook nieuwe contacten gelegd tussen de bezoekers.
Meer over de maandelijkse Omslag bios >>>

Dit zijn de films die we in 2011 draaiden: Sea the Truth, The Yes Men fix the world, Escape from Suburbia, Vijfsterrenmonument (bouwen voor mensen), The Economics of Happiness (2x) en Living without money (2x)



De film The Economics of Happiness, op verzoek van Omslag voorzien van een Nederlandse ondertiteling, namen we in de verkoop. Deze editie is in Nederland exclusief bij Omslag te koop.


 ^


De Omslag-tuin

Vanwege de grote drukte met het 'binnenwerk', bleef er weinig tijd over om in de tuin te investeren. Wel kwam er regelmatig hulp van Joop Ligthart, vooral bij het maaien. En Fannie Coenen nam het initiatief voor het maken van een insectenhotel.

De tuin gaat inmiddels goeddeels haar eigen gang. We oogstten - naast veel verse kruiden - ondermeer kapucijners, radijsjes, courgettes, pompoenen en eeuwige moes, en er waren volop frambozen, kruisbessen, druiven en vijgen. De kleine appelboom leverde dit jaar zo'n dertig appels.



DSC01698.JPGDSC01685.JPGDSC01709.JPGDSC01692.JPG

Een insectenhotel

In het voorjaar maakten Fannie Coenen en Marta Resink een insectenhotel uit natuurlijke materialen uit de tuin.


In de zomermaanden wordt de tuin soms mede gebruikt door enkele van onze buren: medewerkers van Vluchtelingen in de Knel en INDIGO Wereld gebruiken er soms hun lunch; en af en toe zijn er grotere activiteiten.

  dsc00058.jpgdsc00046.jpg img255.jpeg

In het weekend van 26-28 augustus organiseerden we zelf een kampeerweekend in de tuin.

Op 25 juli - volgens de Maya-kalender De Dag Buiten de Tijd - stelden we de Omslag-tuin beschikbaar voor een kleurrijk festival om deze Dag te vieren. Deze dag werd georganiseerd door PAN-Holland.

In december 2010 ontvingen we van de gemeente Eindhoven een 'Groene Handdruk' voor de Omslag-tuin. Het geldbedrag werd besteed aan kleine investeringen in de tuin.

Tuinarchitecte Wieke Bout maakte op eigen initiatief een prachtig ontwerp voor een Omslag-tuin op basis van permacultuur. Misschien gaan we er ooit mee aan de slag...
 


 ^


Theetuin op vrijdag in mei

Gewoontegetrouw stelden we ook in 2011 op elke vrijdagmiddag in de maand mei de tuin open voor bezoekers als Theetuin. Er kwamen dit jaar iets meer bezoekers dan in voorgaande jaren.

Op deze middagen zetten we verschillende mengsels thee van kruiden uit eigen tuin. Tussen de bezoekers vindt altijd spontaan een informele uitwisseling plaats - over Omslag of over andere onderwerpen van gemeenschappelijke interesse. Voor mensen die voor het eerst bij Omslag zijn, is er een korte rondleiding met algemene uitleg.

  dsc00043.jpg

Op deze middagen is ook het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven geopend voor bezoekers. Op de laatste vrijdag ging de theetuin, via een gezamenlijke maaltijd, over in de maandelijkse filmavond; een leuke combinatie!


 ^


Kampeerweekend 'Werken aan de wereld'

In het laatste weekend van augustus fungeerde de tuin van Omslag in Eindhoven als ontmoetings- en kampeerplek voor een flinke groep mensen die samen een gevarieerd inhoudelijk programma neerzetten.

Ondanks de sombere weersvoorspellingen, konden we het grootste deel van het weekend buiten doorbrengen.

   037-dsc08102.jpg.small.jpeg
Verspreid over de drie dagen waren er in totaal 32 volwassenen en zes kinderen. Op vrijdagavond draaiden
we de film Living without money.

073-dsc08138.jpg.small.jpeg 084-dsc08150.jpg.small.jpeg 071-dsc08136.jpg.small.jpeg

Het gevarieerde programma werd in belangrijke mate door de deelnemers zelf verzorgd, en bood o.a. workshops over geweldloze communicatie (we speelden o.a. het GROK-spel), wonen in groepsverband - met een presentatie door de Woongroepcoach, de praktijk van permacultuur, een speels uurtje 'teambuilding'.

   
045-dsc08110.jpg.small.jpeg 059-dsc08124.jpg.small.jpeg 143-dsc08209.jpg.small.jpeg

Na een inleiding over macrobiotiek, bereidden de deelnemers in groepjes
de verschillende onderdelen voor de avondmaaltijd.

  088-dsc08154.jpg.small.jpeg085-dsc08151.jpg.small.jpeg081-dsc08147.jpg.small.jpeg075-dsc08141.jpg.small.jpeg089-dsc08155.jpg.small.jpeg

Na enkele korte presentaties, was er op zaterdagavond een groot vuur,
waarbij de deelnemers elkaar hun dromen vertelden.

  072-dsc08137.jpg.small.jpeg 105-dsc08171.jpg.small.jpeg

Op zondag konden we op actieve wijze kennismaken met de schilderkunst van de Aboriginals

118-dsc08184.jpg.small.jpeg 125-dsc08191.jpg.small.jpeg 112-dsc08178.jpg.small.jpeg

en er was een workshop Biodanza op het grote grasveld.

133-dsc08199.jpg.small.jpeg
 
  Van dit zeer geslaagde weekend is een uitgebreid (foto-)verslag beschikbaar. Klik hier >>>


 ^


Open dag in het Kloosterhof van Gestel

In het kader van de landelijke Open Monumentendag, was het Kloosterhof van Gestel op zaterdag 10 september geopend voor bezoekers. Het voormalige klooster, gebouwd in 1883 is (gedeeltelijk) een gemeentelijk monument. Er was flink wat belangstelling.
Bezoekers werden in groepen rondgeleid langs alle organisaties. Bij Omslag kwamen in tweeënhalf uur tijd acht verschillende groepen van rond de twintig mensen langs. Er was opvallend veel inhoudelijke belangstelling - en veel waardering - voor het werk van de acht organisaties in het pand. Website: Het Kloosterhof van Gestel

dsc00039.jpgdsc00036.jpgdsc00054.jpgdsc00045.jpg

Meer over de organisaties in het Kloosterhof van Gestel >>>.  


 ^



Transition Towns in Nederland

Ofschoon Omslag in 2008 aan de wieg stond van de introductie van het fenomeen Transition Towns in Nederland, hadden we al in 2010 besloten onze actieve werkzaamheden sterk af te bouwen. Inmiddels is er een breed en veelkleurig netwerk gegroeid met initiatieven in zeker 80 plaatsen, rijp en groen. In 2011 trok Omslag zich ook terug uit de landelijke initiatiefgroep: tijd voor anderen om het stokje over te nemen. Maar toen eind september 2011 de eerste landelijke TT-conferentie werd gehouden, in Deventer, waren we daar natuurlijk wel erg graag bij.

Het was een weerzien met tientallen oude bekenden, waarvan we velen eerder hadden ontmoet bij Omslag tijdens een van vijf landelijke informatiedagen, en/of tijdens een Transition Training. De sfeer tijdens de driedaagse conferentie was enthousiast en indrukwekkend.
Lees hier het verslag.


Een van de sprekers tijdens de conferentie was Rob Hopkins, inspirator van het TT-concept. Hij kondigde o.a. een nieuw boek aan over de levende praktijk van Transition Towns wereldwijd: The Transition Companion. Zodra het boek leverbaar was, nam Omslag het in de verkoop (inmiddels uitverkocht). 

Vanuit Omslag blijven we de ontwikkelingen volgen, o.a. via de interne TT mailinglijst en via www.transitiontowns.nl

 

 ^


Samenwerking met De Hobbitstee

Omslag-medewerkster Marta Resink woont sinds begin 2010 halftijds bij leefgemeenschap De Hobbitstee in Wapserveen (Dr), meestal in de weekends. Ook vanuit Drenthe levert ze haar bijdragen aan het Omslagwerk. En ook op De Hobbitstee organiseert ze activiteiten, soms in samenwerking met Omslag. En ze is er intensief betrokken bij de plannen voor nieuwbouw en het zoeken van nieuwe bewoners.

Marta's kleine huisje op De Hobbitstee fungeert inmiddels als een soort Omslag-dependance. In de rubriek 'Ondertussen op De Hobbitstee... 'doet ze in elk nummer van ZOZ verslag haar belevenissen. Marta's eerste woon- en werkplek blijft evenwel Omslag in Eindhoven. De onderlinge kruisbestuiving werpt mooie vruchten af.

Op De Hobbitstee organiseerde Marta bijna elke maand een filmavond, gekoppeld aan de maandelijkse meewerkdagen. In juli organiseerde ze een drukbezochte informatiedag over bouwen met stro, met Michel Post als inleider (lees hier het verslag in Dagblad Trouw). En eind september een super-geslaagde weekendworkshop rond Eetbare wilde planten, verzorgd door Monique Wijn.  Op Wereldvoedseldag, 16 oktober organiseerde De Hobbitstee voor de eerste keer een Wereldmaaltijd, met na afloop een film. En op 23 november was er een bijzonder informatieve avond met enkele bewoners van de coöperaties van Longo maï.


 

 ^


Het winkeltje van Omslag

Het aanbod in het Omslag-winkeltje - ook op internet - werd in 2011 uitgebreid. Nieuw in de verkoop kwamen de herdruk van Tuinen van Overvloed (over permacultuur, door Fransje de Waard), het boek Seedbombs (inmiddels uitverkocht) en The Transition Companion (over de levende praktijk van de Transition Towns beweging - ook uitverkocht). Daarnaast kwamen er een nieuwe voorraad van de veelgevraagde Hergebruiketiketten en de cursusmap over Permacultuur, en er was veel vraag de stickers Kernenergie, Nee bedankt!".



De film 'The Economics of Happiness' werd op verzoek van Omslag van een Nederlands/Vlaamse ondertiteling voorzien en deze dvd is nu exclusief bij Omslag verkrijgbaar. De film moest al snel worden bijbesteld.

Ook de film 'First Earth' ('Eerst Aarde') - over ecologische architectuur, werd op initiatief van Omslag van een Nederlandse ondertiteling voorzien. Naar deze film bleef in 2011 veel vraag, maar de beperkte voorraad raakte uitverkocht.  De film is nog wel te bekijken (12 delen, niet ondertiteld) op internet >>>

Daarnaast bestond het aanbod in 2011 uit: tassen en ansichtkaarten met de tekst  'All the arms we need', de zevenkleurige vredesvlag, pakjes hergebruik-etiketten, fietsstickers met de tekst 'Een auto minder' en 'One less car', het Wereldmaaltijd- en het Wereldburger informatiepakket'. En verder de brochure Regionalisering als alternatief voor neoliberale globalisering en het boek Longo Maï: opstand en utopia na '68'.





Andere films die Omslag kunnen of konden worden besteld zijn: A New We (over ecodorpen en ecologische leefgemeenschappen in Europa), Permacultuur in Nederland, Ecovillage Pioneers, Reis door Centraal Wonen en de inspirerende film Mother Earth (over kleinschalige landbouw in India).

En sinds 2009 ook bij Omslag te bestellen: kringlooppapier (pak à 500 vel A4).




 ^


Netwerken

Een belangrijk onderdeel van het dagelijkse Omslag-werk - netwerken - is lastig in foto's te vangen. Naast talloze persoonlijke gesprekken, hebben ook de websites die Omslag onderhoudt een belangrijke functie om mensen snel te informeren en met elkaar in contact te brengen. Naast de algemene website van Omslag, zijn dat de Aktie Agenda, het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven, de website rond internationale Niet-Winkeldag: Koop Niets!. Daarnaast leverde Omslag nog wat inhoudelijke bijdragen voor de website van Transition Towns Nederland.


Naast websites, zijn er ook allerlei mailinglijsten waarlangs Omslag regelmatig nieuws en oproepen verspreidt en ontvangt. Belangrijke schakels in dit netwerk zijn ondermeer de mede door Omslag opgezette mailinglijsten: aktielijst, vredeslijst en duurzaamlijst, mede opgezet door onze vaste samenwerkingspartner Socia Media/dDH.nl.

Andere belangrijke nieuws- en uitwisselingsplatforms zijn de (besloten) anti-kernenergielijst, Indymedia, INSnet. de permacultuur-discussiegroep en de interne mailinglijst TT Lokaal (voor en door actief betrokkenen bij Transition Towns).

Veel geraadpleegde Omslag-bronnen zijn: de nieuwsrubriek en de advertenties en oproepen op de Omslag-website, de maandelijkse elektronische nieuwsbrief van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven en actueel nieuws rond 'anders' wonen.


 ^


Persbureau Omslag

Een andere netwerk-functie van Omslag vervult Persbureau Omslag. Deze service kan worden ingeroepen door sympathieke  organisaties die belangrijk nieuws te melden hebben.

Omslag kan ook helpen bij het opstellen van een persbericht. Omdat we uitgebreide perslijsten bijhoud en, kunnen we berichten snel en efficiënt aan de landelijke en regionale media aanleveren. Uiteraard fungeert Omslag slechts als doorgeefluik; de afzender van een bericht is zelf verantwoordelijk voor de inhoud en de woordvoering. In 2011 was Persbureau Omslag actief voor zo'n vijftien organisaties.


 ^


Acties, presentaties en excursies

Gewoontegetrouw trokken Omslag-medewerkers er zelf ook op uit voor deelname aan acties, manifestaties en symposia. Dick nam deel aan de anti-kernenergie demonstratie 'Stop Borssele' in Middelburg (filmpje). Marta ging naar grote landelijke anti-kernenergiedemonstratie Schoon genoeg van kernenergie' in Amsterdam. (filmpje).



Marta ging op excursie naar strobalenhuizen, georganiseerd door Strobouw Nederland) en ze bracht een week door op Centre Lothlorien in Frankrijk. Verschillende medewerkers bezochten de Transition Towns-conferentie in Deventer.


Marta verzorgde inleidingen over Omslag en doen-denken bij De Expeditie in Amersfoort, en tijdens dag van de Franciscaanse Beweging op Stoutenburg. Ook bezocht ze het VIBA café in Den Bosch, waar een nieuw concept - de Brabant-woning - werd gepresenteerd.

Uit de veelheid van gesprekken die bij Omslag plaatsvonden noemen we er enkele: de startbijeenkomst van de NatuurSuper, een gesprek met enkele medewerkers van Philips over duurzaam design, Geart Bosma van het Vredescentrum Groningen, over vredeslessen in het onderwijs, en een lang gesprek met een tv-maakster over een nieuw programma rond 'duurzaam leven'.


Tot ziens bij Omslag!

Dit foto- jaarverslag biedt slechts een greep uit het veelzijdige Omslag-werk.
Voor actueel nieuws en aankondigingen van Omslag-activiteiten kunt u de website raadplegen, of bezoek Omslag op Facebook.

In 2012 gaat Omslag zijn negentiende levensjaar in. Met evenveel plezier, enthousiasme en gedrevenheid als waarmee we in 1994 begonnen. Inmiddels wat meer gerijpt, maar nog steeds met een passie om te werken aan een kleurrijke en duurzame wereld voor iedereen.

Ook in 2012 kunt u tijdens een nieuwe serie interessante Aanloopdagen, films en andere activiteiten nader kennismaken met Omslag, en met andere inspirerende doen-denkers!
En natuurlijk is ZOZ een onmisbare informatiebron. Kent u ZOZ nog niet? Vraag dan een kennismakingsnummer aan!

Tijdens de openingsuren van de bibliotheek en het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven kunt u altijd eens langskomen: op vrijdagmiddag van 14:00-17:00 uur. Welkom!

Het werk van Omslag wordt financieel mogelijk gemaakt door honderden donateurs.

Wie Omslag financieel wil steunen, kan een donatie overmaken. (Omslag heeft een ANBI-status).

Omslag bestond in 2011 achttien jaar.
We hopen dat u blijft meedoen. Tot ziens!


Werk ook mee aan een duurzame en solidaire wereld!

1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013  2014 2015 2016  2014 2015  2016  2017 2018 2019


© 2011 Omslag, Eindhoven. Tel. 040-2910295 - Contact